Dobro pa izvlačiš stvari iz konteksta kralju gg. Ne možeš smatrat film umjetnošću i onda stavit DH1 na prvo mjesto...jednostavno ne možeš. Vizualno je kurac, scenarij je kurac (ima kul kečfrejza ae), sve je kurac osim činjenice da je Bruce prekul da makneš pogled s njega. Zamisli nekog drugog u ulozi meklejna - pada ocjena tisuću.
Loš si jebote, izvlačit Machinista kod kojeg prvih 5 stranica scenarija ima 10x zanimljiviju premisu od "New York cop John McClane gives terrorists a dose of their own medicine as they hold hostages in an LA office building.". A tek vizualna strana filma (kad već uvlačiš "filmsku umjetnost" u to)....buncaš.
Ako išta onda bi za Fountain rekao da je (za mene) "vrhunac dosega filmske umjetnosti". Pa ako već karikiraš i pokušavaš ispast smiješan onda bar ispravno predvidi.
aha, sad postoje i točne karakteristike nečega da bi se to zvalo umjetnost? Mora biti nekonvencionalno, pretenciozno i vizualno nesvakidašnje...dobro, onda možemo odjebat sve filmove sergia leonea, bilo koji akcijski film , sve od kubricka osim odiseje itd...jer mislim, pretencioznost, vizualna ekstravaganza i ostala sranja nisu loša, ali daleko od toga da oni sami po sebi znače UMJETNOST
To je jednostavno laičko viđenje umjetnosti. Zato postoji nešto što se zove "ART FILM"..mislim potpuna glupost, sad je to art, a predator i terminator nisu...jer eto, nemaju skrivene poruke, čudne kuteve snimanja i široke planove polja i drveća..serem se na to. Umjetnost je bilo kakav slučaj nesvakidašnje izvrsnosti u bilo kojem polju. Die Hard je izvrstan u svakom svojem pogledu. I spada u vrh akcijskog žanra, jednog od 4 najveća i najčešća žanra u povijesti filma. U Poslijednih 10 godina, niti jedan akcijski film nije mu se niti približio.Mislim da vrh nečega, neke grane filmske umjetnosti se može smatrati umjetnošću.
Govoriš o premisama...znači li premisa išta? Premisa je samo početna točka, canešto iz čega umjetnik izrezbari svoje viđenje te premise...Premisa Reservoir Dogsa su par likova koji pljačkaju banku i svađaju se poslije...VAU. Govnar od redatelja od toga bi napravio najveće smeće, tarantino je pretvorio u zlato i jedan od kultnih filmova 90-ih.
Ok, pređimo na Die Hard.
"Zamisli nekog drugog u ulozi meklejna - pada ocjena tisuću."

kaj fakat? :tired: hej zamislimo chevya chasea u ulozi Yoyimba...da, siguran sam da bi film bio smeće. Zamislimo Mirka Fodora u ulozi Nea u matrixu. ono. Zamislimo da Ruđer Hauer na kraju nije rekao "time to die" nego "time to lick little vaginas"...sve te sitnice dodaju 10000 na kulnost filma. i da makneš svaku od njih svaki film bi bio smeće. Ali baš zbog njih filmovi rulaju. argumentus debilius.

tvoj drugi dio posta - govoriš vizualno - umjetnost. to je u rangu sa djecom koja dođu kraj Picassa/Murtića i kažu "LOL SMEČE ŠTA JE OVO". Ne možeš konkretizirati umjetnost, to je užasno gej. Film nije samo vizualni medij. nit je die hard vizualno loš, dapače.