HCL.HR

RETRO DOZA #75 – Prvo svjetsko prvenstvo u videoigrama

Renato Pedišić 12.08.2013.   •   1 komentara   •   Retro


Vraćamo vrijeme u 1983. godinu kako bismo vam rekli ponešto u prvom priznatom svjetskom prvenstvu u videoigrama čiji bi vas koncept lako mogao podsjetiti na jednu sličnu hrvatsku gaming emisiju.

Twin Galaxies je američka organizacija koja prati i popisuje rekorde u svijetu videoigara, a uz to se bavi organizacijom raznih gamerskih događanja i promocija još od 1981. godine. To je udruženje koje je možda najpoznatije po suradnji s Guinnessom na knjizi The Guinness World Records – Gamers Edition 2008, ali i po organizaciji prvog svjetskog prvenstva u videoigrama.

Sve je počelo organiziranjem manjih natjecanja tijekom 1982. godine po raznim američkim državama. Ta su natjecanja omogućila jednostavan i efikasan pronalazak talenta među gamerskom publikom SAD-a. Upravo je taj milje zbog Twin Galaxiesa uskoro trebao dobiti svojih 5 minuta slave i izaći iz zadimljenih klubova s arkadnim mašinama, što se i dogodilo 8. siječnja 1983. godine. Naime, tada je organizirano prvo službeno priznato svjetsko prvenstvo u videoigrama čije se finale emitiralo u jednoj od najgledanijih emisija toga doba – That’s Incredible! na ABC-u.

Finale prvenstva se odvijalo na način sličan onomu kojega smo mogli vidjeti u hrvatskoj emisiji Modul 8, samo što su se natjecatelji ovdje u stilu pentatlonaca uzastopce natjecali u sljedećim igrama:

Cosmos
Burgertime
Millipede
Donkey Kong Jr.
Buck Rogers

Kako je cijela stvar izgledala i ono najbitnije – tko je pobijedio, saznajte u videu koji prilažemo ispod, a koji predstavlja originalnu snimku prvenstva emitiranu 8. siječnja 1983. godine.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (1)

  • MrHandsome

    13.08.2013 - 09:01

    Moze fifa za novu retro dozu ili pes?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?