HCL.HR

PlayStation Vita – neprežaljeno sposobna konzola

Zoran Žalac 22.02.2024.   •   56 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 12 godina Sony je u Europi lansirao svoju drugu, vjerojatno i zadnju prijenosnu PlayStation konzolu.

Prvi prijenosni PlayStation u svoje je vrijeme ostao u sjeni Nintendo DS konzole. No, Sony je prije 12 godina još uvijek vjerovao da može napraviti iskorak na tržištu handheld uređaja za gaming. Na današnji dan stoga su lansirali uređaj zvan PlayStation Vita, u to vrijeme prilično snažnu i sposobnu konzolu koja po pitanju kontrola nije bila zakinuta ni inferiorna od kućnih PlayStation konzola.

Naime, Vita je bila prvi prijenosni uređaj s dvije analogne palice, ali je pored toga imala i ekran osjetljiv na dodir, stražnju i prednju kameru, stražnji touchpad te stereo zvučnike.

Vita je bila prvi prijenosni uređaj s dvije analogne palice.

Glavni adut Vite bio je ekran od pet inča (0,7 inča veći od prethodnog PSP-a), i to OLED zaslon kakvoga tada nisu imali ni skupi mobiteli. Konzolu je pokretao četverojezgreni procesor, a oslanjala se na bateriju od 2200 mAh te internu memoriju od 1 GB. Igre su dolazile na posebno dizajniranim karticama koje se nisu mogle koristiti u drugim uređajima, prvenstveno kao antipiratska mjera.

Početna podrška igara za PS Vitu bila je i više nego dobra. Po izlasku su se mogle igrati ekskluzive kao što su Uncharted: Golden Abyss, Wipeout 2048 i Unit 13, a kasnije su došle i Little Big Planet, Killzone Mercenary, Gravity Rush, Soul Sacrifice, Assassin’s Creed 3: Liberation, Call of Duty: Black Ops Declassified, Tearaway, Sly Cooper, Freedom Wars i druge. Platforma je također imala solidnu podršku 3rd party igara uključujući Minecraft, Fifu, Metal Gear Solid, Raymana, Borderlands i druge, kao i indie naslova: Hotline Miami, Spelunky, Fez itd.

PlayStation Vita u početku je imala iznenađujuće dobru ponudu igara, ali Sony je vrlo brzo prestao raditi ekskluzive za nju.

Konzola je u prodaji imala dobar start, ali je interes za njom vrlo brzo opao zbog dosta visoke cijene od 249 eura (zanimljivo kako nam je to tada bilo skupo). Cijena je bila smanjena tek sredinom 2013. godine kad je predstavljen i PS Vita 2000 model koji je bio 20% tanji i 15% lakši, baterija mu je trajala duže i imao je nešto više interne memorije. Međutim, ušteda je došla nauštrb najkvalitetnijeg dijela konzole – OLED ekrana, koji je zamijenjen jeftinijim i manje kvalitetnim LCD-om.

Dolaskom PlayStationa 4, PS Vita još je dublje zapala u drugi plan. Sony je to pokušao nadoknaditi novim funkcionalnostima i opcijama, kao što je Remote Play koji omogućava da igre s PS4 konzole igrate na PS Viti dok ste na istoj mreži, odnosno u relativnoj blizini konzole.

Kad ni to nije upalilo, Sony je pokušao spasiti platformu lansiranjem PlayStation TV-a krajem 2014. godine. Bio je to jeftin uređaj (99 eura) s kojim se igre s PS Vite moglo igrati na TV-u. Međutim, interes za uređajem bio je vrlo mali te je proizvodnja prekinuta godinu dana kasnije.

Sony je relativno brzo prestao proizvoditi igre za Vitu – svega dvije godine nakon lansiranja konzole. Mnogi smatraju da Vita zbog toga nije ni imala pravu šansu za uspjeh. 2018. godine prekinuta je proizvodnja kartica na kojima se distribuiraju igre, a 2019. godine konzola je izgubila podršku za PlayStation Plus te je iste godine prekinuta i proizvodnja same konzole. Procjenjuje se da je do sada konzolu posjedovalo oko 15 milijuna igrača. Jeste li vi među njima?

