HCL.HR

RETRO DOZA #133 – Crazy Taxi

Renato Pedišić 12.10.2014.   •   6 komentara   •   Retro


Ova nedjelja je potpuno ludilo i to ne samo zato što se nalazite na HCL-u, već i zato što je naša nova Retro dozica posvećena slavnoj vozačko-akcijskoj igri Crazy Taxi.

Neki su posjedovali, mnogi su igrali, a svi su vrlo vjerojatno čuli za Crazy Taxi – vozačko-akcijski naslov u kojemu je glavni cilj bio preuzeti ulogu taksista i prevesti što više putnika unutar apsurdno kratkog vremena. Originalno razvijana za arkadne strojeve od strane Hitmakera pod izdavačkom palicom Sege, ta je igra iz 1999. godine vrlo brzo dobila svoja izdanja za Dreamcast, PlayStation 2, GameCube, a danas ju se može pronaći gotovo svugdje – na PC-ju, Xboxu 360 i PlayStationu 3 pa čak i na Android, odnosno iOS mobilnim uređajima.

Količina platformi na kojima se igra pojavila govori mnogo o njenoj popularnosti i kvaliteti, a obje stvari potvrđuje GameRankingsova agregatna ocjena od 90.19% sačinjena od 37 recenzija za Dreamcastovu, inače najpopularniju i najkvalitetniju konzolašku verziju igre. Upravo je ta verzija prodana u 750 tisuća primjeraka u SAD-u što je Crazy Taxi postavilo na drugo mjesto najpopularnijih Dreamcast igara 2000. godine.

No, mimo brojki i ocjena, komentarom na XBLA verziju igre Hilary Goldstein iz IGN-a možda je bez puno filozofije prikazao pravi razlog popularnosti Crazy Taxija kazavši: “Crazy Taxi gotovo da uopće nema bilo kakve dubine, ali to je u potpunosti u redu”.

Zašto se to može smatrati potpuno normalnom stvari? Zato što Crazy Taxi umjesto duboke priče i razvijenih likova nudi brzu, bezglavu akciju i adrenalin koristeći se krinkom normalnog naslova u kojemu je glavni cilj prevesti mušterije s točke A na točku B. Ipak, već nakon prvog igranja igrač shvaća da to uopće nije poanta ovoga naslova te da ono “Crazy” u naslovu itekako znači nešto. Ludi vozač, luda vožnja, ludi taksi, ludi prikaz San Francisca, ludi promet, luda glazba te prije svega lude mušterije koje od vas zahtijevaju ludo kratka vremena prijevoza ono su što je privuklo igrače ovoj igri te od nje stvorilo kultni naslov.

Taj se kult nastavio s pet znatno lošijih naslova, ali i s igrama koje su pokušale kopirati uspješni koncept Crazy Taxija. Najpoznatija od takvih igara je možda podjednako popularni The Simpsons: Road Rage radi kojega je Sega tužila Fox Interactive, Electronic Arts i Radical Entertainment. No, prije početka suđenja Fox je nagovorio Segu da odustane od tužbe, ali još uvijek nije poznato pod kakvim uvjetima, odnosno za koliku svotu novca.

Ono što nam je poznato je svota virtualnog novca kojega je igrajući GameCube verziju igre zaradio iznimno vješti ljubitelj Crazy Taxija. Gospodin u pitanju tvrdi kako je isključivo svojim palčevima oborio svjetski rekord i postao najbolji igrač Crazy Taxija, a mi vam prvi video (u serijalu od 15) njegovog obaranja svjetskog rekorda ostavljamo u nastavku.

Jeste li igrali Crazy Taxi? Sjećate li se svog najboljeg rekorda? Sve to nam javite na standardnom mjestu – u komentarima podno teksta.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (6)

 • apenac

  12.10.2014 - 18:14

  Nešto ste slabo aktivni s novijim igrama. Evo zadnjih 10 dana izašao je Shadow of Mordor,Alien Isolation,Ryse Son of Rome,FF 13,NBA 2k15,Styx Master al nikakve vijesti vezane uz te igre…

  • Me666

   @apenac, 12.10.2014 - 18:22

   Inače, ovo je Retro doza, koncept u potpunosti suprotan pisanju o novim igrama. Eto, čisto da znaš.

 • buby8992

  12.10.2014 - 21:15

  Ovo mi je bila jedna od prvih igri koje sam zaigrao na PS2, koji nostalgija trip.

 • jo

  12.10.2014 - 21:26

  Ovo je bila jedna od igara koja je donijela veliku popularnost Segi Dreamcast (koja mi je iskreno bla mnogo draža od Playstationa).

 • l)oolvl

  12.10.2014 - 21:37

  ovakvih igara fali danas 🙂

 • BaDly

  13.10.2014 - 19:54

  Svaki put kad odlucim malo zaigrati dreamcast ova igra mora biti na "menu-u" !!! Najvise me vesei ta jednostavnost a brutalna zabava….to danasvise ne postoji…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!