HCL.HR

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty – Patrioti i ostale komplikacije

Zoran Žalac 12.11.2023.   •   24 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 22 godine Hideo Kojima izveo je najveću podvalu u svijetu gaminga lansiranjem Metal Gear Solida 2.

Nakon ogromnog uspjeha Metal Gear Solida na prvom Playstationu, Hideo Kojima odmah je krenuo s radom na izravnom nastavku za PlayStation 2. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty bio je jedna od prvih igara najavljenih za PS2 konzolu i početkom 21. stoljeća izgledao je nevjerojatno.

Za razliku od prvog dijela, likovi su u nastavku imali jasan oblik lica, a uz sposobniji hardver mogle su se ostvariti i neke nove stvari u gameplayu, poput skrivanja tijela, pucanja iz prvog lica i vješanja po ogradama. Kad je igra prvi put prikazana na E3 sajmu 2000. godine, fanovi su bili oduševljeni. Kišom okupani tanker demonstrirao je značajan skok u kvaliteti grafike naspram prve igre.

A onda je Metal Gear Solid 2 izašao na današnji dan prije točno 22 godine i dogodilo se nešto što nitko nije očekivao. Protagonist prve igre, Solid Snake, bio je igrivi lik samo u prvom poglavlju Sons of Libertyja, da bismo ostatak priče doživjeli kroz oči potpuno novog lika – Raidena. Ta je ključna informacija nekako ostala tajna do samog izlaska igre, nakon čega je brojnim fanovima uslijedio veliki šok.

Ključna informacija da ćemo igrati s potpuno novim likom bila je čuvana u tajnosti sve do izlaska igre

Uvođenje Raidena imalo je smisla u kontekstu priče, u kojoj je Solid Snake dobio ulogu mentora. Ipak, mnogi su Raidena smatrali iznimno iritantnim zahvaljujući njegovoj naivnosti i stalnom prigovaranju. Nije pomoglo ni to što ga se dobar dio igre nazivalo Snakeom, kao ni dionica u kojoj je Kojima natjerao igrače da desetak minuta trčkaraju s potpuno golim Raidenom.

Unatoč tome, MGS 2 ostao je upamćen kao odlična igra, prvenstveno zbog proširenih mehanika stealtha. Sons of Liberty dao je nekoliko faza potjere nakon što neprijatelji spaze igrača, pa su stražari tako otvarali ormare ne bi li pronašli igrača. Također su funkcionirali putem radija pa ste stražaru mogli onesposobiti komunikaciju s ostalima tako da mu pogodite radio. Umjetna inteligencija protivnika u MGS 2 bila je uistinu impresivna u to vrijeme.

Priča MGS-a 2 zakomplicirala se uvođenjem gomile tema i motiva, prvenstveno zapleta o misterioznoj grupi The Patriots, koji je postavio temelj za buduće igre u serijalu. Neki tu priču smatraju jednim od prvih primjera postmoderne umjetnosti u gamingu, a neki čak tvrde kako je Kojima predvidio budućnost.

Priča Metal Gear Solida 2 u nekim se krugovima smatra jednim od prvih primjera postmoderne u gamingu.

Slušajući dijalog iz krajnje konfuzne završnice, istina možda i nije daleko od toga jer kako kaže patriotski AI – digitalno društvo selektivno nagrađuje razvoj polovičnih istina. Prije nego je većina ljudi koristila internet, MGS 2 progovarao je o nefiltriranom smeću dezinformacija i trivijalnosti.

Bilo kako bilo, priča Metal Gear Solida 2 kakvu smo dobili nije u konačnici bila ista kakva je izvorno bila zamišljena. Završnica igre prošla je kroz niz promjena nakon što se u SAD-u 11. 9. dogodio napad na trgovački centar. Iz MGS-a 2 tako je bilo izbačeno rušenje Kipa slobode, prikazivanje američke zastave i sl.

Usprkos svim promjenama i kontroverzama, Metal Gear Solid 2 dočekan je uz dobre kritike te je bio prodan u više od sedam milijuna primjeraka. Igra je bila ekskluzivna za PS2 konzolu sve do 2003. kada se pojavila na PC-u i Xboxu. Godine 2011. uslijedilo je HD reizdanje na PS3, PSV i Xbox 360 konzolama, koje je od ove jeseni dostupno i na PC, PS4, PS5, XBO, XS te Switch platformama.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (24)

  • mili1985

    12.11.2018 - 16:47

    Igretina!
    “Neki tu priču smatraju jednim od prvih primjera postmoderne umjetnosti u gamingu, a neki čak tvrde kako je Kojima predvidio budućnost”. – Apsolutno se slažem s tim. Tek godinama kasnije sam shvatio što je “meme”.
    U vrijeme igranja pola toga nisam razumio, a danas živimo u svijetu punom meme-ova i lažnih vijesti kojima upravljaju patrioti.

    • Daky_13

      @mili1985, 13.11.2023 - 15:42

      I ja u to vreme kad sam bio mlađi nisam dobro razumeo,a I zbog tada manjeg poznavanja engleskog.Patrioti su u stvari kao Masoni taj neki fazon

  • Lazy

    12.11.2018 - 16:50

    Kakva igra je to bila, isse kad se sjetim.Kupio sam igru(original naravno) i nisam danima izlazio iz kuce dok je nisam zavrsio.Kakav story telling, kakva tema,kakav gameplay, kakav kraj, majd , to je u top 5 svih vremena(skoro).

  • Jokerhere

    12.11.2018 - 18:16

    Prvi MGS koji sam zaigarao, nevjerovatno nesto.

