HCL.HR

Ratchet & Clank – intergalaktički rendžeri u borbi protiv Dreka

Zoran Žalac 04.11.2022.   •   8 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije 20 godina, PlayStation je dobio igru Ratchet & Clank te dvije nove ikone koje su služile kao maskote platforme.

ratchethd-248-001

Na prijelazu između generacija između prvog i drugog PlayStationa Sony je izgubio vlasništvo nad Crashem i Spyrom koji su otišli i na druge platforme. Međutim, umjesto njih došli su Jak i Daxter, Sly Racoon te Ratchet & Clank. Upravo je ovaj zadnji duo lansiran na današnji dan prije točno 20 godina.

Ratchet & Clank našao se na putu između platformera i pucačine iz trećeg lica, a ostao je hvaljen zbog maštovitih likova, neprijatelja i ludog oružja. Igra je ponajprije zaživjela zbog suradnje između dva studija – Insomniac Gamesa i Naughty Doga, s obzirom da je nastala na tehnologiji koja je prvotno razvijena za igru Jak and Daxter. Interesantno je da su oba studija tek od 2019. godine u “istoj obitelji” te su pod vlasništvom Sony Interactive Entertainmenta.

Igra je ponajprije zaživjela zbog suradnje između dva studija – Insomniac Gamesa i Naughty Doga.

Naslovni duo je tijekom razvoja mijenjao brojne oblike pa je Ratchet tako u jednom trenutku bio gušter, no kasnije je zbog asocijacije s agilnošću prešao u razred mačaka. Clank je pak trebao biti prezentiran kao trodijelni robot, ali su njegovi dizajneri shvatili da bi to nepotrebno zakompliciralo tog lika. Ipak, Clank u igri može koristiti druge robote zvane Gadgebots.

Iako se gameplay većinom svodio na platformerske elemente, sakupljanje šarafa i borbu s neprijateljima, bilo je tu i nekih zasebnih mini igara, poput utrkivanja na lebdjelici. Jedan od impresivnijih levela uključivao je bitku u zraku gdje su igrači kontrolirali letjelicu Ratcheta & Clanka.

Iako se gameplay većinom svodio na platformerske elemente,  bilo je tu i nekih mini igara, poput utrkivanja na lebdjelici.

Ratchet & Clank je ostvario zapažen rezultat za jedan platformer. Do 2006. bio je među 50 najprodavanijih igara za PS2 konzolu u SAD-u. Nastavci su slijedili u razmaku svake godine, te ih je do 2013. bilo čak jedanaest!

Prelaskom na PlayStation 4 igra je dobila preradu koju je ujedno popratila filmska adaptacija. Nažalost, film baš i nije bio uspješan, tako da je budućnost serijala u obliku filma sada upitna. Ipak, prošle smo godine dobili potpuno novu igru u serijalu – Ratchet & Clank: Rift Apart, koja je pokupila odlične kritike i simpatije vlasnika PS5 konzole.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (8)

  • sedf

    04.11.2017 - 11:51

    Ta vremena.

  • AtomicHood

    05.11.2017 - 12:48

    Aaaa Ratchet… prva igra u životu mi je bila Ratchet Gladiator. Doma imam sve dijelove za ps2. Trebao bih kupit ps3 i ps4 da odigram ostale.

    • AtomicHood

      @AtomicHood, 04.11.2019 - 18:09

      Update: kupio PS4 i odigrao remaster.

    • Gebro_gaming891

      @AtomicHood, 04.11.2021 - 17:15

      *reboot

  • GAMEmaher

    04.11.2019 - 09:31

    Ratcheta sam prvi put na PSP verziji odigrao pa kasnije rasturao na ps3 i na Viti a kroz pretplatu i ovaj za ps4. Definitivno zabavna igra i takve ću i sa 60 godina igrat 🙂

  • l)oolvl

    05.11.2019 - 00:47

    jedan od boljih serijala za PS

  • AzorAhai

    04.11.2022 - 18:46

    Nikad necu zaboraviti noc kad sam dobio PS2 davne 2004 godine, prva igra koja je i dosla na PS-u je bila Ratchet and Clank, kakva vremena i koja sreca.

  • Bocwana

    06.11.2022 - 20:44

    Zanimljiva igra.. Dobro ju je imati

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?