HCL.HR

Gex – gušter koji je volio televiziju

Gregor Stojev 13.12.2023.   •   4 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 28 godina PlayStation konzola dobila je još jedna platformer – s neobičnim gušterom Gexom.

Gex

Dok je Sonic još uvijek rastrčan, a Super Mario je i dalje najprepoznatljivije lice gaminga, rijetki se danas sjećaju guštera Gexa. Vjerojatno je to zato što je Gex svoju karijeru započeo na Panasonic 3DO konzoli, a skakao je i na Sega Saturnu. Srećom, došao je kasnije i na PC te PlayStation pa je ipak ostao upamćen kao jedna od maskota u žanru platformera.

Gmaz sa sunčanim naočala bio je neko vrijeme maskota i logotip developera Crystal Dynamics, koji su u zadnjih deset godina većinom poznati po Tomb Raider naslovima. Glas mu je posudio komičar Dana Gould, koji je ujedno i pisao dijaloge.

Inspiracija za Gexov debi bila je američka TV kultura s brdo referenci i probijanjem “četvrtog zida”. Tematika igre nije daleko odstupala jer se svodila na putovanje kroz razne TV kanale poput hororaca ili crtića u potrazi za daljinskim upravljačima koji bi omogućavali otvaranje izlaza iz svijeta u kojemu se Gex našao.

Igra je imala ukupno 24 levela po kojima je Gex skakao, vješao se po plafonima i provlačio kroz uske prostore. Skupljanjem power-up predmeta dobivao poboljšane sposobnosti poput bržeg trčanja ili ispaljivanja raznih projektila iz svojih usta.

Kao jedan od najboljih naslova za 3DO i s više od milijun prodanih primjeraka, Gex je u svoje ime time zavrijedio nekoliko nastavaka. Prvi od njih bio je Gex: Enter the Gecko za PS, N64, GBC pa tako i PC. Taj je naslov 1998. godine televiziji dočarao svoju trodimenzionalnu izvedbu, te ažurirao svoj vokabular referencama pop-kulture. Posljednji nastavak, Gex 3: Deep Cover Gecko 1999. godine se prebacio na nekakav James Bond štih za iste spomenute konzole, no ovoga puta ne i PC.

Interesantno je da Gex živi i dan danas – i to ne samo kao uspomena. U razvoju je trenutno remaster kolekcija Gex Trilogy koja će guštera dovesti na aktualne platforme.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (4)

  • nikola65478

    10.06.2017 - 14:00

    Ah igrao sam Gex enter gecko jos davno na bratovom kompu.

  • Smoolex

    10.06.2017 - 14:25

    Zaboravljen? Jos uvijek bacim koju partiju i uvijek se zaljubim u onu tetu sto javi da sam uspjesno savladao djeda mraza u gex3d

  • l)oolvl

    10.06.2017 - 19:52

    definitivno jedan od zanimljivijih platformera u to vrijeme.. bilo bi lijepo vidjeti remaster ili čak i reboot

  • Aldin219

    14.12.2023 - 13:34

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?