HCL.HR

Ljudi su pomislili da je ROG Ally konzola šala za prvi april – ali ipak nije

Zoran Žalac 03.04.2023.   •   11 komentara


Tvrtka ASUS najavila je prijenosnu konzolu, ili bolje rečeno ručni PC, ROG Ally. Učinili su to 1. 4. pa su svi pomislili kako je to prvoaprilska šala. Međutim – ispostavilo se da je uređaj stvaran.

Ne znam tko je u Asusu mislio da je za prvi april dobra ideja najaviti ulazak na tržište handheld gaming PC-jeva. Nije to baš neka šala i da se radilo o humoru, no na kraju je ispalo da su iz Asusa zapravo ozbiljni. Njihov ručni PC, kojega nazivaju prijenosnom konzolom, stvaran je proizvod koji doista postoji.

Zove se ROG Ally i tu je da zgazi Steam Deck. Učinit će to uz do sada najbrže APU rješenje iz AMD-a – vjerojatno ono koje još nije ni na tržištu. Sam će uređaj biti malo manji od Steam Decka (tj. lakši 61 gram), također će imati ekran dijagonale 7 inča, ali će on biti svjetliji i brže frekvencije osvježavanja – od 120 Hz. ROG Ally će isto tako imati ekran više rezolucije nego Steam Deck te će dosegnuti 1080p.

Ovaj će se uređaj bazirati na operativnom sustavu Windows 11, što također ostavlja veliki upitnik pokraj svega navedenog – hoće li se na ROG Allyju moći igrati duže od pola sata? Naime, baterija je uvijek problematična stavka kod ovakvih uređaja, a njezina se izdržljivost smanjuje što su ambicije veće po pitanju ostalog hardvera.

Druga stvar – pod velikim je upitnikom i cijena koju iz Asusa nisu otkrili. Već sada postoje uređaji koji su hardverski snažniji od Steam Deacka, ali nisu ni blizu popularnosti kakvu uživa Valveov Steam Deck. Razlog za to je jasan – Steam Deck se prodaje “ispod cijene” – može ga se pronaći već od 419 eura jer Valve računa na to da ćete za taj uređaj kupovati igre na Steamu, od čega oni uvijek uzimaju određenu proviziju. S druge strane, hadrverski snažniji uređaji od Steam Decka često su i dvostruko skuplji.

Komentari (11)

  • Nightyx

    03.04.2023 - 19:15

    Mislim da će ova faza i prepucavanje handheld konzolama kratko trajati, jer ce se igre uskoro moci streamati bilo gdje i bilo kada bez obzira na specs

    • Zoran Žalac

      @Nightyx, 04.04.2023 - 10:42

      A mislim da će onda handheld uređaji biti prisutniji i važniji nego prije, jer ako možeš streamati bilo gdje i bilo kada bez obzira na specs, zašto ne bi streamao na handheld uređaj? Da, smartphone je tu uvijek kandidat, ali jednostavno nema do fizičkog kontrolera i igranja u kojemu te ne ometaju pozivi, notifikacije i ostalo.

    • Nightyx

      @Zoran Žalac, 04.04.2023 - 21:02

      good point, ali onda neće biti potrebe za kojekvim ludim akrobacijama kako bi se izvelo hlađenje uređaja, niti debelih konzola da bi potrpo sve žive pokretace istog, nego ce se sve svoditi na što udobnijem polažaju u ruci i rasporedu tipki

    • Zoran Žalac

      @Nightyx, 05.04.2023 - 09:08

      Slažem se, ali svejedno ima i drugih segmenata na kojima se može kalkulirati i eksperimentirati. Ekran, baterija, i sl.

  • Dajsikeks

    03.04.2023 - 19:42

    Vidjet ćemo, tako je i Alienware prezentirao pa na kraju niš od samog prototipa

  • smolisimus

    03.04.2023 - 20:42

    ima li netko ovdje iskustva sa Steam deckom ??? da iz prve ruke kaze kakvo je to cudo? Razmisljam ozbiljno o kupnji toga pa bi bilo dobro cuti netkog tko stvarno koristi

    • karban12

      @smolisimus, 03.04.2023 - 23:19

      Evo ja ga imam 2 tjedna i stvarno vrti sve nemozes vjerovat.preso sam dead space remaster I Tchiu I super iskustvo. Skino sam neke modove da poboljšam saturaciju ekrana pa su boje puno bolje s obzirom da sam Naviko na Oled, lcd mi je malo ispran. Isplati se

    • nexus856

      @smolisimus, 04.04.2023 - 00:11

      Imam ga od samog pocetka(3 mjesec prosle godine) i moram ti rec da se i dan danas divim kad ga upalim. Za backlog i emulatore dusu dao, a cak se ne srami ni novijh igara. Jedina zamjerka za mene je baterija koja zna kratko trajat ako igras malo zahtjevnije igre. Sve u svemu cudo!

    • Stecajni_upravnik

      @nexus856, 04.04.2023 - 08:08

      Kakav je osecaj igranja na eksternom panelu, ako si probao ?

    • nexus856

      @Stecajni_upravnik, 04.04.2023 - 12:08

      Kad odem na godisnji ponesem sa sobom dock pa ga spojim na tv. Ako ces staviti nativnu rezoluciju ili 720p na externom displayu, sto cak i nije lose, performanse ce ti biti identicne ko i handheld. Na 1080p moras racunat na pad fps-a. Ali recimo Dmc5, postavke između medium i high na 1080p radi bez problema 60 fps-a. Sto se osjecaja igranja tice…. meni je odlicno. Spojim na njega bezicno dualsense kojeg deck nativno prepozna, sucelje fino i lagano za navigiranje, upalis igru i pici. Kad pogledas, sto se rezolucije tice, nintendo switch nije nista bolji ali na steam decku imas cijeli steam library i od toga malo starije igre(kojih i sam imam previse) rade odlicno.

  • Sssiingeeriicaaa

    04.04.2023 - 14:39

    Bilo bi super sada da Sony napravi Vitu 2 da ovo u grob pošalje.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?