HCL.HR

Pomoć pri slaganju PC konfiguracija

• 11565 Odgovora
  • 3842145 Hitova
Odg: Pomoć pri slaganju PC konfiguracija
« Odgovori #2580 : 10. Kolovoz, 2014., 11:33 »
@MaKSa
Procesor možeš uzeti i 8320, jer nećeš osjetiti nekakvu razliku. 16GB rama nije potrebno, 8GB i više nego dovoljno. A, što se tiče grafičke, nemoj uzmati staru seriju grafičkih. Uzmi R9 seriju.
A ova konstatacija da AMD ima najbolje dijelove za gaming nema baš smisla. Ne kažem da AMD ne valja, ali što se tiče procesora Intel je ispred AMD-a. AMD može jedino parirati Intelu zbog niže cijene i to je tako već duži niz godina.
« Zadnja izmjena: 10. Kolovoz, 2014., 11:36 peacewalker93 »

*

andrash

• 5939
« Odgovori #2581 : 10. Kolovoz, 2014., 12:41 »
MaKSa gdje si našao tu HD7990 i koliko košta? Koje napajanje bi stavio?
Što se tiče cpu kao što ti je rečeno fx 8320 vs fx 8350 je kao kad bi nekome dao 200-300kn (razliku u cijeni) da ti digne fx 8320 za 500mhz - pa sam procjeni dal ti se isplati. Također (pre)skupa matična, 16gb ram ti je nepotrebno za sam gaming. Ako imaš viška love i sve bi potrošio možeš ići i na i7 4790K, mada je naravno fx 83xx mnogo isplativiji, al ne činiš mi se kao tip koji se stišće s buđetom kad takve stvari trpaš

« Odgovori #2582 : 10. Kolovoz, 2014., 13:14 »
16 gb rama mi treba zbog servera...a graficka je negdje oko 700 km (350euro)...

*

andrash

• 5939
« Odgovori #2583 : 10. Kolovoz, 2014., 15:30 »
Nova? Zvuči nevjerojatno. I da je polovna odlična je cijena. Jesi siguran da je HD7990 (dupli gpu), a ne HD7970? Ako je istinito isplati se itekako

« Odgovori #2584 : 10. Kolovoz, 2014., 15:56 »
Jeste, HD 7990, neki covjek ima i prodaje, ne pise jel novo ili polovno...

*

andrash

• 5939
« Odgovori #2585 : 10. Kolovoz, 2014., 16:16 »
Onda je polovno sigurno. Ne kupuj tako skupe stvari na neviđeno

« Odgovori #2586 : 10. Kolovoz, 2014., 20:49 »
raja u servisu nestalo graficke koju sam htio geforce gtx 750 oc 2 dg ddr5,da li valja ova Asus ATI R7250X-2GD5,hocu li moci preko nje igrati ove novije igre,koja je jaca od ove dvije...

« Odgovori #2587 : 10. Kolovoz, 2014., 21:00 »
raja u servisu nestalo graficke koju sam htio geforce gtx 750 oc 2 dg ddr5,da li valja ova Asus ATI R7250X-2GD5,hocu li moci preko nje igrati ove novije igre,koja je jaca od ove dvije...

GTX 750 je brža od R7 250 i troši manje struje, ali moći ćeš i s njom igrati bez problema na 1080p na medium do high postavki (ovisi od igre do igre, naravno mislim na novije igre).

« Odgovori #2588 : 11. Kolovoz, 2014., 20:37 »
Napokon se sjetih da imam account za ovaj forum, a baš mi je ovako jedan topic i trebao...

Kratak backstory: zahvaljujući mom bezgraničnom debilizmu (i udaru groma u susjedstvu, al' debilizam je glavni uzrok), moj stari, pouzdani komp je otišao na vječna lovišta. :wildboy: Nakon čeprkanja po njegovoj utrobi, kemijanja i mnogo nerviranja, izgleda da je naboj jurnuo kroz mrežni kabel, a ne napajanje. Tako da mi je krepala samo matična i moguće procesor. Doduše, budući da je to računalo skoro pa ispalo iz muzeja tehnoloških antikviteta, lijepo vas molim da pomognete tehnološki zaostaloj budali u sklapanju skromne konfiguracije za nekih... 2000kn. :fpalm: Znam, ekstremno ograničeno, ali što je, tu je.

Pogledah Assemblio i zasad mi je ovo preporučeno, al' mislim da bi nekako bilo bolje da to netko iskusniji od mene još pregleda i ispravi gdje treba, a ne da se slijepo pouzdam u skriptu:
Procesor: INTEL Pentium G3420 (1150 / 3.2Ghz)
Matična ploča: Gigabyte GA-H81M-S1 (LGA 1150 /onboard graphics/Ram limit - 16Gb)
Grafička kartica: Integrirana grafička kartica
Radna memorija: Kingston DDR3 1600MHz 4GB HyperX Blu, KHX1600C9D3B1/4G
Tvrdi disk: WD Caviar Blue, 3,5", 7200 rpm, 16 MB, WD5000AAKX - 500GB
Napajanje: Corsair CX, CP-9020046-EU - 430W

Sad, glavna stvar koja mi je tu potrebna je upgrade potencijal. A postoji i jedna druga kvaka: ne znam koliko bi pametno bilo koristiti HDD i napajanje iz starog kompa. Napajanje je Corsair CX430 (isto koje je i preporučeno) i još uvijek radi, ali ga ne mogu testirati pod nekim opterećenjem budući da je kanta koju trenutno koristim još gora od starog kompa (AMD Sempron 2600+ procesor, svaki komentar je suvišan). Disk koji je bio u sprženom kompu isto radi, ali opet, ne mogu ga testirati pod opterećenjem. Mogu mu pristupiti, fajlovi su svi na mjestu. Ako je sigurno koristiti ove komponente, ostaje mi više novca za nešto malo bolju konfiguraciju, što je uostalom glavni razlog zašto ovo i pitam.

