HCL.HR

Appleov App Store danas slavi 11 godina postojanja

Zoran Žalac 10.07.2019.   •   0 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno jedanaest godina, Apple je lansirao svoju digitalnu platformu za distribuciju mobilnih aplikacija namijenjenih iOS uređajima.

Uređaji tvrtke Apple nikada nisu bili promovirani kao proizvodi za igranje videoigara. Međutim, Apple je prije točno jedanaest godina postavio platformu koja je bila pogodna za mobilne igre, prvenstveno u vidu njihove distribucije. Na današnji dan tako je otvoren App Store, dućan mobilnim aplikacijama za uređaje s iOS operativnim sustavom.

App Store je lansiran s početnih 500 aplikacija, od čega su trećinu aplikacija činile mobilne videoigre. Već se tada moglo naslutiti da će Apple morati promijeniti stav oko toga da videoigre nisu potrebne njihovim platformama. Developerima igara ponudili su 70% zarade od svakog prodanog primjerka aplikacije.

Među prvim videoigrama na App Storeu bili su naslovi kao što su Super Monkey Ball, Enigmo, Air Hockey i drugi. Na platformi su se kasnije pojavili i poznati serijali poput Crasha Bandicoota, Final Fantasyja i sl. No, najviše slave postigle su nove igre rađene posebno za mobilne platforme. Godine 2009. stigao je Angry Birds, zatim je iduće godine uslijedio Cut The Rope, pa Fruit Ninja i brojne druge igre.

Na platformi su se pojavili i poznati serijali poput Crasha Bandicoota i Final Fantasyja, no, najviše slave postigle su nove igre rađene posebno za mobilne platforme.

Bilo je na AppStoreu i ozbiljnih ekskluzivnih igara. Tvorci Fortnitea svojedobno su razvijali svoj Infinity Blade serijal, EA je imao poštenu simulaciju u Real Racingu, a Bethesda je prije nekoliko godina ekskluzivno dostavila Fallout Shelter. Brojni indie hitovi s PC platforme također su došli na App Store pa smo ondje mogli pronaći World of Goo, Bastion, Plants vs. Zombies, Papers Please i brojne druge uspješnice.

Zadnjih godina u Appleu su shvatili kako im igre donose daleko više zarade od bilo koje druge vrste aplikacija pa su krenuli u kupovanje privremenih ekskluziva. U 2016. godini dogovorili su privremenu ekskluzivnost s Nintendom oko Super Mario Runa, a 2017. su najavili Sky: Children of Light, novu igru tvoraca Journeyja.

Zadnjih godina u Appleu su shvatili kako im igre donose daleko više zarade od bilo koje druge vrste aplikacija.

Do sada je kroz App Store prošlo više od dva milijuna aplikacija, 20 milijuna developera te više od sto milijardi dolara prometa. App Store je dostupan u 155 zemalja svijeta i definitivno će biti okosnica gaminga na iOS-u i u idućih deset godina.

Od 2019. u sklopu App Storea bit će aktivna i pretplatnička usluga Apple Arcade sa 100 ekskluzivnih igara, bez ikakvih reklama.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?