HCL.HR

State of Emergency – grand theft kaos

Zoran Žalac 12.02.2024.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 22 godine dobili smo nasilnu igru State of Emergency, u kojoj smo red i mir u Americi uspostavljali oružanim sukobom.

Skakanje i pucanje neke su od najčešćih akcija u videoigrama. Uz spašavanje Amerike, dakako – i time se bavimo u barem 90% slučajeva. Jedno takvo spašavanje imali smo i prije točno 22 godine u igri State of Emergency, koju je na tržište lansirao Rockstar Games. Iako je igra po svom “slobodnom nasilju” bila bliska GTA serijalu, Rockstar Games je ovdje bio tek izdavač pa je State of Emergency bio i drugačija razina kvalitete.

Svejedno, radilo se tu o igri maštovitog zapleta koja je predvidjela da će Ameriku slomiti ekonomska kriza. Samo ne 2007. godine, igra je bila optimistična da će se to dogoditi tek 2023. I tada je Amerikom zavladala korporacija s paramilitarnom silom. Igrač se u State of Emergencyju nalazio u ulozi pobunjenika koji je nastojao srušiti “Korporaciju” pucnjavom po ulicama, shopping centrima i ostalim znamenitostima američke kulture.

U igri se moglo igrati s ukupno petero različitih likova, s tim da je troje trebalo otključati. U suštini se radilo o 3D tabačini, ali udaranje šakama i nogama bilo je tek dio gameplaya – rešetalo se tu vatrenim oružjem, kidale su se klupe i bacale na neprijatelje. State of Emergency je u svoje doba bio iznimno napredan u tehničkom pogledu jer je u kadru mogao prikazati više od stotinu likova istovremeno.

State of Emergency je u svoje doba bio napredan u tehničkom pogledu jer je u kadru istovremeno mogao prikazati više od stotinu likova.

Međutim, igra nikada nije dosegnula kultni status zbog repetitivnih misija i jednostavnog sustava borbe. Nakon verzije za PlayStation 2 prebačena je na PC i Xbox, no ni uz kombiniranu prodaju nije se došlo do milijun prodanih primjeraka. Nastavak je uslijedio 2006. godine, tada već u poznim godinama PlayStation 2 konzole, ali je prošao loše kod kritike te je brzo zaboravljen.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (1)

  • Tomislav88

    12.02.2019 - 22:02

    Ovo sam prostudito tako rec na ps2

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?