Django (1966)
Kada su u pitanju Western filmovi nikad nisam volio John Wayne tip westerna, za mene su najbolji Spaghetti Westerni. Iako su imali mizerne budžete talentovani reditelji poput Sergia Leonea & Co su radili čuda i snimali neke od najboljih westerna ikad (najbolji izdanak je svakako
Dobar, loš, zao) i pri tome lansirali neke kasnije velike hollywoodske zvijezde poput Clinta Eastwooda.
Django (1966) je klasičan primjer odličnog spaghetti westerna. Karizmatičan glavni lik (Franco Nero dosta glumom podsjeća na Clinta Eastwooda što znači da rula sve živo), zanimljiva radnja, odlična western atmosfera praćena karakterističnom muzičkom pozadinom, film je jednom riječju vrhunski. Jedini nedostatci koji su me malo "boli u oči" su posljedica niskog budžeta, pa tako se da primjetiti da nije snimano u Meksiku ili Divljem zapadu nego negdje u Evropi ali obzirom koliko je film dobar možemo bez problema malo zažmuriti na jedno oko.
Western su takav žanr kod kojih stariji filmovi ništa ne gube na kvaliteti s vremenom čak štaviše što su stariji to su bolji, imaju tu karizmu koju novi westerni nemaju.
9Django Unchained (2012)
Nisam ljubitelj Tarantinovog lika i djela i on je razlog zašto sam, iako ljubitelj westerna, ovoliko odugovlačio sa gledanjem Unchaineda. Ali nakon što sam ga odgledao tek sad vidim koliko sam bio u krivu.
Znači, malo je reći da je Django Unchained odličan film. Jedan je od najzabavnijih filmova izašlih u zadnjih godinu-dvije. Zanimljiva i originalna interpretacije priče o legendarnom Djangu na Tarantinov način. U početku se nikako nisam mogao naviknuti na crnog Djanga ali srećom pa film traje blizu 3h pa sam imao dovoljno vremena da i njega zavolim (iako logično J. Foxx nije ni do koljena Franco Nerou). Veoma sam zadovoljan glumcima, prije svega C. Waltz kao Dr. Schultz mi je bio jajjači lik u filmu, baš sam uživao gledajući ga. Di Caprio me nakon Vuka po drugi put oduševio, ovakve uloge mu definitivno leže. Bilo je tu još vrhunskih izvedbi od zvučnih glumaca, npr. Samuel Lee Jackson je rulao i bio je baš lud (u pozitivnom smislu). Bilo je veoma lijepo vidjeti i Franca Neroa u jednoj sceni, iako je star i dalje je cool kao i dok je u mladosti on bio taj koji je utjelovljavao Djanga. Dobre glumce je pratio i dobar scenario, dijalozi su fantastični. Jesam li rekao da film traje blizu 3h, jesam ali nisam vam rekao da su to blizu 3h čiste zabave da na kraju filma se zapitaš: "zar je već gotovo, hoćemo još". Priča je zanimljiva, ima tu svega da vam sad ništa ne spojlam. Tarantino je definitivno pokazao kakav je majstor kada se malo uozbilji, na trenutke sam se divio njegovoj genijalonosti (čekaj, jel ja ovo pišem hvalospjeve o Tarantinu

). Stvarno je režija bila na vrhunskom nivou a soundtrack je bio još bolji. Tu sam opet dolazimo do Tarantinove genijalnosti (stvarno trebam prestati spominjati u istoj rečenici Tarantina i riječ "genijalnost" ipak sam prije ovog filma govorio da je overrated, da ima uvrnut smisao za humor i da voli srat gdje ne treba), ali kako je čovjek ukomponavo pojedine muzičke kompozicije u radnju to je stvarno fenomenalno sve počinje očekivano sa legendarnom
Django theme song a do kraja filma ćete čuti od Bethovena pa do hip-hopa, i to sve smisleno upakovano. Kao sitne nedostatke bih se sjetio par standardnih Tarantinovih
"ispada", vjerovatno nije mogao ne otrpit i ne ubacit neki svoj trademark "humor" ali, srećom, nije previše ispoljavao tu svoju prepoznatljivu uvrnutu kreativnost. Jah, umalo da zaboravim reći da je i Tarantinu malo glumio. Vjerovatno mu zafalio jedan glumac pa je on umjesto njega uletio i odradio posao, koliko sam se smijao kad sam ga ugledao ali srećom nije imao vremena da usere svoj film jer je ubrzo umro u spektakularnoj smrti (zloupotreba položaja, sebi je namjestio najeksplozivniju smrt od svih

).
Film koji neće nikoga ostaviti ravnodušnim i zaslužuje da ga se pogleda, pa makar vi i ne voljeli western žanr ili Tarantinove filmove.
9,5The Hunger Games: Catching Fire (2013)
Prvi dio je bio odličan a ovaj nastavak ga je u svemu nadmašio. Zaista fenomenalan film koji je ispunio sva moja očekivanja. Jedva čekam i treći dio kojim će se zaključiti ova saga.
9,5