HCL.HR

Retro Doza #187: Sheep, Dog ‘n’ Wolf

Gregor Stojev 02.10.2016.   •   14 komentara


S jedne strane rijeke imate ovcu koju čuva pas, s druge strane pak imate vuka, praćku, katapult i kanticu crvene boje – kako će se vuk dočepati ručka? Saznajte u ovotjednoj retro dozi gdje se prisjećamo “Sheep, Dog ‘n’ Wolf” za PSX.

sheep-dog-and-wolf

Prije nego se kasnije u ovom mjesecu, ususret Halloweenu, prebacimo na nešto malo mračnije nedjeljne retro doze, htio bih ove nedjelje radi nekakvog kontrasta istaknut nešto šarenije.

Danas ćemo se zato prisjetiti Infogramesovog naslova Sheep, Dog ‘n’ Wolf – platformera s puzzle i stealth elementima. Izdan 2001. godine za PSX i PC, u Sjevernoj Americi pak jednostavno poznat kao Sheep Raider, ovaj naslov kanio je kapitalizirati uspjeh kojega su postigli Bugs Bunny: Lost in Time i Bugs and Taz: Time Busters. Premda sasvim okej igra, većini igrača Sheep, Dog ‘n’ Wolf ispao je mrvicu kompliciran, a ciljanoj publici tj. mlađima pak pretežito nemoguć.

Sasvim jasno baziran po Looney Tunes crtićima i njihovim likovima, predočeno u stilu TV natjecateljske emisije ovdje ste u ulozi lukavog vuka morali psu čuvaru ukrasti mekane ovce koristeći se okolinom te raznim “ACME” alatima poput raketa ili dinamita. Samim time već znate da će netko u ovoj priči morati nadrapati, a taj netko je uglavnom vuk. Iako se svaki level temeljio po jednakoj pa tako i jednostavnoj premisi, svaki je bio potpuno drugačiji od prethodnog, što po lokacijama, što po ponuđenim alatima i mehanikama. Upravo tu je doduše i nastao problem jer bi čestim promjenama pravila veoma lako zapeli u frustracije kako rješenje nikada nije bilo očito, a kada je bilo očito, neprestana bi vam fizika u kombinaciji s nepreciznim kontrolama stvarala probleme.

Kako je i za očekivati u cijeloj se priči pojavljuju brojni drugi likovi poput Daffy Ducka, Elmer Fudda, Marvina Marsovca i naravno Roadrunnera, iliti po naški Ptice Trkačice. Koliko je igra nalikovala crtiću zajedno s kompletnim uvodom pogledajte u videu ispod.

Jeste čuli za Sheep, Dog ‘n’ Wolf? Jeste ga igrali? Prešli? Javite se u komentarima.

Označeno sa: ,

Komentari (14)

  • SemirTheChosen

    02.10.2016 - 19:00

    E zbog ovoga volim ovu rubriku! Nikada nisam čuo a kamoli poigrao Sheep, Dog ‘n’ Wolf, a veliki sam fan kojota i ptice trkačice jer sam gledao crtić kao klinac pa mi se nostalgija probudila čim sam ugledao ovaj artikal i thumbnail jadnog kojota koji nikada neće dočekati da mu rodi polje…i da uhvati neuhvativu pticu trkačicu… 🙁

    • Mirek

      @SemirTheChosen, 03.10.2016 - 00:09

      Ovo je bratić od kojota što lovi pticu trkačicu, ovaj bajica krade ovce.

  • Negan

    02.10.2016 - 19:36

    Definitivno u mojih top 10 igara. Uz naravno Spyro 2, Crash 3, Serious Sam 2, Costume Quest i dr. 😀

  • Lovac

    02.10.2016 - 19:40

    To i “Bugy Bunny: Lost in Time” su obavezno PS1 štivo za fanove Loony Tunes svemira 🙂

    • Negan

      @Lovac, 02.10.2016 - 22:35

      Time Busters mi je drazi 😛

    • Vegeta123

      @Negan, 03.10.2016 - 02:46

      meni isto je Time Busters jedna od najdraži igri s ps1 i sad je iman na kompu da mogu igrat priko epsx 🙂

  • Sackboy

    02.10.2016 - 23:30

    Koliko se sjećam igrao sam ovo na PC-u i izgledalo je puno bolje.

  • l)oolvl

    02.10.2016 - 23:31

    imam ovo na popisu za odigrati već duže vrijeme..

  • Sick Individual

    02.10.2016 - 23:31

    Jaooo, igrao i obožavao.. koliko je tu mozganja bilo. Jedna od rijetkih igrara koju nisam završio, bila je nemoguće teška i znao sam po par dana na levelu izgubit (doduše imao sam 10ak god kad sam to igrao tako da nije ni čudno, ali igrao sam i druge igre pa sam ih prelazio ko od šale u usporedbi s ovim). Na kraju sam zapeo tamo kod onog nekog dvorca i unutra je bio onaj neki crveni stvor kojeg nikako nisam mogal zaobić i nikad nisam ni skužio što je trebalo napravit, znam da je nešto pisalo na francuskom čini mi se ili tako nešto ali nikad nisam odgonetnuo što je trebalo. Jbg nije bilo interneta i game faqs kao danas haha.. ugl dugo sam pokušavao i na kraju odustao ali igra je legendarna

  • Mirek

    03.10.2016 - 00:11

    Ja sam isto bio još osnovna škola kad sam igrao ovo, bio zapeo na onom velikom bossu (mislim da je i jedini boss u igri) što te lovi i baca u lavu. Nakon toga posudio “prijatelju” i nikad je više nisam vidio.

    • Sick Individual

      @Mirek, 03.10.2016 - 07:56

      Eee taj taj, mislim da je to isti ako se dobro sjećam

    • lepiakadodo

      @Sick Individual, 03.10.2016 - 21:53

      Na tom levelu ako se sjećam dobro ogromni crveni bik/zmaj ili kaj već te naganja i jednostavno se moraš izmicati u blizini zida i onda se on zabije glavom u zid i onda ga raspališ po goloj guzici… nemoj me držat za riječ al tak neka fora je bila. inače mene su najviše nervirale one bombe i njihova demontaža jer nikako nisam mogao skužit kad stisnut tipku… sve do jednom.. 🙂

  • Dilo_trasul

    03.10.2016 - 11:26

    Obozavao sam ovu igru

  • lepiakadodo

    03.10.2016 - 21:52

    Igrao, prošao, posudio frendu koji ju je izgubio, pa sam ju ponovno nabavio igrao i prošao još jednom. Bila je stvarno raznovrsna i ne toliko teška koliko su kontrole bile pimplave; kad se sjetim skakutanja po kutijama u nekom moru da bi se došlo na drugi kraj levela gdje se ispuca onog brkatog gusara kroz top. E tamo mi je igra i zaštekala kad sam ovcu ubacio u top. I naravno zadnji level sa vremenskim ograničenjem u svemiru…ajme….

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?