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (56)

  • crolink07

    22.02.2018 - 13:13

    Moja Vita nije još pokojna.Malo je skupila prašine ali ništa strašno.Gomila neodigranih igara na kartici od 60 GB čeka svoj red.Valjda će i dočekati.

    • Tony77

      @crolink07, 22.02.2019 - 15:32

      Blago tebi ?

  • Zloco

    22.02.2018 - 14:43

    Imam vitu na 3.60 sa enso cfw,dobra konzolica ali pokraj new 3ds xl-a mi skuplja prasinu.igre su dosta kvalitetne ali vise vuku na konzolaske igre,igre predugo trajaju i nemaju kratke levele kao igre sa 3ds-a.

  • darkstar

    22.02.2018 - 15:48

    Sony uvjek zna nešto rješiti.

  • darkness666

    22.02.2018 - 16:39

    jedan i jedini nedostatak a po meni i odlucujuci je bio nedostatak r2 l2 tipki…konzola je prakticki neigriva bila bez tih tipki…

    • Zoran Žalac

      @darkness666, 22.02.2018 - 16:42

      Pa moglo se emulirati na touchpadu/trackpadu iza, šta ne?

    • Oblakoder

      @Zoran Žalac, 22.02.2018 - 17:10

      Moglo se emulirati ali realno gledano nije to to. Oseti se taj nedostatak tipki i nikakva emulacija to ne moze zameniti, jednostavno ne stoji ti ta konstatacija da nije bila zakinuta oko kontrola 🙂

    • GAMEmaher

      @Oblakoder, 22.02.2018 - 18:09

      Pa i to se dade riješiti tako da preko ebay naručiš dodatak L2/R2 trigger za 15 euro cca, Vitu u to i udaraj. Kad ne treba skineš i igraš igre za nju. Neke čak i ok rade na emuliranim L2/R2 izad. Al za većinu treba taj dodatak.

    • Oblakoder

      @GAMEmaher, 22.02.2018 - 18:23

      Jbg tako ako gledas imas i za 3ds circle pad pro koji dodaje desni analog i komplet L i R tipke 🙂
      Onda bi vazila konstatacija da je 3ds prvi prenosivi uredjaj koji nije zakinut za kontrole…

    • GAMEmaher

      @Oblakoder, 22.02.2018 - 18:32

      Je… al nintendo 3ds ne vrti igre remote od konzole neg to za sebe samog opet dok je Vita kompletna ko samostalna i dobro funkcionira a ovo za remote play dodatak i to je razlika 🙂

  • l)oolvl

    22.02.2018 - 17:52

    zbilja šteta tako moćne prijenosne konzole, što je Sony jednostavno odlučio odustati. Samo su trebali omogućiti igranje na običnim SD karticama i vjerujem da bi prodaja procvjetala.

  • GAMEmaher

    22.02.2018 - 18:27

    Da vam tata prijenosnih konzola ovdje kaže malo na tu temu 🙂 Prvi uređaj koji sam imao je davno prvi game boy 90-ih i obožavao sam filing igranja bilo gdje a ne bit priljepljen uz tv. Koliko sam tad na wc proveo mogao sam extra studij naučit. Onda je došao taj psp koji me očarao jer sam nekako nezainteresirano preskočio ps1 i ps2. Uzeo psp 2000. Igralo se ludilo. Nakon toga došla vita al ja još bio uz psp. Čak sam i model psp 3004 uzeo i eno još stoji nov. Provjeren da radi, bez brige 🙂 I curi uzeo rozi psp neki polovni nek se uči 🙂 Ta konzola uz prebrdo free igara za zkinut ludilo. Best buy prijenosnih. E onda se svi lovili mobitela a mene zaludio xperia play i taj nabavio i predobar mobitel s brdo igara, igran masovno i radi i dan danas iako harver ostario. Vita mi uvijek skupa bila i tad kupio radije ps3. Prva prava konzola i opet udaranje sveg propuštenog na odličnim psn akcijama. E onda došao povoljno i ps4 u operatera pa uzeo i to… I sve to super al Vita ne da mira a već čitam propala kao… i naletih na oglas vita 1000 model za 500 kn sa 16 gb i uncharted i f1. Uzeo bez razmišljanja. Ovo ljeto mi se pružila i prilika Vita 2000 nova. Lik kupio malom u italiji, on neće i dao meni za 350 kn. Imam sad i koristim oba modela i moram naglasit da je vita 2000 mi nekako puno draža i ekran je čak i jako dobar. Aktivirao i ps plus kad već imam sve živo za to i eto. Sony je uprskao Vitu sa memorijskim karticama a trebali su još bar model 3000 izbacit sa 5.5″ ekranom, sd podrskom i par ekskluziva i krenulo bi. Imao nintendo 2ds al prodao kad igre preskupe a već stare. Sad nekako sline cure za Switch…