Budući da živim u regiji od koje je i Bog digao ruke (Slavonija), po mogućnosti tražim nešto iz Linksa (ček, je'l imamo mi uopće ijedan drugi kvalitetni tech shop u Slav. Brodu?) gdje mogu pokupiti komp bez zezanja sa dostavom i online kupovanjem.

tl;dr - Trebam pomoć u sklapanju konfiguracije do 2k kuna, i stručno mišljenje o tome koliko je pametno koristiti komponente koje su preživjele udar groma.

*

andrash

• 5939
« Odgovori #2589 : 11. Kolovoz, 2014., 20:54 »
Čuj napajanje i disk - po meni ako rade onda rade. Da je i to otišlo u vječna lovišta radi groma - nebi uopće reagiralo. Možeš možda istestirati na tuđem pc. HDD je nadam se sata konekcija? Keš ili rate? PC za gaming? Jel bi htio za početak biti na integruši pa da kasnije kupiš jaču grafičku ili odmah u startu maximalno za gaming želiš?

Ako kupuješ kešom - definitivno naruči, dostava je ionako sitniš (40ak kn), a iznad 2000kn i besplatna. Ako kupuješ na rate možeš links
« Zadnja izmjena: 11. Kolovoz, 2014., 20:55 Andrash »

« Odgovori #2590 : 11. Kolovoz, 2014., 20:58 »
ne
Kratko i jasno :D.Pa mogo si mu reći šta ne valja :mrs:

« Odgovori #2591 : 11. Kolovoz, 2014., 21:15 »
Čuj napajanje i disk - po meni ako rade onda rade. Da je i to otišlo u vječna lovišta radi groma - nebi uopće reagiralo. Možeš možda istestirati na tuđem pc. HDD je nadam se sata konekcija? Keš ili rate? PC za gaming? Jel bi htio za početak biti na integruši pa da kasnije kupiš jaču grafičku ili odmah u startu maximalno za gaming želiš?

Ako kupuješ kešom - definitivno naruči, dostava je ionako sitniš (40ak kn), a iznad 2000kn i besplatna. Ako kupuješ na rate možeš links

Stari HDD je sata, plaćanje će biti na rate. Što se grafičke tiče, stara grafička (koja i trenutno radi u ovoj kanti) je 512mb AGP, tako da mislim da bi i integrirana bila ogroman upgrade. Stara memorija je bila 2 gb, čisto radi usporedbe ove nove i stare konfiguracije.

Komp uglavnom koristim za gaming, tu i tamo obradu slika, videa i slično. Nisam baš neki hardcore gamer (sram me bilo, znam), tako da mi nisu potrebni neki ekstremi, bar zasad.

*

andrash

• 5939
« Odgovori #2592 : 11. Kolovoz, 2014., 21:34 »
Pod pretpostavkom da napajanje, HDD i case i optiku (ako je sata) ostaviš za 2000kn ovako nešto iz linksa:

Prva konfa za max gaming performanse za te novce (sa zasebnom grafičkom), druga konfa sa snažnijom integriranom grafičkom ako te igre baš ne zanimaju (pogotovo najzahtjevnije) nego si više onako povremeni gamer (pogotovo starije, ili nove indie, nezahtjevne igre), OC-abilna, te lako ubaciš zasebnu grafičku ako budeš želio jednog dana

« Odgovori #2593 : 11. Kolovoz, 2014., 22:10 »
Overclockati ne planiram. Znajući sebe, bilo bi više štete nego koristi, haha.

Ovo je vjerojatno trebalo biti spomenuto ranije s moje strane i ispričavam se zbog propusta, ali bi mi trebalo i novo kućište. Od igara me više zanimaju nešto starije stvari i indie igre, kao što si rekao, tako da mislim da bi grafička na razini od 512mb-1gb bila sasvim solidna za moje potrebe. Nisam neki ekspert što se tiče hardvera, daleko od toga. :( Zainteresiralo me tek kad je voda došla do grla jer se jako malo mojih poznanika s tim bavi tako da sam još uvijek totalni n00b.

« Odgovori #2594 : 11. Kolovoz, 2014., 22:42 »
Budući da si u proračunu do cca 2000kn, za kućište nećeš sigurno izdvajati više od 200-250kn. Na prvoj konfiguraciji s Intel procesorom možeš uštedjeti malo na grafičkoj, npr. uzmeš GT740 umjesto R7 250. http://bit.ly/1sRDTJM
Na drugoj konfiguraciji možeš malo uštedjeti na matičnoj. Uzmeš Asrockovu matičnu. http://bit.ly/1q5AGma
Kućište izabereš po svom ukusu.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9