HCL.HR

Excitebike – gas do daske

Zoran Žalac 30.11.2019.   •   7 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 35 godina, Nintendo je svijetu predstavio svoju motociklističku igru koja je postala jedan od najpopularnijih naslova NES konzole.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Nintendo je na NES konzoli osamdesetih imao neke tada vrhunske igre, a među takvima je bio i Excitebike. Ova 2D igra utrkivanja u motocross disciplini igrače je oduševila jednostavnim kontrolama, ali i razrađenim mehanikama.

Osnova igre bila je u određivanju brzine motocikla te u naginjanju istoga u zraku. Postojala je tipka koja je omogućavala ubrzanje, no ono je utjecalo na temperaturu motora pa se nije smjelo pretjerati s brzinom kako se motor ne bi pregrijao.

Po stazi su bile postavljene različite uzbrdice i nizbrdice u obliku rampi, a igrači su uspješnost doskoka diktirali okretanjem motora u zraku – naprijed ili nazad. U slučaju sudara ili pada igrač se odvojio od motora te se pritiskanjem tipke morao što brže vratiti u utrku.

Osim utrkivanja s računalnim protivnicima i u dvoje, Excitebike je bila jedna od prvih igara koja je imala mogućnost kreiranja vlastitih razina kroz takozvani Design Mode. U njemu se staza mogla graditi koristeći svu paletu dostupnih objekata za odskok i doskok, kao i za usporavanje na četiri trake same staze.

Excitebike je bila jedna od prvih igara koja je imala mogućnost kreiranja vlastitih razina.

Excitebike je doživio brojne portove i nekoliko prerada. Izravno ga je naslijedio tek Excitebike 64, četrnaest godina kasnije. Kasnije se serijal razvodnio na nove pod-žanrove uz Excite Truck i Excitebots. Godine 2016. Excitebike je bio uvršten među kolekciju igara na NES Classic konzoli.

Označeno sa:

Komentari (7)

  • Arioch

    30.11.2018 - 12:00

    Christ like just like in the days of zelda and excitebikes…

  • 312AE

    30.11.2018 - 12:34

    Ja sam ovo igral na mojoj 999999 in 1 konzili. Baš to je za men bilo, daj mi složi one igrice,motore. Pa onda zvuk brllllllllllllll?

    • NikolaPE

      @312AE, 01.12.2018 - 12:14

      I ja isto ?

  • Raskoljnikov

    30.11.2018 - 14:14

    Čudo od igre. Jedna od najdražih old school igara. Nedavno sam je opet pokrenuo. Rezultat – jednako je dobra kao nekad 😀

  • ashitaka

    30.11.2019 - 11:31

    Moja prva igra na konzolama uopste secam se da sam je igrao na mom famiclonu tamo 94-95 bilo je woooow ! ?

  • Nijam Kaj

    01.12.2019 - 00:10

    I ja sam ju igrao na kineskoj kopiji NES-a 99 in 1… Sjećam se da me stariji brat uvijek pobjeđivao koliko god sam se trudio, e sad kad smo na istoj razini moram ga izazvati na revanš.

  • moordrak

    01.12.2019 - 09:48

    ’89-’90 se ovo igralo. Na NES-u iz Italije. Zbog ovog i Galage su mi starci kupili TV u mojoj sobi jer im nisam dao mira u dnevnom boravku. Iskra, portablica, crno-bijela katodna cijev, bez daljinskog.Bratići su poludjeli kada su ovo vidjeli. Stalno su bili kod mene. Njihov stari im nije htio kupiti “igračku” nego im je uzeo Commodore 64… greška. Ja sam od tada stalno visio kod njih 🙂 Ako se ja sjećam gdje smo igre nabavljali… igre su se presnimavale na kazetaru sa dva decka, a šrafciger za štelanje glave je bio glavni “tuning” alat 🙂 . Bio je neki klon Excitebike-a za komodorca isto. Ne sjećam se više naziva… motorace ili motosport tako nešto… Sati i sati zabave, uz vrlo skromnu igru. Mda. Lijepe uspomene.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?