    • Igor Belan

      @GAMEmaher, 22.02.2018 - 18:36

      Čekaj, čekaj… “tata prijenosnih konzola”,a Nintendo si spomenuo samo po pitanju prvog Game Boya? 🙂 Ako voliš handhelde probaj si nabavit GBA, DS, 3DS… ludilo od konzola i prejake ekskluzive.

    • GAMEmaher

      @Igor Belan, 22.02.2018 - 19:11

      Dobro…postoji negdje još i djeda koji je žešći od tate, haha 🙂 GBA igram na psp sve igre kroz emulator i super mi je. 2DS sam imao al nekako mi falilo igara a store im je gori od Vite ponude i ultra skuplji po nekim igrama. Većina ih se samo fizički nabavi a za ove ostale mi se s neta nije dalo dodatno ulagat u karticu i sd veću i nit jel funkcionira to jednostavno. Pa prodao. Al mi žao da mario 3D i Luigi i novi Yoshi nosam odigrao. Al ko što rekoh više koristim Vita gdje volim sustav trophyja što daje neki replay value i psp koji uz brdo njegovih još i GBA igram. DS/3DS ipak preskačem a sljedeći vjerujem Switch ako Sony ne iznenadi nečim novim putne verzije…

    • crolink07

      @GAMEmaher, 22.02.2018 - 20:03

      Kupi New3DS XL,ima sve što stari 3DS nema,dvije analogne palice i četiri pozadinske tipke.Na starom nikad nisam rabio 3D efekt jer je bio slab a na novom ga stalno držim uključenog.Toliko je dobar da sam ponovo odigrao i Ocarinu i Majora’s mask samo zbog odličnog osjećaja dubine.Plus su i SNES igre koje stari model nije mogao pokretati.
      Naravno, preporučujem i Switch s najboljim igrama od prošle godine.Ma igraj loto pa ako imaš sreće kupi sve.

    • Goran1234

      @crolink07, 22.02.2018 - 20:40

      Kako nepodrzava..Virtual Console…

    • crolink07

      @Goran1234, 22.02.2018 - 21:02

      Htio sam reći da stari model ne može pokretati SNES igre u najboljoj kvaliteti.Vjeruj mi da je razlika i te kako vidljiva.

      New Nintendo 3DS has an improved CPU, which enables Super NES games to run on the system with quality results,” Game Informer was told by a Nintendo representative.

      The clarification indicates that older 3DS units aren’t up to the task of rendering Super NES games at an appropriate quality level for Nintendo’s standards. That clarification is still likely to trouble the millions of players who don’t own one of the newer units, but hunger to play older games like Super Mario World, Donkey Kong Country, and Super Metroid.

    • Goran1234

      @crolink07, 22.02.2018 - 21:10

      Ne to,okey.. Jasno mi je da New 3ds jači od starog 3ds…ja sam krivo shvatio poantu. ?

    • gundogan

      @Goran1234, 22.02.2018 - 22:13

      Koliko otprilike kostaju igre za snes na virual console, ne zelim ga krekirati. Uzeo sam nedavno new 3ds xl, nemam jos niti jednu igru.

    • Goran1234

      @gundogan, 22.02.2018 - 22:26

      Između 7 i 9e…Ali znaju biti i na akciji..

