HCL.HR

RETRO DOZA #215 – Messiah, krilati bebač spasitelj

Gregor Stojev 16.04.2017.   •   7 komentara   •   Retro gaming


Pauzirajte farbanje jajca i proslavite blagdane s nama na gamerski način u ovotjednoj Retro dozi gdje možda mijenjamo ili ne mijenjamo pelene. Samo je jedan način da saznate.

Messiah

Ako ste pomislili da današnja dozica ima neke veze s trenutnim blagdanom, možda bi bili u pravu. Ali samo možda jer je situacija malčice nategnuta. Messiah kojega ćemo danas izdvojiti čudna je tvorevina iz 2000. godine od developera Shiny Entertainment, istog onog koji nam je smislio i MDK koji je također bio malo bizaran. Njega smo pokrili već ranije pa nema smisla previše se zadržavati, stoga skoknimo ravno na ono po što ste i došli.

U cyberpunk gradu budućnosti igrate kao beba-anđeo-nešto zvan Bob kojega je Bog poslao da sredi sve probleme svijeta uključujući i Sotonu. Taj zalogaj postaje nešto lakši kada saznate da mali Bob ima sposobnost preuzimanja kontrole većine likova na koje možete naići.

Primjerice, kada odlučite da ćete si nakratko posuditi jednog zaštitara, igra iz stealtha postaje pucačina trećeg lica dok će znanstvenici tako imati dozvolu pristupa laboratorijima i njihovim uređajima s kojima bi rješavali zagonetke. Ta mehanika inspirirana je Earthworm Jimom, također jednog od naslova studija Shiny, u kojem igrač može izgubiti oklop i ostati bespomoćan dok ne pronađe zamjenu.

Messiah 1

Osobno, zbilja ne znam što da mislim – Messiah me oduvijek ostavljao izbezumljenim. Ostatak ekipe je izgleda bio sličnog mišljenja pa su prosječne ocjene osigurale da igra ostane stvar prošlosti. Ako dobro napnete moždane vijuge, neki bi se od vas mogli sjetiti kako je Messiah itekako bio dobro promoviran u svoje vrijeme pa smo tog malog bebača mogli često vidjeti na raznim naslovnicama, posterima i drugim promotivnim materijalima prije 17 godina.

Među njima je bila i jedna kontroverzna na kojoj se našao Papa Ivan Pavao II. kako puši cigaru s komentarom “Što te opsjeda?”. Malo neukusno, ali takav je tada još bio svijet gaminga u kojemu su se koristili svi mogući potezi, koliko god prljavi bili, kako bi se gaming probio na “modernu” svjetsku pozornicu.

Ne volim završavati negativnim tonom, stoga slobodno zaboravite sve što sam ranije rekao i radije pogledajte malo Messiah gameplaya u videu ispod. I ne, ipak nismo trebali mijenjati pelene.

Označeno sa: , ,

Komentari (7)

  • nikola65478

    16.04.2017 - 16:50

    Haha sjecam se ovoga igrao sam demo sa hack cda-

  • l)oolvl

    16.04.2017 - 17:32

    ova igra je bila u ono vrijeme primjer nahajpanog proizvoda koji na kraju uopće ne ispuni očekivanja. Prebacivanje u druge likove se činilo kao super ideja, ali na kraju je sve ispalo prilično bezveze :/

  • Petar D

    16.04.2017 - 19:28

    Moja prva igra koju sam kupio a nikad ju nisam zaigrao-bila je za win98-a ja instalirao winXP
    te uz sve moguče promjrne kompatibilnosti i dodavanja nekakvoga +-a na kraju “filename-a” ništa. Takav imam i problem sa ProDJ-izvrstan program nikad pokrenut na winXP.u
    iiiii da ne zaboravim S R E T A N__U S K R S svima iz “studija i režije” tj. ekipi HCL.Hr !

  • veki666

    16.04.2017 - 22:04

    Hahaha bas sam se neki dan sjetio te igre, našao i izvukao stari časopis Hacker da pročitam recenziju…sjećao sam se naslovnice…crna s anđelom pa nije bilo teško ga pronaći….good ‘ol times

    • l)oolvl

      @veki666, 17.04.2017 - 03:03

      da li bi mi mogao reći koju ocjenu su dali.. ? mislim da sam baš taj broj bio promašio…. (ili možda izgubio)

    • veki666

      @l)oolvl, 17.04.2017 - 22:23

      ma sry, ovaj hacker kaj ja imam je sam najava igre, ne recenzija…

  • L3gi0naR

    17.04.2017 - 12:30

    Sjećam se tamo 2000. god velike halabuke oko te igre,Haker je imao na naslovnici,najave,ovo ono,kao nešto neviđeno a na kraju škart igra.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?