HCL.HR

Spore – igra koja je trebala biti više od života

Zoran Žalac 05.09.2023.   •   15 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno dvanaest godina, tvorac Sims serijala lansirao je svoju najambiciozniju igru do tada.

Dizajner videoigara Will Wright ostvario je zapažen uspjeh sa serijalima SimCity i The Sims. Tražeći novi izazov u svojoj karijeri, Wright se početkom 21. stoljeća uhvatio ambicioznog projekta pod nazivom SimEverything. Ideja mu je bila dati igraču mogućnost da se igra s čitavom galaksijom.

Pet godina kasnije predstavljena je igra zvana Spore, naslov kojega su mnogi smatrali nasljednikom Sims serijala. Igra je okupirala pažnju i osvajala nagrade na različitim sajmovima, a ključ njezine ambicije bio je u proceduralnoj generaciji sadržaja.

Tada je nasumično kreirani sadržaj bio rijetka pojava u igrama pa je obećanje o drugačijim svjetovima, likovima i scenarijima svaki put kada se igra pokrene, zvučalo itekako privlačno i pomalo nevjerojatno. Uz to, Spore je promoviran kao MMO single-player igra u kojoj igrači mogu dijeliti sadržaje jedni s drugima.

Spore je bio promoviran kao MMO single-player igra u kojoj su igrači međusobno mogli dijeliti stvorene sadržaje.

Spore je izašao na današnji dan prije 15 godina i doista je ponudio neke vrlo zanimljive mehanike. Igra se dijelila na pet faza. Prvo se prolazilo kroz staničnu fazu, zatim fazu bića, plemena, civilizacije i konačno – svemirsku fazu u kojoj smo istraživali ostale planete. Nisu sve faze bile jednako zanimljive i upravo je to bio najveći prigovor igri. Osjetio se i nedostatak bilo kakve priče, što je kasnije bilo ispravljeno u ekspanziji.

Jedinstvenost Sporea očitovala se u kreaciji različitih bića i stvaranju zajednice u nepoznatom svijetu. Zadnji segment igre ponudio je istraživanje svemira dok još nismo mogli ni zamisliti da ćemo jednog dana igrati igre poput No Man’s Skyja.

Zadnji segment igre ponudio je istraživanje svemira dok još nismo mogli ni zamisliti nešto poput No Man’s Skyja.

Nažalost, Spore je kao PC ekskluziva imao i problema s tehnikalijama. Electronic Arts isprva je igru odlučio distribuirati uz SecuROM zaštitu što je značilo da se igra mogla instalirati na svega tri računala. Nakon prigovora igrača, taj je broj instalacija povećan na pet, no nezadovoljstvo nije nestalo. Stvar je završila i na sudu, a zaštita je u konačnici uklonjena krajem iste godine. Danas se Spore distribuira bez ikakve zaštite na GOG-u.

Iako je kontroverza s antipiratskom zaštitom naštetila imidžu igre, prodaja nije podbacila. U prva dva tjedna Spore je prodan u dva milijuna primjeraka. Doduše, kasnije se pokazalo kako Spore nije uspio prerasti u veliku franšizu. Uslijedila je ekspanzija Galactic Adventures, nekoliko spin-off naslova za konzole, te RPG naslov Darkspore iz 2011. Spominjala se i filmska adaptacija, ali od toga na kraju nije bilo ništa.

Zanimljivo je kako je Spore ipak inspirirao zajednicu igrača pa je iz toga nastala i besplatna igra Thrive. Oko igre se složila i dosta aktivna zajednica moddera.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (15)

  • CimTvRafo

    05.09.2018 - 20:08

    XD taman mislim dal da ga kupim samo 3 e

    • CimTvRafo

      @CimTvRafo, 05.09.2018 - 22:13

      Ipak sam je kupio 😀

    • JohnSence

      @CimTvRafo, 05.09.2018 - 23:49

      Dobro si odlucio

  • ck7

    05.09.2018 - 20:46

    Igrao sa zenom, prve dvije faze bile zanimljive, ostalo dosadno…

    • JohnSence

      @ck7, 05.09.2018 - 23:49

      Tocno to. Prekratka je igra trebali su produljit i produbit sve dijelove

    • i_love_all_games

      @ck7, 06.09.2018 - 05:01

      Zabavna igra, pogotovo na startu dok samo jedeš i pokušavaš preživjeti 😀

  • vragec25cro

    06.09.2018 - 08:16

    Utrošio sate i sate u nju.Kako kaže u članku nisu sve faze bile zanimljive i to je točno.Meni prve tri faze bile najzanimljivije i najviše igrao njih.

  • sallaD

    06.09.2018 - 12:33

    Hmm, čuo sam za tu igru ali nisam je nikad odigrao mogao bi to uzet na Steamu sad kad je na rasprodaji.

  • ProperBurial

    05.09.2019 - 13:18

    Da,RTS dio je bio dooosaaadan

  • JohnSence

    05.09.2019 - 16:51

    Reciklirani članak?

    • Zoran Žalac

      @JohnSence, 09.09.2019 - 09:20

      Gaming kalendar članci su ciklični – povremeno ih se updejta na obljetnice pojedinih igara, a ponekad uz update paralelno izbacimo i potpuno novi članak za neku drugu igru.

  • KhorneFlake

    05.09.2020 - 17:47

    Iiii, fino se igralo, ali tada nisam imao baše neku konfiguraciju. Kad je došlo do faze da se leti sa brodom, teraformišu planete, i leti preko golemih gradova postalo je skoro nepodnošljivo. Ako se dobro sjećam, dobio sam zadatak da pronađem način da dođem do središta galaksije i neku rasu koja je glavna, ali nisam dalje išao.

    • Kasti

      @KhorneFlake, 05.09.2020 - 18:24

      i ljepo je izgledala za ono vrijeme, bila mi super, a na kraju sam malo igrao

  • Chimichangas

    05.09.2023 - 11:51

    Spore su bila jedna vrsta napretka u videoigrama, napravili su nesto sto nikad nitko nije i bilo je zabavno

  • Dragoo

    05.09.2023 - 12:14

    Spore je vrlo bitan dio mog djetinjstva. Mislim da je uvelike zasluzan za to sto me nedugo nakon pocelo zanimati crtanje i umjetnost opcenito. Jos negdje imam video showcaseove svojih Spore cudovista od tko zna kad 😀 I igra jos uvijek ima dosta ziv modding community! Unatoc lose isplaniranom gameplayu na nekoliko razina, igra je dobar dio stvari napravila odlicno i jos uvijek cekam nesto slicno. Na Steamu sam nasla Adapt za kojeg jos uvijek stoji “coming soon”, koji bi trebao rekreirati Creature stage Sporea (koji je ujedno bio i najbolji). Vidjet cemo kako ce to ispasti. 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?