HCL.HR

Soccer – najvažnija sporedna stvar na NES konzoli

Zoran Žalac 09.04.2021.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 36 godina, Nintendo Entertainment System konzola dobila je svoju nogometnu videoigru zvanu jednostavno – Soccer.

U rano doba kućnih konzola na tržištu su dobro prolazile sportske igre. Razlozi za to bili su jednostavni: sami sportovi su kompetitivni u svojoj srži, a većina ljudi upoznata je s pravilima istih tako da se u videoigrama nisu morali učiti kako stvari funkcioniraju. Iz tog razloga i tvrtka Nintendo je za svoju NES konzolu osamdesetih godina imala sportsku seriju videoigara. Započeli su s bejzbolom, nastavili s tenisom i golfom, a na današnji dan prije 36 godina na NES-u se pojavio i nogomet zvan Soccer.

Bila je to prilično jednostavna nogometna igra koja je za to vrijeme imala većinu pravila iz stvarnog nogometa – kornere, aute, gol-aute i sl. Možda vam zvuči smiješno što to naglašavamo, ali sve do sredine osamdesetih viđali smo svakakve nogometne igre, o čemu smo pisali 2018. godine.

U bilo kojem slučaju, Soccer se mogao igrati sa sedam nacionalnih ekipa. Bili su tu SAD, Velika Britanija, Francuska, Brazil, Španjolska, Japan i tadašnja Zapadna Njemačka. Igrači su mogli birati dužinu meča između 15, 30 i 45 minuta (virtualnih) te jednu od pet postavki težine. Za vrijeme utakmice svirala je prateća glazba.

Soccer se mogao igrati sa sedam nacionalnih ekipa. Bili su tu SAD, Velika Britanija, Francuska, Brazil, Španjolska, Japan i tadašnja Zapadna Njemačka.

Igralo se s horizontalnim 2D prikazom terena, a kontroliralo se jednog od šest igrača, naizmjenično, koji je mogao dodavati loptu i pucati na gol. Prilikom pucanja javljao se indikator (strelica) kamo će udarac biti upućen. U igri nije postojala naredba za oduzimanje lopte već se ista osvajala tako da se zaletite u protivnika ili ga pretrčite.

Soccer je mnogima bio prvo nogometno iskustvo na konzolama jer se često mogao naći u kojekakvim kopijama NES konzole i ponudama “100 in 1” igara. Nintendo je kasnije pustio drugima da se bave nogometnim videoigrama, no Soccer su oživjeli 2006. za Wii konzolu, a od 2014. može se igrati i na Wii U kroz virtualnu konzolu.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Označeno sa: ,

Komentari (5)

  • Darcoolio

    09.04.2019 - 09:25

    Kad se samo setim ovoga, 2P game i cepamo ligu i zapisujemo bodove na papiru satima!

  • SemirTheChosen

    09.04.2019 - 14:24

    S ponosom izjavljujem da mi je prvi soccer bio Nintendo World Cup na NES-u.

    • Goran1234

      @SemirTheChosen, 09.04.2020 - 13:28

      I meni, obožavam igru i danas Kunio Kun je zakon.

  • Klaudio89

    09.04.2020 - 15:38

    znao sam igrati slične takve igrice,bilo je prilično teško kontrolirati igrača s loptom,kamoli uputiti udarac prema golu,ili ga zabiti,tako da su ovakve igrice bile teže za razliku od danas

  • JCD-Bionicman

    09.04.2021 - 19:36

    Najbolja fudbalska igra svih vremena!
    Ovo sam pikao sa caletom, a kasnije sa drugovima i niko mi nije mogao nista 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?