HCL.HR

MediEvil – vitez koji ne odustaje ni nakon smrti

Zoran Žalac 09.10.2023.   •   10 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 25 godina, na PlayStationu je uskrsnuo vrlo neobičan lik – vitez, a zatim i kostur Sir Daniel Fortesque.

Na prvom PlayStationu mogli su se igrati šareni platformeri poput Crasha i Spyre, no prije 25 godina imali smo još jednu ekskluzivu Sonyjeve konzole koja je tonom bila malo mračnija. Bio je to MediEvil, akcijski naslov u kojemu smo se kao kostur Sir Daniel Fortesque borili protiv zlog čarobnjaka Zaroka te njegove vojske zombija i demona koji su okupirali kraljevstvo Gallowmere.

MediEvil je izvorno razvijan kao igra pod nazivom Dead Man Dan. U početku razvoja, sredinom 1995., trebala je to biti arkadna pucačina za PC i tadašnju Sega Saturn konzolu. Međutim, Sony je kupio studio iz Cambridgea koji je radio na tom projektu te je cijela stvar na kraju ispala ponešto drugačije.

Igra je u početku trebala biti arkadna pucačina za PC, zvana Dead Man Dan.

MediEvil je mnogima ostao u sjećanju zbog odličnog ugođaja (a i izašao je taman pred Halloween) te vrhunske glazbe. Sam gameplay imao je svojih mušica ponajprije u upravljanju kamerom jer je to bila prva 3D igra za razvojni tim, ali je igračima prirastao srcu zbog dobroćudnog protagonista. Glavni dizajner igre jednom je prilikom otkrio kako je Sir Daniel posebno bio popularan među ženskom publikom.

MediEvil je bio jedna od prvih igara u kojima se desna analogna palica mogla koristiti za upravljanje kamerom.

MediEvil je inače bio jedna od prvih igara u kojima se desna analogna palica mogla koristiti za upravljanje kamerom. Ono što je danas standardno, prije 25 godina bilo je netipično pa je Sony ipak omogućio rotiranje kamere i uz R2/L2 tipke. Više o samim mehanikama igre možete pročitati u našoj davnoj retro recenziji.

MediEvil je primio dobre kritike svagdje osim na japanskom tržištu. Japanci su, naime, smatrali kako je ideja o igrivom liku koji je kostur previše čudna. Igra je 2005. godine dobila preradu za PlayStation Portable konzolu zvanu MediEvil Resurrection, a u originalu se pojavila još i na Sony Xperia Playu.

Još jednu preradu dobili smo 2019. godine, ovoga puta za PlayStation 4. Nju možete zaigrati i dan danas, dostupna je preko PS Plus Extra pretplate ili u zasebnoj prodaji po cijeni od 30 eura.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (10)

  • SonOfZeus

    09.10.2018 - 22:52

    Sto je sa remakeom? Nikakve vijesti zadnjih godinu dana ako ne i duze

    • L3gi0naR

      @SonOfZeus, 10.10.2018 - 06:33

      To se i ja pitam.Nit traga nit glasa nit neki trailer.Baš čudno.

  • Stjepan Fikter

    09.10.2018 - 23:51

    Očekivao sam na ovogodišnjem PSX-u kako će samo reći igra je dostupna, ali su mi snovi uništeni.

  • Ilija-bigboss

    10.10.2018 - 00:07

    Evo skoro godina a o remake nista.

    • Ilija-bigboss

      @Ilija-bigboss, 09.10.2023 - 10:09

      Apdejt Mali nakon 6 godina.izvaredan remake.imate kad predjete igricu odkljucava se original igra sa ps1. Takodje su dodali I Resurrection[original sa psp] za nekikih 75kn

  • Lazy

    10.10.2018 - 09:39

    Kakva igra, bar u sjecanju…vojska,Sibenik, zapovjednik roka po nekakvim papirima a cijela soba vojnika stoji oko tv-a i mene i ceka da popushim zivot da netko sljedeci moze preuzet gamepad, hehehe, persu.

  • chupacabra1

    11.10.2018 - 07:29

    “MediEvil je primio dobre kritike svagdje osim na japanskom tržištu. Japanci su, naime, smatrali kako je ideja o igrivom liku koji je kostur previše čudna.” LOL. Šteta da nije bio pola čovjek pola lignja pa da padne žetva yena.

  • mirkunjaaa

    09.10.2023 - 10:50

    Svijedobno jako zabavna igra. 👌

  • RPGamer

    09.10.2023 - 11:35

    Igrao sam. Glazba je bila odlična kao i atmosfera – ne čudi me kada je za PS1. Atmosfera kakve su imale igre za spomenutu konzolu ne može se postići u modernim igrama.

  • butjer1010

    09.10.2023 - 19:19

    Igrao ju bez memory carda….. Al’ se pržilo…. Nema gašenja playke preko noći… sunce moje, samo ti zuji, ne smetaš mi, a elektrašima mater ako nestane struje!!!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?