HCL.HR

Recenzija

PlayStation Pulse Explore

Zoran Žalac

Kategorija earbuds slušalica (ili po naški – ušnih slušalica) prvenstveno je orijentirana prema publici koja je u pokretu. To je vrsta slušalica koja ima svoje prednosti u situacijama fizičke aktivnosti, idealna za putovanja i sl. Gamerima je takvo što teže prodati, pogotovo za igranje na uređajima koji nisu prijenosni – poput PlayStationa 5. A u Sonyju su svejedno odlučili lansirati premium kategoriju earbuds slušalica za PlayStation publiku i u ovoj recenziji pokušat ćemo odgonetnuti zašto i za koga točno je taj Pulse Explore od 219,90 eura.

Moram priznati kako sam u isprobavanje ovog uređaja ušao s unaprijed postavljenim stavom kako earbuds slušalice nisu za neko “ozbiljno” igranje. Povremeno koristim Samsungove Galaxy Buds 2 slušalice uz Switch ili Steam Deck, ali za puni doživljaj ipak se držim glomaznih headseta. Prvo korištenje Pulse Explore slušalica stoga mi je bilo pomalo šokantno jer se nisam nadao da ušne slušalice mogu ovako dobro zvučati u igrama!

Nisam neki audiofil da mogu zalaziti u ekspertne opise, ali laički bih rekao da mi Pulse Explore zadržava otprilike 80% auditivnog iskustva koje dobijem od kudikamo svog glomaznijeg Corsair Virtuoso headseta. Zvuk koji proizvode ove Sonyjeve slušalice najpreciznije mogu opisati kao iznimno oštar. Vrlo se lako mogu raspoznati razni tonovi i nema dojma da je zvuk na silu „zguran” u mali format pa da se zbog toga gubi na kvaliteti. Ovo su slušalice uz koje ne morate pristati na puno kompromisa prilikom igranja, a u stanju su vas izolirati od okoline tako da uz glasnoću višu od 50% nećete čuti osobu koja vam nešto govori neposredno uz vas.

Kad kažem mali format slušalica… shvatite to uvjetno. Pulse Explore su dimenzijama robusnije od većine slušalica earbuds tipa. Primijeti se to počevši od same kutije koja je dvostruko glomaznija od kutija drugih earbuds slušalica. Recimo da je velika kao jedna ručka DualSense kontrolera. A onda su tu i same slušalice, s tri centimetra dubine, tri centimetra dužine i dva centimetra visine. Kad ih stavite u uši izgledate kao na pola puta da nosite scouter iz Dragon Balla.

Dizajn slušalica je zanimljiv, definitivno u duhu ostale PlayStation 5 periferije. Sad, je li vam to atraktivan izgled ili nije – svatko neka si sam prosudi. Kod dizajna pak mogu pohvaliti to da Pulse Explore slušalice jako fino sjedaju u uho. Istina je da vam zbog neobičnog oblika u početku treba malo navikavanja i nije do vas ako ne shvatite iz prve kako bi se uopće trebale okrenuti da ih postavite u uho. Međutim, jednom kad ih naštimate, čvrsto se drže u ušima i ne klize.

Često earbuds slušalice imaju taj problem da ih morate „zabosti” u ušnu školjku da vam ne bi ispale nakon nekog vremena. Pulse Explore iz mog iskustva nema taj problem i tu glomaznost ide u prilog slušalicama – sjedaju u uho i drže se bez da ih morate prislanjati što dublje. Time je također rješena i situacija da ne dobivate punu kvalitetu zvuka kad vam se slušalice pomaknu. Ove čvrsto stoje na mjestu, a kako ih ne morate duboko zabiti u uho mogu udobne su za dugotrajno korištenje, tj. višesatno igranje. Tu čak mogu imati i prednost nad klasičnim headsetima, pogotovo za vrućih dana kad ne želite slušalice koje vam prekrivaju uši.

Da se vratimo na kvalitetu zvuka, zaključak je da ove slušalice zvuče jako dobro za igranje videoigara, s oštrim i čistim zvukom. Evo male anegdote koliko su dobre: igrao sam Cyberpunk 2077 s njima i trznuo sam se kad sam u blizini čuo prodoran zvuk pucnjave. A takvo što mi se obično ne događa ni na robusnijim headsetima.

