HCL.HR

Fallout 1 i 2 – totalni raspad

Zoran Žalac 30.09.2022.   •   36 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 25 godina, na tržištu se pojavila prva igra Fallout serijala, ali u znatno drugačijem izdanju od onoga što Fallout danas predstavlja.

Postapokalipsa je česta tema u popularnoj kulturi i postoji nekoliko franšiza koje automatski asociramo s njom. Kad u svijetu filma pomislimo na postapokalipsu, sjetimo se serijala Mad Max. A kad u svijetu videoigara pomislimo na post-apokalipsu, sjetimo se Fallouta koji je debitantski nastup imao na današnji dan prije točno 25 godina.

Fallout je nastao kao duhovni nasljednik Wastelanda iz 1988., igre od koje je preuzeo specifičan tip crnog humora, ali i pesimističnog viđenja budućnosti u kojoj je Zemlja 2077. godine ostala opustošena nakon nuklearnog sukoba Amerike i Kine. Fallout je igrače u startu upozorio kako se rat nikada ne mijenja. Čovječanstvo je preživjelo u podzemnim bazama i nastavilo sa životom na radioaktivnoj površini. No, preživjelo je i ono najgore od ljudskog mentaliteta pa nije trebalo dugo u novom svijetu ožive stari sukobi.

Fallout je igrače u startu upozorio kako se rat nikada ne mijenja.

Prva Fallout igra bila je tematski mračna zahvaljujući motivu eksperimentiranja na ljudima. Međutim, ruševine zapadne obale SAD-a imale su neki poseban šarm usprkos svim okolnostima. Svijet koji nam je Fallout donio bio je retro-futurističkog stila. To jest, budućnost je bila prikazana onako kako ju se zamišljalo 60-ih godina prošlog stoljeća. Bio je to svijet ogromnih kompjutera i robota, suprotstavljen svijetu mutanata i novonastalog siromaštva, gdje su čepovi boca bila glavna monetarna valuta za trgovinu.

Premisa je u Falloutu bila naoko jednostavna. 2151. godine vašem Vaultu 13 otkaže čip zadužen za recikliranje vode. Starješine se dogovore da u potragu za čipom pošalju mladog Vault Dwellera te mu daju rok od 150 dana da se vrati i popravi im sustav prije nego cijela zajednica umre bez vode. Komplikacije nastanu kad Vault Dweller uvidi kako se nad vanjski svijet nadvila prijetnja takozvanih supermutanata, pa na kraju dobiva i drugi zadatak da ih zaustavi.

Fallout je bio RPG sa izometrijskom kamerom u kojoj se borba odvijala na poteze. Isprva je Interplayev naslov trebao biti baziran na sustavu role-playing pravila zvanom GURPS (Generic Universal Role Playing System). Radni nazivi igre također su bili GURPS: Wasteland i Vault 13: A GURPS Post-Nuclear Adventure.

Radni nazivi igre bili su GURPS: Wasteland i Vault 13: A GURPS Post-Nuclear Adventure.

Međutim, suradnja razvojnog tima i kreatora GURPS-a na kraju je prekinuta zbog neslaganja te je za Fallout osmišljen novi sustav zvan SPECIAL. Taj akronim za sustav sustav atributa lika (Strenght, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility, Luck) ostao je temelj Fallouta sve do današnjeg dana.

SPECIAL je uz pomoć vještina i perkova ponudio fleksibilnu i bogatu fikciju koja je imala velik utjecaj na sam gameplay. Mogli ste primjerice napraviti lika koji bi jedva spajao riječi u rečenice, ali koji bi imao toliko sreće da bi mu situacije uvijek išle u korist. A mogli ste kreirati i genijalca koji ne bi mogao pogoditi neprijatelja oružjem ni kad je pola metra udaljen od njega, ali bi znao hakirati sve robote.

Mogli ste napraviti genijalca koji ne bi mogao pogoditi neprijatelja oružjem ni kad je pola metra udaljen od njega, ali bi znao hakirati sve robote.

Fallout je po izlasku dobio odlične ocjene i prodao se u više od 600 tisuća primjeraka. Bio je to skroman rezultat, ali početak nečega velikog. Godinu dana kasnije već je uslijedio izravni nastavak, veći i dorađeniji od originala. Fallout 2 također je izašao na današnji dan, a stavio nas je u ulogu potomka Vault Dwellera iz prve igre. Zadatak nam je bio pronaći uređaj zvan G.E.C.K., no kao i obično, tijekom igranja umiješali smo se u sukobe iz kojih nismo mogli slobodno odšetati.

