HCL.HR

Appleov App Store danas slavi 15 godina postojanja

Zoran Žalac 10.07.2023.   •   11 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 15 godina, Apple je lansirao svoju digitalnu platformu za distribuciju mobilnih aplikacija namijenjenih iOS uređajima.

Uređaji tvrtke Apple nikada nisu bili promovirani kao proizvodi za igranje videoigara. Međutim, Apple je prije točno 15 godina postavio platformu koja je bila pogodna za mobilne igre, prvenstveno u vidu njihove distribucije. Na današnji dan tako je otvoren App Store, dućan mobilnim aplikacijama za uređaje s operativnim sustavom iOS.

App Store je lansiran s početnih 500 aplikacija, od čega su trećinu aplikacija činile mobilne videoigre. Već se tada moglo naslutiti da će Apple morati promijeniti stav oko toga da videoigre nisu potrebne njihovim platformama. Developerima igara ponudili su 70% zarade od svakog prodanog primjerka aplikacije.

Među prvim videoigrama na App Storeu bili su naslovi kao što su Super Monkey Ball, Enigmo, Air Hockey i drugi. Na platformi su se kasnije pojavili i poznati serijali poput Crasha Bandicoota, Final Fantasyja i sl. No, najviše slave postigle su nove igre rađene posebno za mobilne platforme. Godine 2009. stigao je Angry Birds, zatim je iduće godine uslijedio Cut The Rope, pa Fruit Ninja i brojne druge igre.

Na platformi su se pojavili i poznati serijali poput Crasha Bandicoota i Final Fantasyja, no, najviše slave postigle su nove igre rađene posebno za mobilne platforme.

Bilo je na AppStoreu i ozbiljnih, ekskluzivnih igara. Tvorci Fortnitea svojedobno su razvijali svoj Infinity Blade serijal, EA je imao poštenu simulaciju u Real Racingu, a Bethesda je prije nekoliko godina ekskluzivno dostavila Fallout Shelter. Brojni indie hitovi s PC platforme također su došli na App Store pa smo ondje mogli pronaći World of Goo, Bastion, Plants vs. Zombies, Papers Please i brojne druge uspješnice.

Zadnjih godina u Appleu su shvatili kako im igre donose daleko više zarade od bilo koje druge vrste aplikacija pa su krenuli u kupovanje privremenih ekskluziva. U 2016. godini dogovorili su privremenu ekskluzivnost s Nintendom oko Super Mario Runa, a 2017. su najavili Sky: Children of Light, novu igru tvoraca Journeyja.

Zadnjih godina u Appleu su shvatili kako im igre donose daleko više zarade od bilo koje druge vrste aplikacija.

Do sada je kroz App Store prošlo više od dva milijuna aplikacija, 20 milijuna developera te više od sto milijardi dolara prometa. Trenutno se ondje nalazi blizu pola milijuna igara. App Store je dostupan u 155 zemalja svijeta i definitivno će biti okosnica gaminga na iOS-u i u idućih deset godina. Od 2019. u sklopu App Storea aktivna je i pretplatnička usluga Apple Arcade sa 100+ ekskluzivnih igara, bez ikakvih reklama.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (11)

  • Masterchief

    10.07.2020 - 10:03

    Ah, da, mobilne igre, pioniri groznih p2w mikrotrsnakcija….

    • lepiakadodo

      @Masterchief, 10.07.2020 - 11:43

      Neki sam dan otkrio u recimo plants vs zombies, mozes kupiti dodatak ads free za 24kn. To je po meni posteno. Kupis igru. Tako sam kupovao i ticket to ride i sl, i nema reklama. Ove pak fore sa mikrotransakcijama necu niti komentirati. Al bitno je da je igra napravljena da se trudom igra moze zavrsiti. A ne da pare trosis na pizdarije

  • marjanovicut

    10.07.2020 - 11:16

    Imam P40Pro, smatram da je za obicnog korisnika najsavršeniji mobilni uredjaj, ali treba ceniti jacinu Appleovog bionica, najbolji chipset za klasu ispred svih, apple store je takodje fenomenalan, skoro uvek neka aplikacija bude prvo na AS pa tek onda kod ostalih.

    • drazensi

      @marjanovicut, 10.07.2020 - 11:43

      P40 Pro obican korisnik? Od kad obicni korisnik treba mobitel od 1000 eura? Osim ako ne kupujes nesto kao statusni simbol. Sto Huawei jos uvijek nije unatoc cijeni.

    • marjanovicut

      @drazensi, 10.07.2020 - 22:02

      Nikad ne kupujem statusne simbole ali ako ima bolju kameru od 500 evra skupljeg samsunga i 300 evra skupljeg pro max onda cemu raspravka. Ne volim da uzimam midrange telefone i da ih menjam na godinu dana. Uzmes flagship i miran si 2 godine.

    • PppPP

      @marjanovicut, 10.07.2020 - 21:37

      haha da običnom čovjeku. ovo je trol, jel tak? 😀

    • PppPP

      @PppPP, 10.07.2020 - 21:38

      korisniku* e jbg kad nema delete. hcl, 2020. je

  • Noghri

    10.07.2023 - 14:09

    Evo jedna zanimljivost. Mark Benioff, osnivac i generalni direktor Salesforcea je svoju store aplikaciju poklonio Jobsu koji je od nje napravio Apple store. Benioff je s druge strane za Salesforce stvari napravio Appexchange.

  • TonyKing115

    10.07.2023 - 14:53

    Eh, da mi se vratiti u app store eru 2008-2014. To su bila vremena.

  • Dragan[MKD]

    10.07.2023 - 18:42

    Takođe bih dodao i Fantasian, to je JRPG igra od tvoraca Final Fantasy serijal Hironobu Sakaguchi i Nobuo Uematsu, jedinu igru za koju mi je žao što nemam jabuka.

  • Arthur

    10.07.2023 - 19:25

    Kada se sjetim starih mobilnih igara. Cut the rope, Angry birds, par NFS offline naslova, World of goo (originalno za PC ako se ne varam), EA Skate it, The Sims 3, Fifa, Catch the Egg, Minectaft pocket edition, Paper toss i druge. Sve tada top igre i nijedna nije zahtjevala internet niti je bilo mikrotransakcija. Sve čisti offline bez brige i smetnje. Imao sam stari iPhone 3G koji nekim čudom još radi😀😀😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?