HCL.HR

Headhunter – pošto bubreg?

Petra Rukav 09.05.2022.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 20 godina, gospodin Jack Wade naučio nas je kako hvatati najopasnije kriminalce u virtualnoj stvarnosti kroz igru Headhunter.

Kreativni direktor nekadašnjeg švedskog studija Amuze toliko je uživao u akcijskim filmovima snimljenih 80-ih godina prošlog stoljeća te znanstveno-fantastičnim filmovima Paula Verhoevena da je 2002. godine to dvoje spojio u svoju prvu videoigru – Headhunter.

Njegova igra, koja je izašla za Dreamcast i PlayStation 2 konzole, smještena je u bližoj budućnosti u gradu koji podsjeća na Los Angeles. U tom univerzumu, kriminalci svoje zločine plaćaju na standardni način – odleže određeno vrijeme u zatvoru; ali i nešto nekonvencionalnim pristupom – unutarnjim organima. Jednostavnije rečeno, zatvorenici su sudjelovali u nekoj vrsti podvodnih gladijatorskih igara gdje bi gubitnici kirurškom metodom izgubili određen organ u korist bogatijih i moćnijih članova društva.

Igrač se u priču uključio kao gospodin Jack Wade, koji je upravo pobjegao iz tajnog laboratorija, ali je ubrzo izgubio uporište u nogama te pao u nesvijest. Protagonist se zatim budi u bolnici te mu nije jasno zašto je izgubio licencu lovca na glave kada je prije svih tih nemilih događaja bio najbolji u svom poslu. Njegov interes da se vrati u biznis odvodi ga na put istraživanja ubojstva njegova šefa i osnivača Anti-Crime Network (ACN) tvrtke koja hvata kriminalce, a to čini kroz niz raznih testova u virtualnoj stvarnosti.

Headhunter je bio na tragu igara otvorenog tipa te se od zadatka do zadatka moglo voziti motorom. Napucavanje je isto tako bilo “moderno te se baziralo na korištenju zaklona. Osim Jacka Wadea, u pojedinim sekvencama igralo se i s likom Angele Stern.

Headhunter je pokupio uglavnom solidne ocijene, a i prodaja je bila dovoljno dobra do opravda izradu nastavka koji je došao dvije godine kasnije. Nažalost, taj dio nije bio toliko popularan te je studio Amuze nakon njega zatvorio svoja vrata.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (5)

  • 312AE

    09.05.2018 - 14:22

    Mislim, da se ljudi baš ne sječaju ove igre. Imam je u svojoj Dreamcast Kolekciji i za današnje pojmove je grafika još uvjek jako ljepa, jedino se na Dreamcastu malo treba na Kontrolle priviknuti. Malo su zastarijeli, postoji i sequel za ps2 i Xbox. Isto dosta solidan za svoje vrijeme.

  • Chepiguz

    09.05.2018 - 17:04

    Dobra je to igra bila.

  • savo

    09.05.2019 - 16:57

    Ne sećam se ali čim mi neko spomene Head hunter setim se istoimenog filma iz 2019. Katastrofa

  • Ovcaodnovca

    10.05.2021 - 00:24

    u prvom dijel use vozao R1 po gradu… sa odliznim zvukom “motora” znam da sam pojacavao zvuk iskljucivo radi toga… 🙂

  • Pajo Paksu

    10.05.2021 - 04:48

    Igrao davno na PS2 i bila mi je odlična. Kad si vozio motor nisi mogao sići s njega već samo voziti od misije do misije. Imam još piratsku kopiju. Ne znam radi li još. Nastavak sam krenio igrati i odustao. Nije me privukao.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?