Fallout 2 nije mnogo mijenjao osnovu gameplaya prethodne igre već ju je obogatio novim motivima i temama. Igra je bila mračnija uz teme poput ropstva, prostitucije i organiziranog kriminala; što se odražavalo i na samim likovima. U svoju ste ekipu tako mogli regrutirati ovisnika o drogama, bivšeg roba, robota i radioaktivnog ghoula. Kontrola nad suborcima bila je poboljšana te ste im mogli dati instrukcije kako da se ponašaju u vašoj blizini i kakvu opremu da koriste. Na korištenje smo čak dobili i vlastiti automobil.

Fallout 2 donio je mračnije teme poput ropstva, ovisnosti i organiziranog kriminala.

Fallout 2 igračima je sjeo još bolje nego original te ga mnogi fanovi i dan danas pamte kao najbolji dio starog Fallouta, ako ne i najbolji dio u cijelom serijalu. Osobno bih rekao da je to ostvareno prvenstveno zbog tona igre koji je bio savršeno balansiran između tragičnog i komičnog.

Primjerice, došli biste u San Francisco kojim su zavladali potomci kineskog agresora, a njihov car je – računalo. Preostali dio stanovnika koji predstavljaju američku kulturu skriva se na tankeru i u podzemnom skloništu gdje borave članovi kulta Hubologista (očite sprdnje na scijentologiju) čija su lica dobrodošlice dvije pornografske zvijezde.

Upravo zbog ovakvih nesvakidašnjih scenarija Fallout je postao iznimno voljen u svojoj maloj bazi fanova na PC-ju. Originalne igre neki igraju i dan danas te za njih postoji dosta aktivna modding zajednica. Modderi su tako otklonili brojne bugove iz igara, dodali animirane likove u dijalozima, vratili sadržaje koji su bili izrezani, ubrzali gameplay, itd. No, kako igre nikad nisu bile prilagođene za moderni hardver i sustave, još uvijek imaju povremene probleme u kompatibilnosti kad ih se igra na današnjem hardveru.

Kasnije se ovaj serijal pod Bethesdom pretvorio u nešto sasvim drugo i pronašao još veći uspjeh na širem tržištu. No, mnogi će se fanovi originala složiti kako su nove igre više fokusirane na napucavanje po mutantima i banditima, a manje na oslikavanje ironija u posljedicama nuklearnog rata na kulturu američke nacije.

Doduše, spletom okolnosti Fallout je sada u vlasništvu tvrtke Microsoft koja je nedavno otkupila Bethesdu. Prethodno tome Microsoft je otkupio razvojne timove inExile Entertainment te Obsidian Entertainment čiji su osnivači ujedno i kreatori Fallouta. Dakle, pod jednim krovom ponovno su kreatori Fallouta i sama franšiza – a to se nije dogodilo još od raspada ekipe Interplaya s početkom stoljeća.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (36)

  • Slim1992

    30.09.2018 - 13:44

    Prva RPG igra koja me je privukla je bio Fallout 3, nakon njega sam taj zanr zavolio i ujedno mi je to najbolja rpg igra koju sam ikad odigrao

    • Bojko

      @Slim1992, 30.09.2018 - 15:30

      Ako već nisu, probaj original, ili još bolje dvojku. Izometrija nije za svakoga, i grafiku je danas teško progutati, ali kad se udubiš u gameplay i setting, teško se odlijepiti od ekrana.

    • Slim1992

      @Bojko, 30.09.2018 - 19:22

      Ma kakvi, ono mi se bas ne svidjam, nisam zagrizeni fan zanra a i gledam grafiku i gameplay..tesko bi se i na treci dio ponovo vratio, to je po meni igra koja se jednom odigra i dosta za sva vremena, ostane u lijepom sjecanju

    • Fagnite

      @Slim1992, 30.09.2018 - 22:58

      E takvi poput tebe uživaju u “igrama” poput Fortnitea i sličnih sranja. Fallout 1 i 2 i tactics su bili super. Ovo u 3D je sranje. Čudo za osobu koja je (po nicku kontam) rođena ’92. Zadnja, donekle dobra generacija je bila ona PS3/X360. PS4/XOne i forsanje grafike i multiplayera je totalna sprdačina. Eto ti sada Fallout 76, online sranje. Zamisli nas psihičke bolesnike, asocijalne psihopate koji NE ŽELIMO igrati online i sa drugim ljudima.

    • spoony

      @Fagnite, 01.10.2018 - 10:12

      razumijem te u potpunosti, fallout 4 je odvratno smece koje nema veze s originalnim fallout duhom, ali sta ces, nove generacije i trziste diktiraju svoje.
      dvojku znam dan danas tu i tamo odigrati, takvu satisfakciju genericka i isprana cetvorka ne moze nikada pruziti.

