HCL.HR

SimCity 4 – prvi gradonačelnik 3D formata

Zoran Žalac 14.01.2023.   •   10 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 20 godina, izašao je četvrti dio Maxisove simulacije izgradnje grada – SimCity 4.

Serijal igara SimCity godinama je bio kralj city-building žanra, a u prošlom desetljeću još je uživao veliki interes fanova. Četvrti dio tog serijala izašao je prije točno 20 godina, ekskluzivno na PC-ju, a zapravo je bio prva 3D igra u glavnom serijalu ako ne računamo SimCity 64 za Nintendovu konzolu istog broja.

Ovaj dio igračima je ponudio više interakcije sa susjednim gradovima, ali i pojedinim stanovnicima grada kroz MySim mod. Mogli smo tako kreirati vlastitog lika te pratiti njegov život u gradu. Gradonačelniku je bilo ponuđeno više slobode jer se po prvi put mogao određivati budžet za pojedine objekte, odnosno zgrade i usluge, pa se moglo određivati koliko novca ide na policiju, zdravstvo, školstvo, itd.

Gradonačelniku je bilo ponuđeno više slobode jer se po prvi put mogao određivati budžet za pojedine objekte.

Dodatnu zabavu stvarao je takozvani God Mode u kojemu su igrači mogli oblikovati tlo prema svojim željama te na zemlju pustiti različite vrste elementarnih nepogoda kao što su potres, tornado i požar, kao i neke neprirodne katastrofe poput invazije vanzemaljaca, napada robota i slično.

SimCity 4 pokupio je vrlo dobre kritike i ostvario je solidan rezultat u prodaji. Mnogima najveća prepreka za ovu igru ipak je bila njezina hardverska zahtjevnost. U početku bi sve radilo kako treba, no čim bi grad narastao iznad dvadesetak tisuća stanovnika, igra bi počela usporavati. Tada je pod minimalnu konfiguraciju bilo navedeno ovo: Pentium III, 128 MB RAM-a te grafička od 16 MB.

SimCity 4 je ubrzo po izlasku dobio je nekoliko službenih, ali i neslužbenih alata kojima se moglo modificirati izgled zgrada. Devet mjeseci nakon izlaska igre uslijedila je ekspanzija zvana Rush Hour, fokusirana na promet. Trebala je to biti prva od nekoliko ekspanzija u nizu, no ispostavilo se da je bila jedina i zadnja.

Devet mjeseci nakon izlaska uslijedila je ekspanzija zvana Rush Hour, fokusirana na promet.

Tvorac serijala Will Wright pokušao je pojednostaviti formulu serijala kroz nove igre, a upravo na tom tragu bili su kasniji SimCity Societies iz 2007. te SimCity iz 2013. Nakon tih razočaravajućih nastavaka, fanovi ovih igara počeli su tražiti nova rješenja, a od 2015. našli su ih u igri Cities: Skylines.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (10)

  • nikola65478

    14.01.2018 - 19:28

    Najbolji sim city ikad

  • kuky90

    15.01.2018 - 13:35

    Ovo se igralo na veliko, do Cities Skylines samo samo ovo rokao, svi ostali city bulideri su bili lošiji.

  • funky0308

    14.01.2019 - 10:51

    Steta na sto je na kraju SimCity spao. Koliko je samo zabavno bilo razvlaciti struju i vodu, graditi ceste i dijelove grada i onda naprave zadnji SC koji se ne zasluzuje tako ni zvati. Od online foliranja, premalih mapa i opcenito dosadne igre…bas steta. Zanimljivo je kako je lik dosao na ideju uopce da napravi jedan city builder u ono vrijeme, polovicom 80ih.. skuzio je da kao i kod Lego kocaka, zabava cesto lezi u pripremi, ne u igranju, u kreiranju mapa pa je krenuo napraviti takvu igru (skracena verzija da ne pisem kilometre teksta, sve je i tako na netu ako nekoga zanimaju detalji). Odlicna ideja, odlicnih nekoliko nastavaka i onda nagli pad na nos… a dobro, barem je Skylines dobar pa se ima sto igrati. 🙂

  • Darac83

    14.01.2019 - 12:01

    Uživao sam u ovoj igri, dok mi prilikom jednog startanja igre nije, iz nekog razloga, obrisao sve gradove koje sam napravio. Uslijedio je rage uninstall… 😀

  • chiwe

    15.01.2019 - 02:27

    Odlična igra za ono doba… Sate i sate sam proveo uz nju..

  • TaranDino

    14.01.2020 - 11:51

    Ovdje sam prvi put naucio da gusta populacija i nebodefi znace geto. Predobra igrica i za dan danas.

  • Slavin4

    14.01.2020 - 14:01

    Sim City iz 2013. nije mi bio loš.Ali malene mape bile su nešto užasno.Da su mape bile velike to bi bila solidna igra i ,,nasljednik” SimCity4.

  • JozoTheMan

    15.01.2020 - 08:59

    Ne znam čemu su išli pojedostavljivati igru. Pa ovo sam igrao kao klinac od 7, 8 godina još i uživao sam u igri i bila mi je sasvim zabavna. Onaj SimCity 2013. je imao jako, jako male mape i kad to usporedim s CS gdje možeš praktički uređivati cijelu kapu, stvarati dolinu, planine pored grada i neusporedivo bolje od SimCitya.

  • kuky90

    14.01.2022 - 15:46

    jedna od najboljih igri ikad

  • KARAI 2062

    14.01.2022 - 21:38

    Jedno od tužnih stvari u Simcity 2013. jest taman kad vidiš veličinu prostora za gradnju i onaj prostor što ti je nedostupno koristiti dok u grafičkom smislu tvoj grad izgleda super.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?