HCL.HR

God of War: The Card Game – Kratos na vašem stolu

Luka Franolić 16.02.2020.   •   4 komentara


Što se događa kad vam Kratos zakorači na kuhinjski stol? Odgovor imamo u recenziji boardgaming hita God of War: The Card Game.

Jedna od najboljih akcijskih avantura u svijetu videoigara svoj je dugo iščekivan nastavak dobila 2018. godine. S obzirom na to da je ostvarila veliki uspjeh i osvojila brojne nagrade, bilo je za očekivati da će u nekom trenutku dobiti i svoju inačicu u obliku društvene igre. Za to se pobrinuo popularan izdavač CMON, koji je 2019. godine na tržište izbacio God of War: The Card Game.

Kada smo u istu rečenicu stavili pojmove CMON, God of War i društvena igra, očekivalo se da ćemo dobiti minijaturu Kratosa, s obzirom da je i sama krilatica ovog izdavača – Home of cool minis, great games. Međutim, CMON nas je odlučio iznenaditi, te su od God of Wara napravili kartašku igru. Po mom mišljenju, većeg potencijala bi sigurno imala igra dungeon crawl tipa, s razvojem likova i borbama s čudovištima, ali sam se svejedno odlučio istražiti što je to servirano u ovom paketu.

BOY!!!!!!!

Odmah u startu mogu reći sljedeće. Iako je kartaška igra, God of War: The Card Game jako dobro dočarava ugođaj, odnosno motive nordijske mitologije, kao i ‘puzzle’ narav same videoigre. Radi se o kooperativnom tipu igre u kojoj do četvero igrača uzima uloge likova iz God of War serijala, a sama osnova su misije koje je potrebno proći uz pokoji sukob s bossom.

Moguće je igrati kao Kratos, Atreus, Mimir, Freya, Brook i Sindri. Svaki lik ima svoje prednosti i specijalne vještine koje omogućuju dovoljnu asimetriju kako bi doživljaj igre uvijek bio drugačiji. Likovi imaju svoj špil karata koji iz runde u rundu nadopunjavaju s novim kartama, te se tako grade u smjeru koji im je najpotrebniji kako bi mogli uspješno proći misije.

Svaki lik ima svoje prednosti i specijalne vještine koje omogućuju dovoljnu asimetriju kako bi doživljaj igre uvijek bio drugačiji.

Svaka misija predstavlja jednu od scena, odnosno akcijskih trenutaka iz God of War videoigre. Scena se sastoji od karata koje su postavljene u 2×4 matricu, te se na njima nalaze protivnici (Ogre, Grendels, Travelers), ali i područja za interakciju (skela, drva za vatru i sl). Igrači na svojem potezu odigravaju karte iz ruke i biraju na koji način će sudjelovati u sceni. Tako Kratos može udarati neprijatelja, dok Atreus s lukom i strijelom pogađa skelu koja može pasti na drugog neprijatelja.

Kada neki neprijatelj bude ubijen ili se potroši interakcija, najčešće dolazi do okretanja specifične karte scene koja može stvoriti nove prepreke igračima. Svaka scena tako ima različite mogućnosti, te je potrebno naći fini balans rješavanja protivnika dok se nastoji i otkriti zagonetka koja vodi do završetka misije.

Igra vam nikada ne daje predaha, stoga nakon što uspješno odradite misiju, morate odabrati sljedeću.

Ono što je nezgodno jest što se druga misija koju niste odabrali pretvara u određeni hendikep, stoga nikada zapravo ne znate što vas na sljedećem koraku očekuje. U skladu s time se pri završnoj borbi s glavnim bossom otkrivaju čak dva hendikepa koji dosta otežavaju stvari te čine ovaj doživljaj jedinstvenim. Treba naglasiti da svaka misija ima svoju specifičnu scenu kao i specifičan hendikep koji omogućuje da se može više puta prijeći ista scena, ali s drugačijim okolnostima.

Fate is just another lie told by the Gods.

S obzirom da se ovdje radi o kooperativnoj igri, naravno da možete očekivati situaciju igrači vs. sama igra. Nakon što igrač završi svoj potez izvlači se karta iz glavnog špila, te se gleda koja runa se nalazi na njoj. Runa koja se izvuče predstavlja koje karte iz scene će se aktivirati. Tako određena runa može aktivirati strijelce koji će gađati najudaljenijeg heroja ili će vratiti poraženog neprijatelja. Jednako tako, može i pozitivno utjecati, recimo da makne određenom neprijatelju štit i sl.

Ono na što treba obratiti posebnu pozornost je šteta koju neprijatelji mogu zadati, stoga pazite na zdravlje svojeg heroja. Naime, postoji mogućnost da vam lik bude eliminiran iz misije, ali ne i igre. Ako ostali igrači uspješno završe misiju, vaši heroji se vraćaju na početno stanje, te se sve štetne karte izbacuju iz igračeva špila, dok skupljene karte tijekom misija ipak ostaju.

Kao i svaka prava kooperativna igra, God of War: The Card Game nema milosti.

Vrlo je važno naći pravu ravnotežu igranja, jer ako usmjerite svoje karte više na rješavanje zagonetke, a ne na borbu, vrlo brzo možete biti eliminirani. Zato je važno dobro graditi svoj špil karata kako bi imali dovoljno karata za borbu, obranu i interakciju. Obratite pažnju da je u igri i kockica, koja može i ne mora biti presudna u zadavanju štete neprijatelju. Izrazito je bitno i da igrači dobro međusobno komuniciraju i donose ponekad rizične odluke kako bi uspjeli pobijediti.

Sve u svemu, God of War: The Card Game izvrsno dočarava osjećaj napetih trenutaka kroz koje prolazite u videoigri. Dovoljan broj misija i scena omogućuje da svaku scenu doživite na specifičan način koji će pri sljedećem igranju biti pak potpuno drugačiji zbog različitih nametnutih hendikepa. Svim ljubiteljima ove franšize bi ova igra dobro sjela, kao i ljubiteljima kooperativnih igara koje vas neće izmrcvariti do kraja večeri, a dodatna prednost joj je i dosta pristupačna cijena od 390 kuna.

Čitamo se uskoro, a do tada svakako bacite oko na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara; te popratite naš Instagram!

Komentari (4)

  • MX1905

    16.02.2020 - 22:02

    Neću ni da čitam samo mi recite je l’ ima za naše tržište?

    • Sinek

      @MX1905, 17.02.2020 - 15:28

      kako mislis za nase trziste?? igra nije lokalizirana ali mozes kupiti ovu stranu verziju i u hrvatskoj, kao i svaku drugu igru vrijednu ikakve paznje

  • Dad of Boy

    17.02.2020 - 23:45

    Volim društvene igre u kojima igrači kooperativno igraju protiv same igre. Takva je fenomenalan Shadows of Camelot

  • Pero Zdero

    19.02.2020 - 00:40

    Više nitko ne zna belu igrati?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?