to ti je kad procesor nije dovoljno jak da iskoristi maksimum od grafe pa onda on nju koči u performansama, jednostavno rečeno nemože pratit tempo kojeg ta grafa ima. npr, amd athlon x2 270 + gtx 670, intel core 2 duo 3ghz + hd 7950. ima i obrnuta situacija gdje grafa koči procesora kao gt630 + i5 3570k ili hd6570 + fx 8350
Skužio sam, ali koje je pravilo. Kako mogu sam skužit koji proc koja grafa koči. Mislim jer ima to veze sa količinom rama na kartici ili brzinom memorije i grafičkog procesora?
Koji je idealni omjer jezgri na procesoru i rama na kartici (ili čega već), a koji je bottleneck?
Čist konkretno da se znam snaći kad kupujem.
Moraš doć na forume pitat

Nažalost nema konkretnog pravila, nemožeš znat po brojevima (brzini, memoriji i sl.)- jednostavno se moraš raspitat, čitat po netu- jer svaka je kartica drugačija (a ti brojevi to ne govore kolko je koja grafička jaka). Kad kupiš grafičku- to se može testirat sa programima poput MSI afterburner ili još najbolje PlayClaw 3, 4.... - koji pokazuju postotke iskorištenosti procesora i grafičke
Ovo što webmaster govori- za obrnut slučaj- kad je grafička usko grlo za procesor- to je poželjno i nemoj se time zamarat. Poanta i je da grafička bude max iskorištena a da cpu ima lufta još (znači da možeš nadogradit i na jaču). Znači treba samo gledat da cpu ne ograničava grafičku
Koji konkretno cpu imaš? Recimo uvriježeno je da stariji dual core (al ne baš oni najslabiji)- tipa athlon 64 5000+ - 6000+, athlon II 250 idu radeon HD6670 ddr5...
Ajd recimo nekakva smjernica može biti npr. cijena novog cpu i grafe. Recimo ajd da na cjenu cpu može ići 2x skuplja grafa. Recimo na celerona od 300+ kn HD 7750 ddr5, athlone x4 740, 750K (cca 500- 600+ kn)- grafe do 1200kn - recimo hd 7790, gtx 650Ti boost, HD 7850 (uz OC)
i5 3350p - grafe do max 7950, gtx 760. S tim da je cpu opterećeniji u multiplayer naslovima (naravno novijim, grafički zahtjevnim) nego u singleplayeru. Recimo također fx 6300- na njega 7870 (sa tahiti čipom- tipa sapphire XT, vtx black). Za singleplayer možda i jače ako se pošteno OC cpu. Al nije to striktno pravilo, ima izuzetaka- čisto smjernica neka- jer nemoš na cpu od 300kn stavit grafu od 200 eura- mora bit uravnoteženo. Eto webmaster me prestiagao