    • GAMEmaher

      @Igor Belan, 25.02.2020 - 15:10

      Čisto update… nintendo 2ds i switch lite nabavljeni. Titula tate prijenosnih konzola i dalje stoji 🙂

    • Oblakoder

      @GAMEmaher, 22.02.2018 - 22:34

      Kakav je to tata prenosivih konzola, a nema najbolju prenosivu konzolu svih vremena Nintendo Switch 🙂

    • GAMEmaher

      @Oblakoder, 23.02.2018 - 18:41

      Tata bez para…haha. čeka se neko pojeftinjenje…

  • Goran1234

    22.02.2018 - 19:48

    “Replay value” daje gameplay,ne trofeji… .

    • GAMEmaher

      @Goran1234, 22.02.2018 - 22:23

      Da… ali ako je gameplay onako slab opet trofeji daju zanimaciju za igrat i ostvarit nešto. To mi malo na nintendo 2ds falilo i čak bilo dosadno neke igre kad prošao a nisu replay value

    • Robotz

      @GAMEmaher, 22.02.2020 - 13:15

      Meni bar ako je gameplay slab moze imati mali milion trofeja i achivmenta necu je igrati.
      Gameplay prije svega ti trofejcici su mi licno uvijek bili smijesni ali eto dosta ih ljudi voli i “ganja” pa sigurno da nisu bili losa ideja.

  • RocketGaming HD

    22.02.2018 - 20:34

    Mnogi PS Vita usporeduju sa Nintendo 3DS zbog suvremenosti i iste kategorije uredaja,ali je 3DS jednostavno kralj handheld konzola…uz Gameboy i originalni DS,ofd…:D

    • GAMEmaher

      @RocketGaming HD, 22.02.2018 - 22:27

      Ima nintendo sreće da Vita nije ostvarila puni potencijal i da je sony dalje brzo odusta od AAA igara a konzola je nudila masu opcija sa svojim touch idejama.

    • Oblakoder

      @GAMEmaher, 22.02.2018 - 22:37

      A sta mislis zasto PS Vita nije ostvarila pun potencijal? Moja predpostavka zato sto je trcala unapred izgubljenu bitku protiv 3ds-a 🙂

    • GAMEmaher

      @Oblakoder, 23.02.2018 - 18:45

      Imao 2ds i malo petljao po 3ds i ima zabavne igre al daleko je to od Vite. Vita 2000 je vrhunska konzola i uživam ju igrat. Problem je bio u prenaglim očekivanjima i odmah prebrzom razočaranju prodaje a nisu se dobro organizirali da ne spominjemo taj famozni micro sd.

    • l)oolvl

      @RocketGaming HD, 23.02.2018 - 17:35

      realno, Vita je barem duplo bolja i ima više potencijala, problem je jedino u igrama i podršci. 3DS ima taj kao 3D prikaz, ali svatko tko je to vidio uživo zna da se radi o običnom gimmicku, dok je sam hardver i display više usporediv sa starim PSP-om nego sa Vitom, mislim da su hardverski to različite klase uređaja iako su izašle u slično vrijeme. Nintenda je spasio već ostvaren image i popularnost koju je ostvario sa DS-om, jer inače je 3DS jako precijenjen uređaj, objektivno gledano.

    • Zloco

      @l)oolvl, 24.02.2018 - 23:05

      Problem je u prejakom hardveru,developeri trebaju previse para potrosit da naprave igru od 40$ za vitu dok bolje mogu za ps4 za 60$,dok 3ds ima prastar hardver i to je na neki nacin sreca u ne sreci.

