S.T.A.L.K.E.R. - Call of Pripyat
Pod muss.
Zasto?
Jer ima nenadjebivu atmosferu koju jos uvijek niti jedan FPS na PC-u nije nadmasio.
Igra pocinje kao survival horror, a kasnije se pretvara u takticki shooter(jos uvijek ostaje dijelom survival horror).
I u serijalu, taj nastavak je najkompletniji i najraznovrsniji. Motas se po mocvarama, sumama, tvornicama, podzemnim tunelima, laboratorijima, pecinama, a zadnja trecina igre se dogada u Pripyatu, povecem urbanom podrucju gdje u dosta zgrada mozes njuskati. I mucki poginuti ako ne pazis.
Inace, prica igre saka. Cisti kostur. Voice acting mizeran, ali daje neki cudni trash stih igri zbog kojeg mi je igra zapravo jos bolja. lol
Misija gdje napokon idete za Pripyat je dobar primjer tog genijalnog trasha. :)
Questovi su svi(hvala irudu) bez bugova, za razliku od Clear Sky(smece) i Shadow of Chernobil(genijalan, ali nedovrsen).
A samu igru mozes igrati kako god zelis. Ne moras kopati po lesevima protivnika da bi nasao bolje pljuce, postepeno, kao u prijasnjim nastavcima.
Sad mozes bolje pljuce naruciti prakticki na pocetku igre, ako imas dovoljno para.
Sto dovodi do druge stvari. Najvise para se dobiva za artefakte. U svakom podrucju igre imas 5-6 podrucja sa anomalijama gdje mozes naci artefakte.
Trc vamo, trc tamo(uz usputno bjezanje od bloodsuckera koji su mi muka jezova bez nekog auto-shotguna) i imas pristojan loot. Ali si preopterecen pa ne mozes vise sprintat. I mrak je. Tu sam zavolio igru, jebemu sve.

U daljini vidis vatru sigurne zone podrucja. Svuda oko tebe mrak(za razliku od prijasnjih nastavaka, vidljivost je nula u mraku), imas samo svoju svjetiljku.
A vecina mutanata lovi po noci. Upalis svjetlo - vide te na kilometar. Izmedu tebe i te baze jos k tome mocvara, sa visokim raslinjem gdje me bezbroj puta nesto zaskocilo jer nisam primjetio mutanta koji je u njemu spavao. A ja ga probudio jer sam kao zadnji mulac suskao prolazeci kroz grmlje.
Kasnije ipak mozes nabaviti night vision ili cak i thermal vision upgradove za svoj suit/helmet, pa je nesto lakse zujati po mraku ipak. Ali ne puno, buduci da su svi ostali stalkeri mudriji od tebe i bjeze u sklonista kad padne mrak. :P
Sto se tice ove napomene da kasnije postaje takticki shooter.
U kasnijim fazama igre ces naci pljuce s kojima ces bez problema moci pogoditi sve sto vidis. Ako u daljini vidis bilo sto, sniper ili dobar assault rifle to moze skinuti. S pola mape ako treba, bitno da to vidis.
Unatoc tome, igra nije nista laksa na neku foru. Samo se prosirila.
Al' ae. Genijalan singleplayer FPS. Usudujem se reci, meni osobno najbolji na PC-u, kao singleplayer. Po duzini, atmosferi, svemu. Najbolje igrat kad se ima sat-dva vremena i sa dobrim slusalicama.
To mu je ujedno i najveca mana kao "ljetni" FPS, kako kome. Nije nesto sto se moze igrati 15-20 minuta i onda odzujati dalje.