Aha, pa onda je lako.
Prvo bih ti preporučio da pogledaš
Cowboy Bebop,
Neon Genesis Evangelion i originalnu
Fullmetal Alchemist seriju.
To su onako, po meni, savršeni entry level animei, a uz to su definitivno jedni od najboljih ikad.
Nakon toga se možeš granati dalje i to, ja bih ti preporučio:
-
Fullmetal Alchemist: Brotherhood ("remake" serije koji vjerno prati mangu, definitivno se obe serije isplati pogledati, al za početak je mislim bolje da pogledaš prvu, to sam ti već preporučio gore, pa onda ovu, ako ti se prva svidi)
-
Baccano!-
Samurai Champloo-
Mononoke-
Wolf's Rain-
Mushishi-
Gankutsuou-
Ghost in the Shell: Stand Alone Complex-
X'amd: Lost Memories-
Mononoke-
Fate/Zero-
PlanetesOvo su sve ajmo reći serije koje ne sadrže previše tipičnih anime tropeova koji bi mogli biti odbojni ljudima koji inače ne gledaju anime, jedino Evangelion po tome malo odskače lol, al je svejedno must-see.
Sve su ujedno i prekvalitetne serije IMO.
Nakon toga vidiš što ti se svidi i tražiš slične stvari, možda ti je najbolje pogledati koji animacijski studio je zaslužan za produkciju pa gledati njihove ostale stvari i tako.
Dobro mjesto za nastavak je i slika sa svim animeima kojima sam ja dao 10/10, jer imam najbolji anime ukus ikad:

(Hyouka je isto 10/10, starija je slika, evo ti link na moju anime listu
http://myanimelist.net/profile/Grzi)
Što se tiče filmova, koji su isto dobro mjesto za početak, možeš, kao i većina ljudi početi od
Miyazakija, pa nastaviti sa
Satoshi Konom,
Mamoru Oshiiem, možda malo
Dezakija, definitivno pogledaj nešto od
Mamoru Hosode, mog favorita što se tiče filmova, ako ništa drugo isplati se pogledati njegove
Digimon filmove, možda si ih već gledao, ali odbacio, jer su Digimoni u pitanju, al čovjek je od njih napravio dva fenomenalna filma. Pa eto, kreni, bilo bi mi ful drago da Ixy počne gledati i komentirati anime, ne znam ;___;