  • moordrak

    23.02.2018 - 00:42

    Vita je za mene odmah u startu bila promašaj iz više razloga. Početna cijena joj je bila kriminalno visoka, memorijska kartica, koju si praktički morao imati, bila je bezobrazno preskupa. Povrth toga, nedostatak jeftinih i jednostavnih igara bio je prilično uočljiv problem još od PSP-a. Mislim da je to pravi razlog zašto ova konzola nije najbolje prihvaćena na zapadu. Čini mi se kako netko u Sonyu nije nikada shvatio da se natječu sami sa sobom i da su pri tome kompletno omašili jednu veliku ciljanu skupinu: djecu. Mislim da su PSP i Vita fantastični proizvodi. Dijete sam Gameboya i onih ručnih LCD igrica na kojima sam proveo sate i sate zabave. Što bih u to vrijeme dao za obični PSP. Zapravo, još uvijek imam PSP , fat one. Bilo je tu par dobrih naslova poput Patapona, Dakstera,GOW-a(ghost of sparta) , Final Fantasya 7 itd. Mislim da je Sonyu nedostajala prava vizija o ovim uređajima. Imali su hardver ali nisu znali što bi sa njim. Sada im je malo kasno jer su tržište preuzeli neki drugi gadgeti.

    • BaDly

      @moordrak, 23.02.2018 - 15:07

      Totalni potpis na sve napisano !!! Obzirom da sam vlasnik svih Sonyjevih konzola dostupnih na ovim prostorima pa tako imam i Vitu koja mi je zaista vrhunska konzola ali uz gore navedene probleme. Također, dosta sam se razočarao sa PS TV-om koji sam uzeo kako bi lijepo Vita igre bacio na TV, ali onda slijedi razočaranje da sve igre ipak nisu kompatibilne sa tom ‘konzolom’ koja je reklamirana upravo sa tim USP-em da se igre sa vite igraju na TV-u. 🙁

    • GAMEmaher

      @BaDly, 23.02.2018 - 18:48

      Da…u biti na kraju baš sve te skoro najbolje AAA igre nisu kompatibilne sa Vita TV i odmah promašaj. Baš se nisu znali organizirat. Krive kao mobilne telefone a problem je njihova organizacija.

  • baDarmageddoN

    23.02.2018 - 19:56

    Nisam nikad volio laptope ni prijenosne konzole jer uglavnom igram samo dok nisam u pokretu ali ova konzola je bila super stvar. Nisam je kupio ali cijenim to da drugi imaju potrebu igrati u pokretu. Switch je klasa više i sa njime sam zadovoljan. Ne potpuno jer ono…kao Jeremy Clarkson ja volim POWERRR ali barem su igre odlične.

  • Head Hunter

    22.02.2019 - 11:00

    Jel ima netko za prodati jednu? Kupujem na području Zagreba.

    • BracoZenica

      @Head Hunter, 11.08.2020 - 16:45

      E poz, imam ti ja jednu dobijes 3 igrice gratis fifa 14,rayman legends i lego superheroes sve to za 400 kn+mogu ti dat nintedno wii jer meni ne treba.

  • 312AE

    22.02.2019 - 15:57

    Ja je imam od jeseni i super mi je. Puno noćnih smjena mi je olakšala. Ali istina, na početku kad je izašla, mi je jednostavno bila preskupa i nekak me podsječala na psp go, a tu konzolicu je Sony još i najgore zeznul od svih. Od indija mi je najdraži Bastion i Hotline Miami na njoj, a od onih na karticama su mi svi veči hitovi super, posebno bih odvojil Ninja Gaiden Seriju i šoranje tipa MK 9 ili Marvel vs Capcom?

  • jocker113

    22.02.2020 - 11:14

    Kupio polovnu biti prije 4 godine za 600 kn, isplatila se svake kune, kupio par igara na akcijama ala persona,digimon cybersleuth,uncharted ,child of light,izbrisem s memorijske kad odigram i to je to

  • Kratosov Boy!

    22.02.2020 - 12:26

    Htio sam ju i kupit ali je izasla PS cetvorka pa na kraju nista

  • chocobo_047

    22.02.2020 - 13:54

    Kako je većina komentara iz 2018. a članak je objavljen prije 4 sata?

    • ashitaka

      @chocobo_047, 22.02.2020 - 16:11

      Clanak je vrv samo repostovan. Pisan je vrv za godisnjicu 2018. Inace dobra konzolica ali ni blizu 3ds ? Mada ima sta da se odigra na njoj.

