HCL.HR

Pepsiman – što je bilo prije Subway Surfersa?

Zoran Žalac 04.03.2023.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 24 godine, pojavila se igra u kojoj smo kontrolirali maskotu gaziranog pića Pepsi.

Japanski ogranak tvrtke PepsiCo krajem devedesetih imao je zanimljive strategije u promoviranju svojeg gaziranog pića. Naime, koristili su maskotu superheroja zvanog Pepsiman. On se osim u televizijskim reklamama pojavio i u igri Fighting Vipers, a kako se pokazalo da je popularan među igračima, tvrtka je odlučila da Pepsiman zaslužuje vlastitu igru. I dobio ju je na današnji dan prije točno 24 godine.

Pepsiman je u suštini bio jedna ogromna reklama za Pepsi i to se odmah vidjelo po cijeni igre koja je bila niža nego standardna. Sama igra također je imala svega četiri razine i mogla se završiti za pola sata. Iako je bila ekskluzivna za japansko tržište, igra je bila napravljena na engleskom jeziku pa smo ju i sami mogli igrati kada se ilegalnim putevima pojavila kod nas i dobila etiketu jedne od najčudnijih igara na PlayStation konzoli.

Pepsiman je bio preteča danas popularnih endless runner igara u kojima glavni lik trči, a igrač mu naređuje kad da skoči i gdje da skrene.

Pepsiman je u suštini bio preteča danas popularnih endless runner igara; tip igre u kojoj glavni lik trči, a igrač mu naređuje kad da skoči i gdje da skrene. Kao i u današnjim itereacijama takvih igara, u Pepsimanu smo morali nešto skupljati, a jedina logična stvar bila je da se skupljaju limenke Pepsija. Niti u jednoj drugoj igri poslije Pepsimana nismo vidjeli toliku koncentraciju reklama u tako malom razmaku.

Leveli su inače bili dizajnirani prema američkim gradovima poput New Yorka i San Francisca, a igrač je u njima izbjegavao različite prijetnje i prepreke poput automobila, otvorenih šahtova i kora banane koje se ispadale iz kamiona koji kupi smeće, iz nekog razloga.

Pepsiman nije ostvario dobar financijski rezultat niti je lansirao Pepsi do statusa najpopularnijeg pića na svijetu. Ipak, sama igra nije bila užasna, a to je bilo iznenađujuće jer je u suštini bila zamišljena kao čista promidžba za drugi proizvod.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (3)

  • kuky90

    04.03.2019 - 10:01

    Najbolja igra svih vremena. phihihi 😛

  • Aldin219

    04.03.2023 - 18:07

    Jbt isao sam doslovno u igraonicu da igram ovu igru.

  • Danilo Boljevic

    05.03.2023 - 12:56

    kuku kad se sjetim ovoga… good old times(valjda?)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?