  • Florian Geyer

    12.11.2018 - 20:13

    Nema sanse izgleda siromasnije i praznije od phantom plota xD

  • daka42

    13.11.2018 - 11:40

    što se mene tiče jedna od naiščekivanijih igara ikad, i jedna od definitivno najbolih, a sigurno najdraža igra, i dalje imam original koji sam kupio prije dugih 17 godina
    stvarno je bio nevjerovatan osjećaj igrati tu igru u to vrijeme

  • Momentum

    13.11.2018 - 12:38

    Nekad su igre bile kao neka slagalica,jednostavno si morao vise uci u samu srz igre bolje razmisljati,ja to danas ne vidim u novijim igrama,vidim samo marketing,fura se grafika i kutije razne i periferija kao mamac za potrositi novac da bi ovi zaradili,igre su postale sve a najmanje igrica u kojoj ces uzivati,do 2012 je pravi gaming bio od tada banana manje vise.

  • Japanac

    13.11.2018 - 14:28

    Najveci serijal

  • Sayan

    12.11.2020 - 10:29

    Predobra igra ,jedina mana je sta igras sa raidenom.Ostalo je remek djelo.

    • Samson

      @Sayan, 12.11.2020 - 10:50

      Kako je mana što igraš sa raidenom. Na kraju dobiješ i mač s kojim tamanis likove!

    • Sayan

      @Samson, 12.11.2020 - 13:55

      To ti je kao da promjenis kratosa u god of war i stavis potpuno drugog lika.A mac dobijes pri kraju igre tako da to i nije neki plus.

    • Samson

      @Sayan, 13.11.2020 - 10:07

      Vjeruj mi to će se i dogoditi u god of war Ragnarok haha( spojler alert)!

    • Daky_13

      @Samson, 13.11.2023 - 16:06

      Il će staviti nekog gay-a

    • Samson

      @Samson, 13.11.2023 - 17:16

      Kako sam predvidio, sam sebe iznenadio. Može slobodno na Hcl rubrika pogađanje u buducim igrama.

    • Ravel

      @Sayan, 31.10.2022 - 23:19

      Skoro kao da je Kojima time želio poslati određenu poruku i napravio cijelu igru od ovog komentara.

  • Leopard

    12.11.2020 - 11:47

    Meni je to najdraža igra (serijal) i onda MGS5 mi je loš nije u rangu.Zbog MGS4 SAM KUPIO PS3 ako se ne varam,
    Ma brutala.Obožavam igre gdje moraš malo razmišljati,skrivati se a ne samo kao u COD samo rokaš.
    A najbolja igrica u serijalu mi je 3 Snake eater,morao si tražiti hranu za preživljavanje,naravno šuljanje je bitno i BOSOVI su fenomenalni kada bi se ta igrica napravila kao REMASTER to bi bilo super,priču ima boli glava a opet s druge strane imaš prilike i napucavati se.
    Onaj Boss u šumi sa snajperom legendaran a prije njega borna s onim nekim isto po drveču što se skriva pa onaj s pčelama,pa onaj menfis a joj kad se sjetim.
    Ima materijala sa remaster napraviti ako ovi mogu od Resident evila onda može valjda i kojima.

  • Ravel

    12.11.2022 - 10:40

    Ja sam ove godine odigrao prva tri MGS-a, kupio ponovno plejku 2 samo da mogu imati autentično iskustvo sa dvojkom i trojkom i mogu reći da su obje bile super, ali da je Sons of Liberty jedna od najboljih igri ikad, bez sumnje. Što ta igra radi sa svojim konceptom, uopće se odlučiti za tako sulud potez na prvom mjestu je hvalevrijedno, sama činjenica da je ova igra napravljena jer Kojima nije više želio raditi na serijalu, teme kojima se bavi i sve vezano za zadnju trećinu igre je briljantno izvedeno. Ovu igru je mogao smisliti samo Kojima, ne jer je on najveći genije u industriji, već jer je stvarno definicija vizionara i zna iskoristi značajke medija u svoju korist za potrebe pričanja priče kao nitko drugi, i dvojka je njegova igra koja to najbolje i demonstrira na kraju dana. Šteta što je četvorka bila smeće i bila nepotreban nastavak, bilo bi ljepše da se stalo sa Snake Eaterom, onda bi ovo vjerojatno i bila najbolja trilogija u gamingu.

    • Ravel

      @Ravel, 12.11.2022 - 10:53

      O i da, zasigurno jedan od najboljih uvodnih nivoa, cijeli taj dio na brodu jer vrh.

    • Lazy

      @Ravel, 12.11.2022 - 15:21

      Kralju…!

  • Ravel

    12.11.2022 - 10:53

    “I NEED SCISSORS 61!”

  • Silas

    12.11.2022 - 13:02

    Imam original za PC, og Xbox i još uzeo digitalnu verziju na vrijeme tako što reći nego masterpiece.

  • mili1985

    12.11.2023 - 14:59

    Trenutno igram u master kolekciji i cijelo vrijeme se mislim kako je to jedan veliki mind fuck za ljude koji prvi puta prelaze ovo, a prošli su prvi MGS. Twist za twistom, što je simulacija a što stvarnost, ne znaš kome vjerovati? I dan danas se gameplay odlično drži, a priča vrlo aktualna.

  • Daky_13

    13.11.2023 - 15:47

    Kakva je to igra bila,kakav grafički i mehanički skok.Izmedju prvog i drugog dela,to je bilo ko nebo i zemlja.U današnje vreme igre izmedju generacija konzola su ne tako ogromne,ali razumem i zašto

  • something wrong

    15.11.2023 - 21:25

    Kojima je apsolutno obiljezio 5 generacija konzola sa svojim igrama i pricama i smicalicama

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?