No, što je s primjenom izvan igara? Tu su rezultati li-la. Pulse Explore može komotno poslužiti za slušanje podcasta, gledanje filmova / serija i sl. Rekao bih da za slušanje glazbe ipak nisu idealne jer su malo tanke na basu. U tom pogledu možete bolje proći i s nekim jeftinijim earbudsicama. Zapravo je lako primijetiti kako u Sonyju s ovim slušalicama nisu posvetili previše pažnje ičemu osim gaminga. Na primjer, slušalice nemaju nikakvu Play / Pause naredbu za pauziranje i nastavljanje reprodukcije, ni kao fizičku tipku ni kao naredbu na dodir. Imate jedino fizičke tipke za podešavanje glasnoće zvuka (na obje slušalice), no one vam neće raditi u Bluetooth modu.

Pulse Explore slušalice mogu se povezati Bluetooth konekcijom, ali su primarno dizajnirane za Sonyjevu vlastitu tehnologiju zvanu PlayStation Link. E sad, sama PlayStation 5 konzola nema ugrađenu podršku za PlayStation Link (dosta čudno za nove “Slim” modele) pa morate koristiti USB adapter što nije idealno. Ali, barem taj adapter dobivate u paketu pa slušalice možete koristiti i na PC platformi.

Koje su prednosti PS Link tehnologije nad Bluetoothom? Navodno bolji / brži odaziv zvuka, ali istina je da 99% korisnika ne bi znalo čuti razliku. Ja ju iskreno nisam primijetio. Što se dometa tiče, možda je PS Link malo pouzdaniji od Bluetootha, ali ne puno. Možda s PS Linkom slušalice hvataju signal nekih pola metra dalje nego na Bluetoothu, ali ja sam ih u stanu od 30-ak kvadrata bez većih poteškoća natjerao da izgube signal u drugoj prostoriji, s dva zida između konzole.

Jedini uređaj koji nativno podržava PS Link tehnologiju bez potrebe za adapterom je PS Portal. I stvarno, fino radi u toj kombinaciji. No kako se zvuk na PS Portalu prenosi putem vaše mreže, prvenstveno vam uvjeti za streaming moraju biti idealno posloženi da bi se moglo pričati o nekakvim prednostima nad Bluetoothom. Ovako će to sve ovisiti od korisnika do korisnika. A nije da nešto bolji domet PS Linka ima puno koristi u kombinaciji s PS Portalom jer je to uređaj koji je uvijek pred vama – ne možete ga koristiti ako vam nije u dometu ruku.

S baterijom Pulse Explore slušalica prilično sam zadovoljan. Službeno kažu pet sati kontinuiranog korištenja te dodatnih 10 sati s kutijom za punjenje. Nisam igrao duže od pet sati u komadu, ali u prosječnim seansama od 2-3 sata nikad mi baterija nije pala ispod 50%. Imajte na umu da pri igranju nisam koristio ugrađeni mikrofon jer… je najbolje ne koristiti ga. Isprobao sam ga za telefonske pozive i u idealnim uvjetima više sam puta morao ponavljati rečeno jer me osobe na drugom kraju nisu najbolje čule. Jednostavno rečeno, ako tražite slušalice s pouzdanim i kvalitetnim mikrofonom – ove to definitivno nisu.

Kad se sve posloži vjerojatno će vam ostati jedno pitanje: za koga je ovaj uređaj? Slušalice formata idealnog za ljude u pokretu, a dizajnirane za konzolu koja se ne koristiti u pokretu. Slušalice za gamere, a s dosta lošim mikrofonom. Iskreno rečeno, koliko god Pulse Explore dobro zvuče sa svojim iznenađujuće čistim zvukom, toliko zbunjujuće zvuči ova Sonyjeva ponuda. Ako mene pitate, idealna primjena ovih slušalica je nišna – savršeno se slažu uz PlayStation VR2.

Taj uređaj nije praktično koristiti s velikim slušalicama jer si stavljate dupli pritisak na glavu. Ima PlayStation VR2 vlastite earbuds slušalice, ali su kompromisno rješenje i ja često muku mučim s time da mi klize van iz ušiju. Pulse Explore rješavaju taj problem praktičnosti / udobnosti, nude daleko kvalitetniji zvuk i u toj kombinaciji mislim da ne možete tražiti ništa bolje. Možete jedino tražiti jeftinije jer ta PSVR2 + Pulse Explore kombinacija košta kao dvije PS5 Digital konzole, što baš i nije luksuz na kakav je naviknuta većina korisnika konzola.

