HCL.HR

The Expanse Board Game – tko će zavladati Sunčevim sustavom?

Pavle Horvat 08.12.2019.   •   0 komentara


Ekipa iz letjelice Rocinante sljedeći petak ponovo slijeće na TV ekrane, a mi smo u iščekivanju nove sezone zaigrali boardgame verziju serije Expanse.

Na početku bijaše riječ. I od riječi nastane knjiga, a po knjizi popularna TV serija koja zaradi masu para. I zaključi WizKids da bi i oni htjeli svoj dio kolača – te stoga naprave The Expanse Board Game. Izdana 2017. godine, The Expanse Board Game nas, baš kao i serija po kojoj je rađena, smješta u beskrajna svemirska prostranstva, gdje se razne države, organizacije, kompanije i pokreti makjavelistički bore za prevlast nad ključnim dijelovima Sunčevog sustava. Tako i vi u igri preuzimate kontrolu nad ratobornim marsovskim kolonistima, imperijalističkim Zemljanima, nabrijanom OPA ili spletkaroškom korporacijom Protogen.

Baš kao i u pravom Expanseu – i ovdje su frakcije asimetrične, svaka sa svojim snagama i slabostima. I ovdje ćete stvarati privremene saveze i kasnije ih raskidati, štediti jedne protivnike i sabotirati druge – sve kako bi uspostavili kontrolu nad što više sektora nauštrb svojih svih ostalih.

Earthers have a home. It’s time Belters have one, too.

Pravila i mehanike igre prilično su izravna i jednostavna za naučiti. Nema kompliciranih strategija, nema trikova i začkoljica, nema neslavnog analysis paralysisa – svakom igraču u svakome je trenutku jasno koje su mu opcije i što treba učiniti za pobjedu. Jer u svojoj je osnovi Expanse tradicionalan area control game gdje se sva strategija svodi na kontroliranje sektora i njihovo pravovremeno bodovanje.

I to je upravo ono što ćete se i truditi postići u ovoj igri. Ploča je podijeljena na tri glavna teritorija, a svaki od njih sastoji se od nekoliko manjih baza. Tijekom igre vi ćete stavljati svoje kockice – takozvane influence tokene – u baze koje odaberete. Igrač s najviše influence tokena u nekoj bazi uspostavlja kontrolu nad tom bazom.

Kada na red dođe bodovanje – igrači dobivaju bodove ovisno o broju baza koje su pod njihovom kontrolom, no uz jednu zanimljivu caku: igrač koji je aktivirao bodovanje ima pravo birati koji se od tri glavna teritorija dodatno boduje, odnosno koje baze donose više bodova od ostalih.

No da ne bi sve bilo tako jednostavno, pobrinut će se sistem kartica – možda i najinovativniji dio cijele igre. Igrač, naime, na svom potezu može kupiti jednu od pet ponuđenih kartica te zatim odabrati njezin gornji ili donji efekt. Donji efekt vam obično daje neki jednokratni benefit; dok vam gornji efekt daje pravo na određen broj akcija koje možete iskoristiti za micanje svoje flote, gradnju novih brodova ili postavljanje tokena u baze.

Štos je u sljedećem: ukoliko odaberete gornji, vaši protivnici imaju pravo odigrati donji efekt – dakle na vašem potezu i uz relativno mali trošak. I više od jednom naći ćete se u situaciji da tražite baš onu karticu čiji donji efekt u danom trenutku nije ni od kakve koristi vašim protivnicima.

It’s ok to be a pawn, Holden, as long as you’re on the right side.

Kao i svemu ostalome, tako bi se i Expanseu mogle naći određene mane. Efekti pojedinih kartica nejasno su objašnjeni – do te mjere da ih je autor igre morao dodatno pojašnjavati na internetu. Isto tako, okorjeli gameri (okorjeliji od mene, u svakom slučaju) ostat će možda razočarani jednostavnošću komponenti: od igre tog renomea očekivat će npr. minijaturne modele svemirskih brodova umjesto pločica i kockica koje igra sadrži.

No opći dojam je pozitivan: Expanse sam sa zadovoljstvom odigrao i sa zadovoljstvom ću ga odigrati opet. Kao fanu serije, rado sam opet uronio u meni dragi i poznati svijet Rocinantea i međuplanetarne politike koji igra vjerno prikazuje. Istovremeno – ljudi koji nikada nisu čuli za seriju bit će privučeni jednostavnim pravilima, umjerenom složenošću i kreativnim sistemom kartica. Igra vam neće oduzeti sate i dane na smišljanje strategija i brojne analize; no s druge strane neće se ni iscrpiti nakon samo nekoliko odigranih partija. Expanse definitivno zaslužuje šansu, a jedino što morate promisliti prije kupovine je činjenica da će vam igra nažalost malo jače ošamariti novčanik…

Čitamo se uskoro, a do tada svakako bacite oko na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara; te popratite naš Instagram!

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?