    • chocobo_047

      @ashitaka, 22.02.2020 - 18:18

      Aha, nisam znao da su već pisali o Viti. Prijavio sam se ovdje tek u siječnju ove godine a ovaj članak stvarno nisam vidio iako pratim portal već neko vrijeme. Vitu bih i sam bio nabavio da su imali igre poput God of Wara ili Tekkena. Znam da postoji onaj crossover Tekkena i Street Fightera ali da su napravili čistu Tekken igru, kupio bih Vitu. Mada mi i onaj Killzone Mercenaries zvuči zanimljivo.

  • GAMEmaher

    22.02.2020 - 21:13

    Refreshana tema pa da i ja se ubacim u komentare opet 🙂 Imam Vitu 1000 i 2000 i uživam u njima i dalje igrajući se, zakon konzola. Naravno, nabavio i nintendo 3ds i switch lite. Imam i 2 psp 2000 modela za svakodnevno igranje i jedan 3000 model zapakiran. Sve u svemu prenosne konzole obožavam i šteta Sony da je odustao od nasljednika.

    • MightyAloy

      @GAMEmaher, 23.02.2020 - 12:27

      Mislim da nije stvar toga što je Nintendo handheld kralj, već preraspodjele resursa i fokusiranja na ono u čemu si najbolji. Sony jednostavno nema više tu moć da može kvalitetno konkurirati u oba segmenta, kao što Nintendo više ne može izbaciti na tržište samostalnu living room konzolu i biti konkurentan. Tako se može reći i da je Nintendo izbacio hibrida jer je Sony kralj konzola, a Xbox ima tatu s nepresušnim novčanikom i svu silu informacijske tehnologije. A na kraju krajeva, to i je istina. ?

  • Indigo83

    22.02.2020 - 21:47

    Ekskluzive 0 bodova.to je najveci minus.također i za kolektore isti razlog

  • Virty

    22.02.2020 - 22:52

    Odlična konzola.

  • MightyAloy

    23.02.2020 - 12:10

    Istina. No kako stvari stoje to im je jedino i ostalo jer se više ni ne mogu natjecati s konkurencijom kad je gaming u dnevnom boravku u pitanju. Zbog toga Switch i jest hibrid, i to prvenstveno namjenjen igranju u pokretu pa tek onda za dnevni boravak. Nintendo je pametno odigrao na svoju najjaču kartu i razvalio sa Switchem.

    • MightyAloy

      @MightyAloy, 25.02.2020 - 11:26

      To je dobar pristup Nintenda s obzirom da je konkurencija u hard core areni postala prejaka ulaskom Microsofta na tržište, mada je Nintendo i prije više bio okrenut obiteljima i mlađima još za vrijeme legendarnog ratovanja sa Segom.

    • MightyAloy

      @MightyAloy, 25.02.2020 - 11:29

      Može, naravno, no to ne bi bio dobar potez za Sony. Ja ju prvi ne bih kupio jer nisam baš od handheld igranja, a s druge strane želim da mi kućna konzola bude dovoljno “jaka”. Razlog (ne i jedini) zašto barem za sad nemam namjeru kupiti Switch. No nikad ne reci nikad.

  • Lepoglava

    22.02.2022 - 18:43

    Imam Vitu još uvijek i neću je prodati nikad. Imam skoro sve bivše konzole i 3ds i volim i Vitu i 3ds. Još imam karticu s Personom 4 i volim zaigrati, ali većinom mi služi kao emulator za C64 i Amigu mljac to volim i onda lupim na valiki ekran i udriii Project Firestart Rick Dangerous Blue Max A Train Road to Normandy …… itd itbl neprocjenjivo

  • Dragan[MKD]

    22.02.2024 - 11:02

    Zanimljivo tada je 250€ za konzolu bilo puno, a danas imamo PS Portal koji košta 220€ i to je kao OK za streaming uređaj koji nije konzolu sam po sebi.

  • Payday 4 Dallas

    22.02.2024 - 14:57

    Zamisli PS Vita 2…

  • TheMrsix

    23.02.2024 - 01:35

    Jao vita kupio preko njuskala modificira je puka vecu pohranu na nju i sad uzivam u jednom od najinteresantnijih hombrew Communityja

  • Virty

    23.02.2024 - 18:02

    Odlična konzola.
    Nada umirenja zadnja, nadam se Viti 2 kad-tad 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?