@No DebatingTreba i periferija?
Overclocking?
@HackerMAGNema samo msi 3 godine garancije. Ima i giga, asus i u mnogim slučajevima i as rock.
Druga stvar - ocalo se ili ne - zašto se nebi uzelo osjetno bolju i stabilniju ploču za iste novce? Tu logiku ne razumijem. Kao što sam već pisao:
Nije problem u brandu kao takvom, radi se o tome da su MSI mbo na AM3+ socketu, pa nakon njih as rock osjetno lošiji od konkurentnih proizvoda asusa i gigabytea (problemi sa regulacijom napona, krepavanje, brutalno lošija OC iskustva i sl.). Ta tema se već prošla nekoliko puta, a jednom forumašu sam jednom linkao čitavu stranicu očajnih iskustava korisnika, čak i sa high end MSI pločama na tom socketu. Zašto izazivati vraga kad postoji drugi izbor, te kad je sve unutar 100kn, čak i o desetcima kn pričamo. Dakle samo na tom socketu su problematični. Na 775 socketu je bio loš gigabyte, a na novijim intelovim socketima su msi i as rock super (mnogo su napredovali kao mlađe firme), a gigabyte zna muljati sa revizijama i sl. (pogotovo u budget segmentu). Tako da je sve jako relativno.
Što misliš zašto se svugdje ds3p giga preporučuje u tom budžetu? Ajmo provjeriti konkurentne msi i as rock ploče. Od msi ima G46, G45 i G43 koje si vidim preporučivao već:
(Sekcije su - Phase count, heatsinked?, CPU TDP support, recommended, Known for problems, vrm protection)

Te ploče jednostavno nisu kvalitetom dovoljno dobre za 125w procesore, čak i 95w. Najbolje izbjegavati i mir.
Stock postavke:
http://www.tomshardware.co.uk/forum/330572-30-970a-warninghttps://www.youtube.com/watch?v=Btgo7E5m1_chttps://www.youtube.com/watch?v=09zk_MgHHe4Linkao sam jednom i masu domaćih iskustava (i to samo sa jednog foruma) gdje je amd msi ploča izgorila
na stock postavkama.No opet, ne mozes tvrdit da je ta MSI ploca proljev, samo jednostavno ne nudi mogucnost overclockanja i to je sve.
Ruku na srce, koliko ljudi kupi takve komponente i NIKAD ne overclockira procesor?
Očito ne razumiješ da su 125w procesori zahtjevni i na stock postavkama. Čak i overclock postavke mogu biti manje zahtjevne (manja voltaža od tvorničke, a veći clock + isključen turbo boost koji nabija jako visoke voltaže). Ovaj momak je to lijepo sročio:
Kada se već priča o potrošnji, FX procesorima su serijski debelo preforsirali sa voltažom, ako se uzima FX procesor prvo što se treba napraviti je ugasiti turbo opciju u biosu i ako ste zadovoljni sa brzinom treba ga undervoltati, znači naći najnižu voltažu potrebnu za stabilan rad, tako se procesor manje grije, ploča se manje grije, ostatak komponenti se manje grije i uštedi se nešto na računu za struju...
Ima par momaka koji su iz 1.35v izvukli 4.6Ghz(FX8320), čak i ovdje na forumu, a na Tomislavovom hardweru je jedan momak iz 1.38v izvukao 5.1GHz!
U mom slučaju procesor radi na [email protected], dok je na stock brzini @3.5Ghz voltaža bila 1.4v, znači procesor je overclockan a undervoltan, tako da je brži a manje troši nego na stock postavkama....sa uključenim turbom voltaža je znala skakati do 1.45v, tako da preporučam da ga se utrne, po meni osobno, više štete nego koristi od njega...
Vjerujem da svaki FX8320 može potegnuti na [email protected], neki i puno više, neki za 4.0GHz traže ispod 1.3v, ali sve ovisi na kakav se primjerak procesora naleti, treba se igrati
Dakle high end ploče su im lošije od duplo jeftinijih asus/giga mbo, a jeftine, mid-range, i mid-high ploče su im teško smeće. Koji je onda točno razlog da se ide na msi ploču na tom socketu?
