Uvijek sam izbjegavao MMOove ali samo se okusao u ESO. U pocetku je bilo zanimljivo dok nisam usao malo dublje u mehaniku igre. I mnogo vise je stvari koje me nerviraju nego onih koje mi pricinjavaju zadovoljstvo. Od ovih koje mi se svidjaju, recimo taj ES feeling i slicna mehanika borbe koliko toliko prenesen u online svijet. Kraftanje je relativno zanimljivo ali iziskuje dosta vremena mada, na kraju se i isplati, bar onom ko zivi u tom svijetu a ponekad spava u ovom.
E sad, ono sto je meni ogadilo igru je citav taj proces oko kvestova i grinda. Igra ja sacinjena od 3 alijanse, svaka ima po 3 rase i hajmo reci to je to, da ne komplikujem.
Kad izaberes jednu rasu i alijansu, odradis zone questove i main story minimalno si level 50 i prelazis na veteran rank. E tad shvats (bar po meni) da je igra smece. Otvara ti zone od druge dvije alijanse i pocinjes i 99% njihovih questova. I ako uradis vecinu questova od druge dvije alijanse, neces uspijeti dostici max level (veteran rank 16). XP za dungene je zanemariv, kao i u PVPu, a grind mjesta je tako malo da je zanepovjerovati. Kao da te developer tjera da uradis svaki moguci quest koji su napravili da bi dostigao max level. Stvarno je smor provesti najmanje 250 sati u questanju, da bi dostigao max level i bio koliko toliko kompetitivan u PVPu. Ako zelis imati recimo 3 karaktera, da je jedan krafter, jedan healer, i jedan DD, po mojoj nekoj procjeni treba ti 600-700 sati da bi ih izlevelo sve na max level, i da bi imo kraftera koji moze praviti armore i oruzja (light, medium, heavy).
I tu moje gadjenje prema igri ne prestaje. Ubaceni su i chapions pointsi koje zaradjujes sa svim karakterima koje igras, ali ih mozes rasporediti sve na svakog karaktera. Tako neko ko spava na PVEu i ima 6-7 razlicitih karaktera i svaki od njih ima zaradjenih po 100 champions pointsa moze na svakog od svojih karaktera staviti po 600 champions pointsa i imati nevjerovatnu prednost. Kad na to dodamo da PVP i PVE gear nije razdvojen onda je stvarno smijesno. Mozda neko uziva u tome i ima toliko slobnodnog vremena ali ja ne.
Tako da sad, tragam za nekim novim MMOm koji ne iziskuje toliko tacenje vremena

Polazem neke nade u Black desert. Ali ima jos do tog.