HCL.HR

Star Wars: Outer Rim – istražite nove kuteve svemira

Luka Franolić 12.01.2020.   •   5 komentara


Fantasy Flight Games ponovo osvaja Star Wars fanbazu društvenom igrom koja vas pošteno uranja u svijet najpopularnije svemirske sage!

S obzirom da je Disney odlučio musti nastavak sage o Skywalker obitelji, jasno je da se otvorio i niz novih mogućnosti za stvaranje popratnog sadržaja. Krenuvši od jako dobrih video igra: Battlefront II i Star Wars Jedi: Fallen Order, došle su na red i društvene igre. Pa je tako Fantasy Flight Games (FFG) kao glavna kompanija za licencu Star Wars društvenih igara, davne 2016., izbacila igru Star Wars: Rebellion – koju smo mi već i recenzirali.

S obzirom na to da FFG dominira tržištem s igrama poput Star Wars: X-Wing Miniatures Game i Star Wars: Destiny, ne iznenađuje da su nedavno na tržište izbacili i Star Wars: Outer Rim, društvenu igru s originalnom premisom –  možete biti i scum & villain u Star Wars galaksiji.

You’re Han Solo? – I used to be.

Star Wars: Outer Rim je društvena igra za jednog do četiri igrača, čija je radnja smještena u Outer Rim, točnije područje Star Wars galaksije gdje nema zakona i sve je dopušteno. Igrači uzimaju uloge poznatih bounty huntera, krijumčara i prevaranata, a ponuđeno je čak osam mogućih uloga. Tako možete utjeloviti neke od najpoznatijih likova kao što su Han Solo, Lando Calrissian, Boba Fett, Jyn Erso do manje poznatih, tipa IG-88, Bossk, Doctor Aphra te Ketsu Onyo.

Svaki lik ima svoju specijalnost i mogućnosti, kao i svoj osobni zadatak. Rješavajući zadatke, te brojne poslove u Outer Rimu, likovi će zarađivati veće svote novaca kao i slavu, koja će vas voditi do pobjede. Naime, igrač koji učini svojeg lika najpoznatijim (sakupi maksimum slave) pobjeđuje. Na taj način vas igra tjera da što prije skupljate što bolje zadatke i poslove, te vas zapravo baca u svojevrsnu utrku da što prije postanete najslavnija faca svemira.

Osim s posebnim likom, svaki igrač počinje s jednim generičnim svemirskim brodom, koji ima mogućnost prijevoza karga i dodatne posade, što vam može pomoći na raznim poslovima. Sama igrača ploča je dosta originalno koncipirana, jer ju čine planeti postavljeni u polukrug, a međusobno su povezani hyperspace rutama. Na tim rutama će letjeti patrole od Imperija, Sindikata, Hutta i Pobunjenika, a tijekom igre će vam biti vrlo važno održavati dobre odnose s njima ili ih vješto izbjegavati, jer inače ulijeću u izravnu borbu s vama, što vas onda može dosta usporiti.

Općenito, željet ćete slijetati na planete, jer će vas tamo čekati i do dva kontakta s kojima možete ulaziti u interakciju i dobivati zadatke; ili ih pak možete uloviti i dostaviti na drugi planet kako bi zaradili nešto novaca na njima i stekli slavu. Osim toga, možete kupovati ilegalni kargo koji je prijeko potreban pobunjenicima na drugim planetima, te ga morate dostaviti za njih – uz visok rizik, ali i bogatu nagradu.

Chewie, we’re home.

Klasična FFG mehanika podrazumijeva da sve vaše odluke prati skup karata koje vas tematski povezuju s tim radnjama, ali također opisuju i vašu zgodu na nekom planetu. Tako morate proći kroz nekoliko različitih izazova kako biste izvršili svoj glavni zadatak.

Jedna od zanimljivijih stvari koje možete raditi u ovoj igri, je kupovanje novih svemirskih brodova. Time si poboljšavate uvjete za prijevoz tereta i posade, ali i brzinu kretanja, te opremljenost municijom. Brodovi su skupi, ali dobra investicija na putu prema pobjedi.

Potezi igrača su ponovo klasični format FFG igara: imate nekoliko mogućih akcija na odabir, a sve su intuitivno povezane. Možete se odmarati i odraditi popravke na svojem brodu; odrađivati manje poslove i zaraditi pritom neku sitnu lovu; ili se odvažiti u lov na kontakte, izvršavanje zadataka, te kupovanje novih stvari.

Na kraju svog poteza imate još završne interakcije s obzirom gdje ste završili, na planetu ili posred svemira. Na primjer, svaki planet ima svoje specifične skupove karata koji su tematski vezani, tako da na Nal Hutti možete dobiti zadatak od Hutta da ulovite nekog ili na Rylothu morate pomoći pobunjenicima protiv Imperija. Svi zadaci i testovi se odrađuju pomoću specifično napravljenih kocaka, na koje možete i utjecati uz različite vještine svojeg lika ili opreme koju ste nabavili tijekom igre.

Something inside me has always been there, but now it’s awake.

Prema mojem osobnom mišljenju, ono što čini Star Wars: Outer Rim dobrom igrom iz tog svijeta su brojni tematski povezani likovi koje možete pronaći na planetima, što samo pojačava doživljaj. Tako da možete pričati s Leiom koja traži pomoć za pobunjenike, Greedom koji hvata Han Sola i brojne slične tematske likove sa svojim specifičnim pozadinama.

Zadaci koji usput pričaju malu priču kako prolazite kroz različite etape igre dočaravaju pravu Star Wars atmosferu. Ova igra je esencijalno pick up and deliver tip mehanike, jer većinu krugova ćete prevoziti nešto s jednog planeta na drugi, ali ono što ju razlikuje od ostalih igara je ta neizbježna tema koja omogućuje igraču da potpuno uđe u svoj omiljeni svijet.

Nedostatak igre su ipak te FFG-u neizostavne kocke, koje ponekad jednostavno neće slušati vaše namjere pa se može dogoditi da više krugova zapnete na istom mjestu. Također, osobno mi nedostaje malo više interakcije među igračima. Većinu ćete vremena natjeravati svoje zadatke i svega par specifičnih kartica kažu da možete napasti nekog drugog igrača. Bez takvih kartica ne možete svojevoljno ući u borbu s drugima za stolom. Ponekad se događa i da ako se igra u više igrača, koji imaju afinitet stalno kupovati ili mijenjati karte, s vremenom se neke karte počnu ponavljati, pa se tu osjeća manjak mogućnosti.

Ovo je još jedna tipična FFG igra koja se oslanja na super temu s vrlo jednostavnim mehanikama, ali definitivno predviđam da će u nekoj skorijoj budućnosti imati i pokoju ekspanziju. Realno i nije prijeko potrebna, ali ako će povećati broj zadataka, interakcije među igračima i donijeti još mogućnosti, doprinijela bi tada s još većom Star Wars imerzijom.

Ako će se već raditi takva ekspanzija, skoro sigurno možemo očekivati Mandaloriana i Baby Yodu, kao i još poznatih likova koji su nastali u zadnjih par godina. Zasad je dostupna samo ova bazna igra, za koju će vam novčanik ipak malo jače zaplakati…s obzirom na skupi IP. Ipak, ja toplo preporučujem ovu tematski savršenu igru, želim vam puno sreće u Outer Rimu i May the Force be with you!

Čitamo se uskoro, a do tada svakako bacite oko na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara; te popratite naš Instagram!

Komentari (5)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?