Ajmo na asrock. Extreme 3 je cijenom isto bio direktni konkurent ds3p ploči. Na papiru kao i g46 i extreme 3 izgleda slično ds3p mbo, sve tri su 4+1 i vrm heatsink imaju. Prva revizija dotične ploče kao što sam linkao:
još dok sam radio u linksa.. iskren ću bit ali svakih par dana sam vidio 970 extreme 3 ili 990fx extreme 3 kojima se tranzistor ili nešto zapali pored mosfeta
slaba je to regulacija a svi uvijek fx 8120 ili tako nešto
Službena stranica dotične
klik na cpu support listi pored 125w i čak 95w fx procesora piše:
For cooling the CPU and its surrounding components, please install a CPU cooler with a top-down blowing design.
Drugim riječima naponska regulacija nam je smeće, potrebno dodatno hlađenje područja oko procesora aka izbjegavajte zahtjevne procesore. Jeftinije ploče tipa pro3 i sl. mogu biti samo gore ili u najboljem slučaju podjednake. Za high end extreme 6 i 9 sam već linkao (prva nema neke osnovne feature). Naravno as rock na intelovim socketima, pogotovo extreme serija su top ploče.
DS3P je s druge strane puno kvalitetnija i stabilnija ploča, solidna i za umjereni oc tipa 4.2-4.4 (ovisno o cooleru i primjerku procesora).
Drugo - zašto ne fx 8350 pored 8300 i 8320E.
1. isti su procesori (potonji su čak i bolji jer su novija revizija i trebaju im manje voltaže za isti clock, samim time su i bolji clockeri)
2. 40% jeftiniji. Nisu li to bitne informacije? Koji je smisao ovakvih tema? Tih nekoliko stotina kn se pametnije potroši.
3. 95w su naspram 125w. Prije je 8320 bio best buy dok se ta 2 nisu pojavila
4. Nije ih uopće nužno ih overckockirati. Ljudi imaju fix ideje da je ovaj sa base clockom na 3.3 odnosno 3.2ghz spor a ovaj na 4ghz zvijer. Po kojoj logici? Ne osjeti se nužno overclock čak i na amd procesorima u gamingu, neki primjeri:
http://static1.gamespot.com/uploads/original/92/929129/2881455-3121170731-CPU_0.pnghttps://www.youtube.com/watch?v=IxkhfN93PII&feature=youtu.be&t=5m3s8370 sa R9 390 (4 ghz vs 4.7 ghz u cpu bound igri)
Stock FX8370 ima za 0.5 vise fps.
Grafa je i dalje zakucana na 100%.
Zakljucak, overklokani FX nema nikakav utjecaj na Hitmana.
5. Lako se overclockiraju tj. lako se "napravi" FX 8350 ili 8370 ako se baš želi jer 4ghz za njih nije nikakav overclock jer je to stock clock za neke. OC je kod tih procesora više stvar izbora (kod intela se npr. dodatno plaća K cpu i Z čipset), jer nitko upućen neće preporučiti lošu ploču (ds3p minimum i prva ozbiljna ploča), svi su otključani i treće - ionako se preporučuje uvijek aftermaket cooler. Ako su uzme UD3 giga ili ona EVO asusica to su već jako ozbiljne ploče i dalje je samo limitirajući faktor u visokom OC cooler i sam primjerak procesora.
Dakle ovo sa MSI pločama na AM3+ su neke općepoznate stvari onome tko iole to sve prati, ali tebi se to sve mora crtati jer hardver pratiš dva-tri tjedna, a voliš pametovati drugima. Doduše imao si ti i većih bisera tj. fatalnih grešaka (krivi socket, ne stane cooler ili gpu i sl.), ovo sam pločama je ništa. Još kreneš spamati, spinati, davati krive informacije, linkati recenzije koje te samog demantiraju i sl. Lako je za nas par, ali netko tko je neupućen će te shvatiti ozbiljno. EOD od mene na ovu temu o mbo