HCL.HR

Dig Dug – napumpaj se, napumpaj se

Gregor Stojev 20.02.2023.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 41 godinu prvi put se pojavio heroj s pumpom koji je kopao tunele. Evo priče o nekad uspješnom serijalu Dig Dug.

Tetris, Pac-Man i Super Mario neki su od kultnih i prepoznatljivih retro klasika koji su već ukorijenjeni u modernu kulturu. Čak toliko duboko da njihove likove ili oblike neki traže i u tanjurima svojih obroka. Ali, takvih je kandidata svojedobno zapravo bilo znatno više. Jednostavne igre koje je svatko razumio ali tek poneko rasturao zato su bile idealna okupljališta poslije-nastavnih okupljanja.

Jedan od njih bio je Dig Dug koji među retro fanaticima i danas još nosi status legende, premda u drugim krugovima danas više ne živi. Radi se o povijesnoj arkadnoj igri koju je Namco u Japanu lansirao na današnji dan prije 41 godinu. Simpatični Dig Dug smo kroz osamdesete tako mogli vidjeti ne samo na arkadnim mašinama, već i na svim mogućim Atari konzolama, NES, Game Boy, Commodore 64 te IBM PC-ju.

Temeljnim konceptom kopanja tunela kako biste potamanili sve neprijatelje na ekranu, Dig Dug je svojedobno bio jedan od najpopularnijih gutača kovanica. Taj ste cilj postizali na jedan od dva načina:  prvi tako da protivnike napumpate zrakom dok ne puknu, i drugi da pametnim kopanjem na njih srušite kamenje. Slojevite dubine bile su prikladno označene različitim nijansama, i ako ih koknete dublje u zemlji time osvajate i više bodova. I to je zapravo bilo dovoljno da Dig Dug postane svačiji favorit.

Osamdesete izgleda ne bi bile potpune bez njega pa je Dig Dug između ostalog također imao čast pojaviti se u drugoj sezoni popularne Netflixove serije Stranger Things.

Igra se između ostaloga pojavila i u popularnoj seriji Stranger Things.

I dok su ljudi prije skoro četiri desetljeća čekali u redovima za pokušaj obaranja rekorda lokalnog majstora, Dig Dug je krenuo sa stvaranjem male franšize te je imao i dugi niz nastavaka s kojima se provlačio kroz godine. Njegov prvi nastavak Dig Dug 2 dobio je 1985. godine, a Mr. Driller iz 1999. je u svojim ranim fazama pak bio koncipiran kao Dig Dug 3. Dig Dug Deeper je 3D izvedbom idejuodnio na sasvim novu razinu dok je Nintendo DS 2005. godine vidio Dig Dug: Digging Strike.

Originalni Dig Dug do danas se pojavio i na X360, Wii, iOS-u i Steamu, da tu još ne spominjem i milijardu mobilnih klonova koji su se nakotili upravo po njegovom receptu. Koliko je Dig Dug svojedobno bio velika stvar dočarat će vam zlato od retro reklame ispod.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (1)

  • sfc_PsychQ

    03.06.2018 - 23:18

    uh al sam se naigrao ovoga

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?