HCL.HR

Gaming kalendar: Sid Meier’s Alpha Centauri (1999.)

Zoran Žalac 12.02.2018.   •   0 komentara


Na današnji dan, prije točno devetnaest godina, Sid Meier skočio je budućnost i kroz svoju novu stratešku igru prikazao kako vidi budućnost 22. stoljeća.

alpha centauri

Sid Meier je uistinu svestran dizajner igara koji se okušao u raznim poljima – od pirata preko željeznica do golfa i svemirskih simulacija. Nakon svjetskog uspjeha Civilizationa II, Meier se uz nekoliko usputnih projekata posvetio igri zvanoj Alpha Centauri koju je lansirao na današnji dan prije 19 godina.

Bila je to strateška igra na poteze u kojoj smo skočili u daleku budućnost, temeljenu na jednom od mogućih završetaka Civilization igara. Čovječanstvo je u 22. stoljeću koloniziralo planet Chiron u sustavu Alpha Centauri te se ondje susrelo s vanzemaljskom vrstom zvanom Progenitors.

Formula gameplaya bila je prilično slična onome što smo ranije vidjeli u Civilizationu. Gradile su se baze, razvija tehnologije, osvajali teritoriji ostalih frakcija i sl. No, bilo je tu i novih stvari poput manipulacije terenom, redizajniranja jedinica, društvenog inženjeringa i sl.

Igra je nedugo nakon izlaska dobila ekspanziju Alien Crossfire, a nastavila je živjeti i kroz niz grafičkih novela. Godinama kasnije fanovi Alpha Centaurija još uvijek rade neslužbene zakrpe i popravke za istu. Premda igra nikada nije dobila nastavak ni remaster, Sid Meier se kratko vratio svemirskoj tematici 2014. godine uz spin-off igru Civilization: Beyond Earth.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?