PlayStation Pulse Explore je onaj uređaj koji vam realno ne treba… ali ako znate zašto ga želite i za što ćete ga koristiti, vjerojatno ćete s tim proizvodom biti zadovoljni. Lako je reći da Sonyju ovakvo što u ponudi za PlayStation publiku nije bilo potrebno pokraj Pulse Elite headseta, no dobro je da su sa Pulse Explore dokazali kako i earbudsi mogu biti itekako kvalitetno rješenje za reprodukciju zvuka u igrama.

Proizvod od kojega će pravu korist imati vrlo mali broj korisnika PlayStation konzola, ali svejedno kvalitetne izrade te iznenađujuće dobrog zvuka.

80 Naša ocjena
  • iznenađujuće čist i oštar zvuk u igrama
  • udobne, dobro pristaju uhu i ne klize van
  • savršene u kombinaciji s PlayStation VR2
  • pristojno trajanje baterije
  • mikrofon kojeg treba izbjegavati
  • ograničene funkcionalnosti za bilo što osim igara

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (21)

  • Dragan[MKD]

    27.03.2024 - 19:45

    Ma ne vjerujem ja u Gaming audio uređaje. Nikakav Playstation, samo Sony WH serija, dokazano kvalitetna i po pitanje zvuka i po pitanje kvaliteta. Nema bolje za tih novca.

  • StefanMladenovic

    27.03.2024 - 19:56

    Slusalice su uzas.Pre svega posle sat vremena koriscenja krece bol u uhu.Jer su velike i neudobne. Mikrofon je katastrofa.Ps link domet je manje od 5 metara ako se malo udaljite od konzole slusalice se gase. Ako ih koristite uz ps portal. Zvuk postaje ravan i nekvalitetan. Dakle bluetooth zvuk jr bas los. Za cenu od 200$ ne vrede ni 50$. Izrada jeftina plastika vidi se lepak na sastavima. Bas bas lose uradjeno. Koristio zamenio za drugi model isto loe iskustvo sa mikrofonom. I onda uzeo Inzone buds. Slusalice znatno boljr od pulse explore. Dakle zaobici Pulse explore. Generalno, sony je poceo bas traljavo da radi nove uredjaje. Cak i portal net lag je bas vidljiv kada ste udaljeni od konzole.

  • sparrowpunk

    27.03.2024 - 20:13

    Earbuds su katastrofa, koristio sam ih za laptop i uvijek osjećao bol u slušnom kanalu. Ne bih više koristio. Što vam znači ona suglasnost za korištenje osobnih podataka? Sada me dočekala poruka da HCL traži suglasnost od mene za dijeljenje mojih podataka. Treba li me to brinuti?

    • PppPP

      @sparrowpunk, 27.03.2024 - 22:43

      da, fbi ti je na vratima za pol sata. predaj se samo, najbolje ti je

    • sparrowpunk

      @PppPP, 28.03.2024 - 14:18

      Trolčino😂.

  • Aldin219

    27.03.2024 - 20:20

    Tesko da bi promjenio Airpods pro za ovo jer vec me bole usi gledajuci ih…

    • PppPP

      @Aldin219, 27.03.2024 - 22:42

      svojevrsni flex?

    • Aldin219

      @PppPP, 27.03.2024 - 22:54

      Pa ne bas… prilicno standardne slusalice i jeftinije su od ovih, a koristim ih vec 3 godine i vise. Plus zivim u Njemackoj gdje ih svako ima doslovno

    • PppPP

      @Aldin219, 28.03.2024 - 00:42

      standardne haha u hrv sigurno ne

    • pleto

      @PppPP, 28.03.2024 - 07:46

      To ti je ono “u nas u Njemačkoj je sve najbolje ali vraćamo se kući za koju godinu jer nam je tamo predobro…” hahaha

    • Zoran Žalac

      @pleto, 28.03.2024 - 08:48

      Pls ajmo ovo ne pretvorit u raspravu gdje je trava zelenija.

