HCL.HR

Medal of Honor – druga strana medalje

Zoran Žalac 12.10.2022.   •   12 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 12 godina Electronic Arts je oživio svoj serijal Medal of Honor, ali u potpuno drugačijem okruženju.

Prije 12 godina tržištem videoigara palio je i žario Call of Duty serijal. Electronic Arts nije imao odgovor na Activisionovu franšizu sve do Battlefielda 3, ali pokušavali su zato uzvratiti paljbu sličnom taktikom. Naime, Call of Duty je tada ostavio Drugi svjetski rat iza sebe i prešao na moderne sukobe, pa su iz Electronic Artsa došli na ideju da svoj WW2 serijal Medal of Honor isto tako prebace na moderna ratišta.

Medal of Honor iz 2010. bio je zamišljen kao reboot serijala te je igrače odveo u Afganistan 2002. godine. U vrlo kratkoj single-player kampanji igrali smo kao pripadnik američke postrojbe Tier 1, ali se perspektiva do kraja igre mijenjala nekoliko puta – baš kao i u Call of Duty igrama.

Medal of Honor bio je zamišljen kao reboot serijala te je igrače odveo u Afganistan 2002. godine.

Multiplayer je bio baziran na klasnim obračunima između dvije strane. Moglo se igrati kao Coalition (s američkim i britanskim naoružanjem) te kao Opposing Force koji je predstavljao stranu Talibana. Izvorno je bio plan da se “protivna strana” zove Taliban, ali je pritisak javnosti bio prevelik te je izdavačka kuća Electronic Arts odlučila da to nije vrijedno riskiranja bojkota prodaje. Naziv Taliban tako je uklonjen iz multiplayera, ali je ostao u single-playeru.

Zanimljivo je također da je multiplayer segment igre radila ekipa DICE-a (tvorci Battlefielda) te da je taj dio igre koristio potpuno drugi engine. Dok je single-player kampanja bila rađena u modificiranom Unreal Engineu 3, multiplayer je bio baziran na Frostbiteu.

Igra je na kraju bila solidna, ali ništa više od toga. Usprkos bogatoj marketinškoj kampanji igrači su bolje prihvatili Battlefield: Bad Company 2 koji je izašao pola godine ranije. Na kraju je ipak prodano više od pet milijuna primjeraka Medal of Honora te je igra dobila nastavak Warfighter, nakon kojega je serijal pokopan. Doduše, Electronic Arts ga je 2020. ponovno vratio u Drugi svjetski rat kao VR igru na kojoj su radili tvorci Titanfalla i Apex Legendsa.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (12)

  • Gem_mhz

    12.10.2021 - 12:28

    Meni je igra bila stvarno dobra. Dobar gunplay, odličan zvuk…mana mi je bila pre kratka kampanja!

  • Chaos777

    12.10.2021 - 12:29

    Jedna od igara koja je kod mene uknjizena na veliko moje iznenadjenje kao dobra/zanimljiva
    Ali zaista samo tada kada je izasla sam je igrao i ne znam uopste zasto mi se dopala, moracu ponovo da je odigram ali se secam dobro da mi se vise svidela od nekih BF ili CoD kampanja???

  • djosic85

    12.10.2021 - 13:38

    Igrao sam to i onaj warfighter, a je imaju mašte, nazvat ratnu igru warfighter, ma bravo… meni je to izgledalo ko kopija coda ili bfa, uglavnom vidjelo se da je osuđeno na propast

  • tuvvok1701

    12.10.2021 - 15:41

    Meni je kampanja ove iz 2010. bila izvrsna, bar 5 puta sam je prošao. Kod Warfightera sam zapeo na onoj sekvenci sa snajperom i okanio se jer se nije nikako dalo riješit. Sve u svemu, ova iz 2010. je bila jako fino iskustvo, meni čak i bolje od npr. MW2 i 3

  • ukek

    12.10.2021 - 17:03

    Ofc da se igrao day one ovaj MoH 2010, presao campaign mada je moglo biti i malo duze, zadrzao sam se prilicno uz MP, napucavanje kakvo volim. Ali da konkurira BF BC2 ni blizu, BC 2 je bio totalno druga razina, po meni i broj jedan BF. Dobri stari dani jebt, krcio BC 2 i Black Ops kuci, a cs 1.6 u igraoni, dobio sve oblike poremecaja vezanih za nesanicu ali nezalim 🥰

  • RickBarry

    12.10.2021 - 18:09

    Možda i ne tako dobar MoH kao njegovi prethodnici ali definitvno ostao u prekrasnom sjećanju.

  • DaDo224

    13.10.2021 - 07:51

    Baš sam ove godine nabacio maraton i odigrao sve Medal of Honore na PC-u. Doduše, samo singleplayer kampanje. I moram priznati da me ovaj nekako najmanje impresionirao.

  • Perfect Sense

    14.10.2021 - 02:32

    Na plejstejsnu kecu noci i noci proveo igrajuci je

  • Monster Tamer

    12.10.2022 - 13:09

    Medal of Honor i Medal of Honor Underground iz PlayStation 1 konzole – atmosfera, ambijent + glazba kakva nema niti jedna igra. Svaki put ću to napisati u svakom Medal of Honor članku. Doduše dobar je i Allied Assault ali sve kasnije nastavke više ne priznajem.

  • Soldier24

    12.10.2022 - 13:14

    Tada jedina igra koja je parirala CoD. Šteta da vise ne izlazi . Previše su slične pa je jedna morala otpasti. Za dvije dobre igre a iste tematike i fps žanra nema mjesta na tržištu. Ima,
    ali sa duplo manjom zaradom

  • Xknight

    12.10.2022 - 21:22

    Ova igra je imala najkvalitetniji zvuk, barem meni. Zvuk eksplozije 💣unutar neke prostorije i vani je vjerovatno najrealniji ikad, sto se tice igara. To mi je ostalo u sjecanju, ugl. dobra igra.

  • KhorneFlake

    13.10.2022 - 00:18

    Ovo sam odigrao prije par godina, dobio sam key u sklopu nekog paketa, i odvrtih čisto da oprobam. I ostalo mi je u sjećanju bilo da je ovo izrađeno u dva različita enginea, jedan za SP a drugi za MP, za potonje čini mi se da je bio onaj što se koristio u Bionic Commando rebootu?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?