HCL.HR

RETRO DOZA #255: Seaman – najbizarniji naslov ikad?

Gregor Stojev 21.01.2018.   •   2 komentara   •   Retro gaming


HCL-ov retro kutak ovoga puta izlazi u susret jednom od najbizarnijih naslova ikad – Seaman za Segu Dreamcast u kojem ribi radite društvo.

zLSZiFP

Ideja da interakciju s virtualnim obavljamo glasovnim komandama nekoć je svijetu videoigara bila među inovativnim konceptima. Međutim, u mediju gdje su preciznost i razumljivost često prioritet, jasno je da je takve stvari bilo potrebno krojiti na specifičan način u kojem bi gameplay poprimio malo drugačiji tempo. Samim time, čitava stvar u ozbiljnijim krugovima baš i nije zaživjela kako je takvih naslova svega tek nekoliko. Ipak, tu i tamo još uvijek možemo naletjeti na neki naslov koji nam s izbornim glasovnim komandama otvara mogućnosti da kontroliramo suborce ili sl., no danas ćemo se pozabaviti jednim u kojemu je takav princip bio među glavnim točkama.

Seaman za Segu Dreamcast 1999. je (naravno) potekao iz Japana te se danas smatra jednim od najbizarnijem naslovom ikad. Ukratko, radi se o virtualnom ljubimcu ribe-čovjeka kojemu pravite društvo tako da s njim pričate putem mikrofona. Naravno, i klasični se kontroler koristi za upravljanje kamerom ili pikanja stvari u okolini, no igračeva glavna uloga tu je da ga hrani i da mu pravi društvo dok sve ostalo on zapravo obavlja sam, uključujući i razmnožavanje… Kako ne bi uginuo, poput svakog pravog ljubimca ga je potrebno posjećivati na dnevnoj bazi. Tu čudnovatu kombinaciju čovjeka, ribe, žabe i tko zna čega još mogli smo i po volji nazvati, a osim iznošenja razne trivije također bi nam postavljao zagonetke duž svoje evolucije kroz nekoliko formi.

Od nešto veće zanimljivosti tu je bila činjenica da je za ulogu naratora engleske verzije glas posudio legendarni glumac Leonard Nimoy, inače poznat kao Spock iz originalnog Star Trek serijala. Seaman je 2001. godine također skočio i na PS2, a 2002. je između ostaloga na GDC sajmu čak pobrao i nagradu za najoriginalnijeg lika. U jednom je trenu čak i PC verzija bila u razvoju u kojoj se razmatrala ideja da Seaman čačka po ostalim instaliranim aplikacijama, no od toga se odustalo te je projekt ujedno i otkazan. Čitava stvar možda se i ne doima nešto previše zabavno, no moramo priznati da se svojedobno tu radilo o ambicioznom projektu u kojemu je (začudno) mikrofon ponekad znao funkcionirati sasvim pošteno. Koliko pošteno, saznajte u videu ispod.

Začudno, Seaman je za PS2 2007. u Japanu dobio i nastavak. Trailer niže, kojeg osobno uopće ne kužim, pokazat će vam kako je stvar iz akvarija napredovala na čitav otok te je koncept ribe zamijenjen pticom, majmunom ili nekakvim neandertalcem u igri koja se sada donekle furala na Black & White.

Označeno sa:

Komentari (2)

  • Shadow king

    21.01.2018 - 19:08

    Samo si pogledajte epizodu AVGN-a, i bute vidli da je ova igrica….. da…….

    • 312AE

      @Shadow king, 21.01.2018 - 20:42

      He He, da dobra je ta epizoda. Ali za očuvanu dreamcast verziju s posebnim kontrolerom dobijš prek 100 Eura na Ebayu.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?