HCL.HR

Gaming kalendar: Prey – vanzemaljci protiv indijanca

Zoran Žalac 11.07.2018.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno dvanaest godina, vanzemaljci su usisali Zemlju i krenuli eksperimentirati nad čovječanstvom. Srećom, spasio nas je indijanac Tommy.

Sredinom prošlog desetljeća još uvijek su se radile linearne pucačine iz prvog lica, a pokraj ustaljenih franšiza poput Dooma ili Unreal Tournamenta igre su se trudile biti što maštovitije. Jedan od produkata tog nastojanja bio je Prey, igra koja je izašla na današnji dan prije točno dvanaest godina. U njoj smo kao indijanac Tommy spašavali zemlju od otmice koju su provodili neki gnjusni vanzemaljci.

Prey je svoje korijene vukao još do 1995. godine kada su ga osmislili tvorci Duke Nukema. No, koncept igre mijenjao se nekoliko puta. Prey je do devedesetih triput mijenjao dizajnere a nakon što je stavljen na pauzu vratio se tek 2005., kada je najavljen, odnosno godinu dana kasnije kada je lansiran za PC i Xbox 360.

Prey je ostao zapamćen po maštovitim oružjima i mehanici prolaženja kroz različite portale zbog kojih su leveli bili dinamični i raznovrsni premda je čitava stvar bila linearna. Zanimljivost je bila i u tome što u ovoj igri nije bilo Game Overa, nego se glavni lik nakon umiranja selio u spiritualni svijet gdje se borio za povratak u život. Interesantan je bio i lik Domasija Tawodija iliti Tommyja koji nije pripadao skupini šutljivih protagonista.

Prey je po izlasku pokupio odlične ocjene i prodao se u milijunskoj nakladi već u prva tri mjeseca. Ipak, budućnost nije bila baš svijetla za ovaj serijal. Nastavak je bio u razvoju dobrih sedam godina prije nego je otkazan, a umjesto njega smo dobili potpuno drugačiju igru. Prey iz 2017. također je bio odlična igra, ali ipak nije imala nikakve veze s originalom iz 2006.

Označeno sa: ,

Komentari (2)

  • Apocalypse4987

    11.07.2018 - 23:04

    legendarna igra, pogotovo par scena koje su u to vrime bile epic, ka pad onog aviona, ili kad nađemo curu, il barem ono na šta je spojena, pa oni stroj kad samelje dida, pa na kraju odluka da se zabijemo u sunce ili preuzmemo kontrolu nad brodom

  • krolesi

    12.07.2018 - 11:40

    Odlična igra

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?