HCL.HR

RETRO DOZA #193 – Monster Rancher, čudovišta na pašnjaku

Gregor Stojev 13.11.2016.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Evo igre za koju mnogi ne znaju, a lako bi se mogla svidjeti fanovima Pokemonima. Plus, ima neviđenu foru vezanu za izbacivanje diska za vrijeme igre za koju jednostavno morate čuti. Lekcija iz gaming povijesti, ljudi!

monster-rancher

Nemojte da vas naziv prestraši, znam da taj “Monster” dio nekima možda zvuči strašno, no obećao sam da s tom horor tematikom u Retro dozama prestajemo i toga ćemo se držati, barem ovoga puta. Monster Rancher vam malo više naginje Pokemonima, no za razliku od RPG žanra, tu se radi zapravo o simulacija života i brizi o kojekakvoj “životinji”.

Kako je kroz već skoro dva desetljeća stekao 17 nastavaka i iteracija, držat ću se za sada samo prvoga kojega je Tecmo izdao 1997. godine za PSX. Po toliko velikom broju nastavaka dalo bi se zaključiti da se radi o nečemu ekstremno popularnom. I jest, barem u Japanu. Ipak, Pokemonima jednostavno nema konkurencije pa se Monster Rancher smjestio u nišu.

Na ranču kojega posjedujete družite se s jednim od mnogo različitih “čudovišta”, ali neki su jednostavno životinje iz kojeg god kuta da ih pogledam. Kako bi vaš ljubimac ostao jak i zdrav, taj vaš ranč trebat ćete obnavljati raznim stvarčicama, a čudovište koje mazite i pazite morate i trenirati kako biste sudjelovalo u bitkama. Između ostaloga treba donositi bitne odluke o njegovom odgoju, a između treninga mu izdvajati i vrijeme za odmor ili igru. Nerijetko bi se također pojavila i prilika pustolovine u istraživanju nepoznatih ruševina, a sve to skupa svodi se na izazovnu vremensku organizaciju i planiranje.

Jednim pogledom na sustav borbe dalo bi se zaključiti da se radi o nekakvoj jednostavnoj i primitivnoj 2D tučnjavi, no caka je bila u tome da tijekom borbe nemate direktnu kontrolu vaše živine, već samo izbor nekoliko naučenih trikova i poteza kojima samo predlažete što bi on trebao izvesti. Kako će ih izvesti i hoće li vas uopće poslušati ovisit će naravno o prethodnom odgoju i treningu.

Ali ima tu zapravo više toga za istaknuti. Monster Rancher zapravo se isticao po nečemu posve drugom – jednom fičru s kojim se nigdje drugdje još nisam susreo. U posebnom hramu imate priliku službeni Monster Rancher CD izvaditi i nakratko zamijeniti s bilo kojim drugim. Kratkim učitavanjem tog drugoga CD-a, prije nego što igru vratite nazad u konzolu, Monster Rancher bi vam materijalizirao novog stvora. Najkul dio svega toga bio je što je ovaj sustav funkcionirao s bilo kojim CD-om, bilo glazbeni ili neki vaš nasumično zaprženi, a svakim različitim CD-om dobili biste nešto potpuno drugačije.

Specifični diskovi imali bi konkretne rezultate pa bi vam tako primjerice Harry Potter DVD dostavio jednu unikatnu sovu, a to kad shvatite obično slijedi čitav dan vađenja i ubacivanja svega što držite na polici.

Monster Rancher je ostvario dovoljno uspjeha da dobije i animirani serijal od čak 73 epizode koji je krenuo tamo negdje paralelno s dvojkom u 1999. godini. U videu ispod priložili smo vam punih pola sata s početka igre, zajedno s uvodom, izborom početničkih kompanjona, treningom i naravno borbom. I ne, ne morate pogledati cijeli video pa slobodno preskočite na dio koji vam se čini najzanimljivijim.

Označeno sa: ,

Komentari (1)

  • SemirTheChosen

    13.11.2016 - 21:41

    Pa za ’97 izgleda abnormalno super, znam da je to zbog cell shaded anime grafike ali opet vrlo fascinantno: nije drasticno grafika drugacija od Monster Rancher 4 iz 2003. za PS2 sto je za ogromnu pohvalu -nije kao kad se uzme Tomb Raider 2 s PSX iz 1997. i poredi s Tomb Raider: The Angel of Darkness iz 2003. na ps2!!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?