    • Okramtaker

      @spoony, 30.09.2020 - 15:05

      Ajoj meni pa nemoze serijal uvik ostat isti, jel Assassin’s Creed osta isti? Jel Final Fantasy ostao isti? Jeli se i Resident Evil cijelo vrijeme drza istog smjera? Serijali se mjenjaju, kao i ukus fanova, neće oni sad zbog OG fanova totalno napravit neku drugačiju igru nego kakva je bila u planu. Zamisli da naprave novi Resident Evil da bude ko prvi sa istim položajem kamere i kontrola. Promjena je nešto normalno, pogotovo u gamingu.

    • Slim1992

      @Fagnite, 01.10.2018 - 15:18

      Ma kakav fortnite…sta je to? XD. Witcher, Skyrim…velis da su sranje. I da, takodje nisam fan online igara. Uglavnom ima dobrih igara al sve manje. Al da igram igru staru 20 godina ne pada mi na pemet

    • TheMentor2000

      @Slim1992, 30.09.2019 - 15:39

      Ja sam isto razmisljao, zasto bi igrao prastaru igru, mehanike igre sigurno nisu ni blizu kasnijim naslovima i sl., ali sam bio veliki fan Fallouta i rekao sam sam sebi ajde da probam taj prvi dio koji je toliko hvaljen, mozda mi se i svidi. I stvarno, igra me odusevila. Toliko mogucnosti u pristupu igri definitivno nema u novijim naslovima. Imao sam cijelu hrpu save fileova zato jer me zanimalo sto ce se dogoditi ako odaberem ovaj ili onaj dijalog ili ubijem ovu ili onu osobu. U novijim naslovima nisam imao previse volje za to, eventualno u New Vegasu.

    • razer1234559

      @Slim1992, 30.09.2020 - 14:46

      A vidiš meni ne pada na pamet igrati PUBG, Fortnite i slične Battle Royal gluposti, VR naslove koji su najgori u gamingu. Diablo 2 je igra stara 20 godina i bolja je od 90% modernih igara a sedma generacija konzola je bila zadnja dobra generacija.

    • zbosec49

      @Fagnite, 30.09.2020 - 09:11

      Gatekeeping much ?
      Pazi kralja , ono sto ja volim je najbolje , sve ostalo novije je sranje.
      Pretpostavljam da imas 30+ jer si igrao prve falllout igre , al bome ponasas se ko dijete.

      Meni osobno najbolji fallout je new vegas , dao sm sansu i jedinici i dvojci i tactics. Jedino sam tactics malo duze igrao. I kaj sad , ja ne znam kaj valja ?

    • Samson

      @Slim1992, 30.09.2020 - 21:47

      Po meni je puno bolji Fallout New Vegas, nekako puno bolja priča , iliti ga priča gdje svaka tvoja odluka ima posljedice ( mislim u smislu da možeš birat frakcije kojima ćeš se pridružiti). Fallout 3 isto tako mi je ostao u dobrom sjećanju, ali kraj mi mlak. Btw probao sam igrat originalni Fallout Ali nikad mi nije sjeo

    • Croatomic

      @Slim1992, 30.09.2022 - 12:40

      O ukusima se ne raspravlja. Igrao sam ih sve osim 76. Ne igram online igre. I svaka ima svojih čari. Meni je čak i četvorka dobra u neku ruku. Loše je prepirati se o nečijem ukusu a još je gore pljuvati po nečemu što ti se ne sviđa.

  • ellinor

    30.09.2018 - 14:14

    Najbolje igre svih vremena.

    • krolesi

      @ellinor, 30.09.2018 - 15:14

      Definitivno

    • mr. Poo

      @ellinor, 30.09.2020 - 13:13

      Falllout 2 i Morrowind. Klasika.

    • lordvader

      @mr. Poo, 30.09.2022 - 22:06

      i kad si te dvije prosao,a trebalo ti je dosta vremena,roknes malo baldurs gate ;))))))))) a ko nije tada volio baldurs gate jer je cisti rpg imao si icewind dale vise hack and slash ;))))))))))))))))

  • NeoGames

    30.09.2018 - 14:18

    HCL, HCL never changes. The day when they’ll stop putting puns as their article titles may never come.