    • pleto

      @Zoran Žalac, 28.03.2024 - 11:12

      Probao sam ne komentirat ali bilo je jače od mene uostalom kolega je otišao u offtopic sa pričama odakle je i trigerao nas koje to ne zanima…a i mislio sam da što više komentara to više klikova itd. sorry neću više nikad

    • SanKa

      @Aldin219, 28.03.2024 - 09:50

      slazem se…apple kakav god da bio, zna kako se rade uredjaji. koristim airpodse pro za posao , za callove, i nikakvi problemi. udobne, super zvuk, svi me cuju, baterija traje. i to na windows laptopu.

  • Future man

    27.03.2024 - 22:40

    Ima I jeftinijih kvalitetnih slusalica ako ne patite za markom playstation.

    • moordrak

      @Future man, 28.03.2024 - 09:16

      Ma sve njihove PS do sada su bile govno tako da ni ove nisu iznimka. Kupio sam platinumke , one metalne, polomio sam hindge dva puta, treća zamjena je išla na prodaju. One su još bile OK. Onda su poslije došle, goldice. Ofucale su se k’o šugavi pas bez obzira što ih držim na stalku (kompletno su obučene u šroteks umjetnu kožu), mikrofon je užas na njima, nemaju osnovu funkciju auto – gašenja nego ih moraš na prekidaču iskopčat inače skure bateriju, isto nemaju ANC i jedino što im je bilo dobro je kao malo prošireni stereo pa kao imaš dojam prostornosti. Još su im najbolje bile one žične sluške što su davali svojedobno u ps4 bundle-u. Izgledale su k’o govno ali dan danas su najbolje za chat. Vrhunski mikrofon. Probao sam elitice, ove nove, kao da imam kacigu na glavi. Stežu me za poginut. Neudobne, strašno. I materijali isto, čista plastika i umjetna šroteks koža. Ne znam kako se za ove iz članka usuđuju tražiti 220€.

  • moordrak

    28.03.2024 - 09:00

    Samo usporedbe radi, portal i ovo govance imaju istu cijenu. Mislio sam ih upiknuti nu niti imaju visoku kvalitetu zvuka, niti su izrađene od vrhunskih materijala, niti imaju dobar mikrofon, a nemaju ni ANC. Ove sluške ne vrijede više od 50-60€ .

  • undisputed_kiki

    28.03.2024 - 09:32

    Pod minus nije stavljena cijena, wtf?!

  • SanKa

    28.03.2024 - 09:51

    katastrofa, pa jedino zasto bi ih koristio je radi mikrofona kad s frendovima igram elden ring ili warzone… pulse 3D headset je puno bolji izgleda. loš mikrofon bi trebao degradirat ovu ocjenu za jos 20. jako lose za tako puno para.

  • Stecajni_upravnik

    28.03.2024 - 17:51

    Sony nastavlja trend… Portal, pa VR2, sada ovo… u najboljem slucaju preskupo i realno nepotrebno. Samo moje misljenje

  • vragec25cro

    29.03.2024 - 15:49

    Znaci jedino dobre u kombinaciji s psvr2?

  • Chronosus

    30.03.2024 - 13:18

    Nigdje se ne spominje da ove slušalice koriste planarne drivere, najnoviju tehnologiju drivera koji je za sad dosta skuplji nego klasične slušalice (i zbog koje vjerojatno i zvuče ovak precizno). Žičane planarne in ear slušalice kreću oko 100injak eur, bežične 200injak, tak da realno i nije toliko prenapuhana cijena kolko se čini na prvu.

    Dapače, mogli ste ić još u dubinu pa napomenut da je Sony kupio high end proizvođača slušalice Audeze upravo zbog njihovih patenata za planarne slušalice, a ovo je rezultat toga.

    Realno, za PSVR2 nema potrebe za bežičnim slušalicama.
    Iskreno, nemam uopće za sad potrebe mijenjati original PSVR2 slušalice, nisu vrhunske (očekivano), al zvuk je dovoljno dobar i za glazbene ritam igre. Ak bi ih mijenjao uzeo bih neke jače in-ear žičane koje se sad nađu za fakat malo love. Držači slušalica na PSVR2 su tak dobro dizajnirani da je bedasto ne koristit ih.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?