Rome (2005-2007)
Epska serija, jedna od najboljih koje sam ikada odgledao. Kao veliki ljubitelj historije i antičkog Rima ova serija mi je ispunila sva očekivanja. Priča odlična, glumci maestralni (svi glumci su predobri ali ipak bih morao izdvojiti Hindsa kao Cesara, taj lik mi se toliko svidio da mi je njegovo ubistvo bio jedan od najtežih trenutaka u filmovima/serijama ikad). Realistično prikazan tadašnji život, političke spletke, ljubav, izdaja i sve ostalo što je bilo karakteristično za to doba. Inače, ratovi i bitke nisu bile centar radnje, štaviše većinom su kompletno cutovane, također nije bilo ni borbi gladijatora i sl. Znači okosnica radnje su političke igre i porodične drame. Spektakl u izvedbi vrhunske HBO + BBC produkcije i prava je šteta što nije snimljeno još sezona, vjerovatno im nije bila dovoljno isplativa kao što to obično biva sa remek djelima.
10Slijedeća serija u historijsko-političkom fazonu će mi biti
The Borgias, bit će veoma zanimljivo obzirom da mi omraženog Rodriga Borgiju glumi meni jedan od nadražih glumaca Jeremy Irons. Inače padam na te karizmatične likove pa makar oni bili i negativci ali se ipak iskreno nadam da neću početi za njega "navijat" u seriji (kao što je bio slučaj sa Jigsawom i Cesarom)

.
P.S. U pauzi između ovih "ozbiljnijih" serija zabavljam se uz: The Walking Dead, Arrow i Star Gate SG1.