  • superdeda2000

    30.09.2018 - 15:20

    Prvi doticaj sa serijalom mi je bio Fallout Tactics: Brotherhood of Steel. Fenomenalna igra koja je imala game breaking bug i nikada je nisam uspio završiti. Nakon toga sam igrao 1 koja je bila ok, a definitivno sam najviše uživao u 2. Na žalost od 3 pa nadalje više to nije taj serijal koji je samo sjena onoga što je bio za mene. Igrao sam ih sve ali to nije to više. Možda bude nešto od 76-ice sada…

  • Rock_Lee

    30.09.2018 - 15:27

    trebaju nam likovi iz beamdoga enhanced edition odradit kao što je za planescape,icewind i baldur’s gate odrađen ali bethesda ima prava tako da ništa od toga..takođe bilo bi dobro viditi ove naslove u 3d svijetu pogotovo fallout 2 zbog zanimljivih likova i same priče mislim da je bio mod u izradi neko vrijeme,ali ništa ni od toga izgleda

  • sallaD

    30.09.2018 - 15:43

    sjećam se kad su na ovim gaming tv kanalima prikazivali gameplayeve trojke, tu sam se tada prvo put upoznao sa cijelim serijalom i išao nabavit kolekciju klasičnih fallout igara da ih prijeđem. najbolji serijal ikada

  • HCM2A

    30.09.2018 - 19:04

    Budući volim više akciju…sadašnji fallout su mi the best…. Fallout 3: New Vegas…zajedno sa Borderlands& Diablo bi ponio na pusti otok… Fallout 4 nisam za sada igrao…PC ga ne može probaviti…ali igru sam kupio za PS4… odnosno prije kupio igru nego konzolu

  • zlakob

    30.09.2019 - 09:33

    ahh… uspomene… prvi PC koji su mi starci kupili davne 2000.te i Fallout Tactic broderhood of steel i Jagged Alliance 2 prve dve igre koje je stariji buraz nabavio da igramo, a onda malo kasnije i fallout 1 i 2… nikad to necu zaboravit

  • vrbaZGB

    30.09.2019 - 11:50

    Fallout 1 i 2 su uz originalnu Colonization meni osobno definitivno najdraže i najbolje igrice ikad.

    Kad se sjetim instalacije od 2 mgb na 486ici pa onda pokretanje s CDa… Učitavalo se čitavu vječnost, ali se svaka sekunda isplatila. Vrh.

  • Darac83

    30.09.2019 - 18:57

    Ovo mi spada u one igre o kojima su frendovi pričali, znao sam sve o njima, ali su me nekako mimiošle. Baš bi ih probao danas…

  • lliquid_

    30.09.2019 - 21:12

    a vidi na sta su spali

  • Bojko

    30.09.2019 - 22:41

    THE.
    BEST.
    GAME.
    EVER!!

  • drpiga

    30.09.2020 - 10:13

    Aaa 98-99 , meni najdraze godine PC igrica . Cetri HITA od kojih se nisam odvajao-

    Baldur’s Gate
    Fallout 2
    Jagged Alliance 2
    Heroes of Might and Magic III

    • razer1234559

      @drpiga, 30.09.2020 - 15:09

      Još ću nadodati Might and Magic VI, VII i Planescape Torment. Igre koje sam po cijele dane igrao i ostale su mi u lijepom siječanju.

    • drpiga

      @razer1234559, 30.09.2020 - 17:55

      Planescape Torment definitivno , svetogrde da sam to zaboravio .

    • janisevac

      @drpiga, 01.10.2022 - 12:02

      Heroes III igram i dan danas..najjaca igrica ikada 😉

  • Goblin

    30.09.2020 - 14:04

    Fallout 1, 2 inteligencija na 1 – roleplejaš debile koji jedva komuniciraju s drugim likovima, tehnologija im je “magija”… (New Vegas je bio sličan)

    Fallout 3 i 4 inteligencija na 1 – nemoš hakirat računala – ____-

  • lordvader

    30.09.2020 - 16:27

    fallout 1 i 2,nema boljeg rpga ikad,post apokalipsa,radis sta god hoces,top topova,sve poslije su 3d pucacine sa nekom pricom…fallout 1 te jos vremenska ogranicavo i radi water chipa,i poslije dok ne roknes mutante sa nukom 😉 u dvojci cim nades GECK sloboda 😉

  • aleksandar21

    30.09.2022 - 11:45

    Fallout 1 i 2 su vrhunski. Dvojku sam prešao pa jedno 15-20 puta. Nema više takvih igara.

  • SanKa

    30.09.2022 - 14:42

    they dont make them like they used to

  • Wik7im

    30.09.2022 - 15:06

    sjecam se kad mi je sused uvalio igricu, on to sve instalirao, ja pokrenem i neznam di udaram, nakon pola sata klikanja zovem ga jer neznam di sta kako jer sam sreo leteci tanjur, dolazi susjed opet i skoro baca monitor kroz prozor. neki alien blaster mi je dropao i to je sve sta znam. deinstalirao mi je i uvalio gta nakon toga.

  • Bojko

    01.10.2022 - 08:34

    Zanimljiv članak — Fallout likovi rekreirani putem AI-a.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?