HCL.HR

Pomoć pri slaganju PC konfiguracija

• 11565 Odgovora
  • 3840732 Hitova
Odg: Pomoć pri slaganju PC konfiguracija
« Odgovori #3075 : 13. Listopad, 2014., 20:12 »
Razlike između Asus i drugih proizvođača tipa Gigabyte, MSI i nema baš previše. Uglavnom se radi o tome da je OC verzija i da ima drugačiji hladnjak. Koju uzeti, a vidjet ćeš dok se pojavi više modela na našem tržištu, u biti sve su to odlični proizvođači tako da ne možeš niti s jednom fulati previše. Gledaš najprihvatljiviju cijenu i količinu garancije.
Kako je mrmuscolo rekao za SSD nema smisla ići ispod 120GB. Ja ga osobno imam i stvarno mi je malo. A sad da kupiš 30GB i staviš samo winse na njega a recimo igre na obični HDD nemaš nekog pretjeranog smisla, jer će se sve učitavati kao na običnom HDD-u. Također trebaš imati na umu da brzina SSD-a se ne očituje u broju frameova u igrama.
HDMI 2.0 je kompatibilan sa starijim verzijama, tako da tu ne bi trebalo biti nikakvih problema.
« Zadnja izmjena: 13. Listopad, 2014., 20:16 peacewalker93 »

« Odgovori #3076 : 13. Listopad, 2014., 21:40 »
Ljudi  evo pitao sam vas vec da mi pomognete oko slaganja konf pred par dana al smanjio mi se budzet za banalani iznos al ipak se smanjio hahahhaha pa dal bi mi ko mogao sloziti najbolje sta se moze za 5500 kn.... dal ce mi ta konfiguracija moc vrtit sve ove next gen igre koje su izasle i koje stizu(GTA 5) na high?
Ispricavam se sto pilam al stvarno se nerazumijem previse u to slaganje haha :ementaler:

« Odgovori #3077 : 13. Listopad, 2014., 23:08 »
5500kn s monitorom i periferijom ili bez? Bit će u mogućnosti vrtiti novije igre na high. Za GTAV još uvijek ne postoje sistemski zahtjevi tako da nitko ne može reći sa sigurnošću kakvo će stanje biti.

« Odgovori #3078 : 14. Listopad, 2014., 08:27 »
Razlike između Asus i drugih proizvođača tipa Gigabyte, MSI i nema baš previše. Uglavnom se radi o tome da je OC verzija i da ima drugačiji hladnjak. Koju uzeti, a vidjet ćeš dok se pojavi više modela na našem tržištu, u biti sve su to odlični proizvođači tako da ne možeš niti s jednom fulati previše. Gledaš najprihvatljiviju cijenu i količinu garancije.
Kako je mrmuscolo rekao za SSD nema smisla ići ispod 120GB. Ja ga osobno imam i stvarno mi je malo. A sad da kupiš 30GB i staviš samo winse na njega a recimo igre na obični HDD nemaš nekog pretjeranog smisla, jer će se sve učitavati kao na običnom HDD-u. Također trebaš imati na umu da brzina SSD-a se ne očituje u broju frameova u igrama.
HDMI 2.0 je kompatibilan sa starijim verzijama, tako da tu ne bi trebalo biti nikakvih problema.

tako sam i mislio, znači nema smisla za čisto gaming mašinu uzimati ssd. ako nema utjecaj na frame rate,  ne zanima me. rađe si kupim još 8gb rama
Uglavnom što se tiče hdmi2.0, čitao sam da kod 4k rezolucije i svih večih rezolucija, je problem sa bandwithom hdmi 1.0, odnosno ako grafička podržava hdmi 2.0 a monitor podržava hdmi 1.0 , onda monitor botlnecka, pa imamo pad frame rate-a, proizvođači mudro samo napišu za monitor (iako podržava 4k) da ima hdmi i točka. ekipa veli da nepostoje još monitori sa hdmi 2.0 sučeljem, pa ne zanima koliku tu ima istine :solidus: hdmi 20 je i fora što omogućuje dvije projekcije 1080p rezolucije
Problem je i odnos dijagonale monitora i rezolucije monitora, ako je primjerice monitor mali onda može biti i 4k ali korisnik to nebi trebao skužit previše, što veli do što veća dijagonala to je veći doživljaj viskih rezolucija...

« Odgovori #3079 : 14. Listopad, 2014., 10:47 »
Ako je već 8GB stavljeno onda je bolja opcija za dodatnih 600ak kn jedan SSD. 8GB je i više nego dovoljno za sve zahtijevne programe i igre koje su puno gladne za ramom.
E sad što se tiče HDMI 2.0 i 1.4. Na navedenom Samsungovom monitoru je HDMI 1.4 i na njemu će raditi 4k rezolucija, ali je stvar u tome da ne može prikazati sliku na više od 30Hz, ali zato postoji Display port 1.2 koji je u mogućnosti pružiti 4k rezoluciju na 60Hz-a.

« Odgovori #3080 : 14. Listopad, 2014., 13:07 »
bez periferije

« Odgovori #3081 : 14. Listopad, 2014., 14:20 »
Jel mi može tko sastavit konfiguraciju za oko 6500kn, da bude dobra još najmanje 4god.(min.8gb RAM,SSD,1TB FDD) i da može pokretat next gen na medium još barem 3god.

« Odgovori #3082 : 14. Listopad, 2014., 14:27 »
psihopat1988

Onda ovako nesto:

Cpu: FX 8320
Cooler: LC CC 95
Mbo: GIGABYTE 970A-DS3P
Ram: KINGSTON 8GB 1600 MHZ
Ssd: INTEL 520 120 GB SSD SATA 3
Hdd: TOSHIBA 3,5 1TB SATA 3
Gpu: GIGABYTE R9 280 3GB WF 3X OC
Psu: FORTRON HEXA+ 500W 80+ ACTIVE
Case: ZALMAN Z1 MIDI ATX USB 3.0

= 5590 kn.

To bi bila ziheraska konfiguracija s kojom mozes bezbrizno ciljat na vise postavke u novijim igrama pri zahtjevnijoj rezoluciji tipa 1080p (Full HD). S vremenom ti samo preostaje po potrebi nadogradnja na jacu graficku,a ostalo je sve pokriveno.

elian walker

Isti prijedlog vrijedi za tebe, uz eventualnu izmjenu na malo bolji Raider 550W s vecim jamstvom i kucistem u Zalman R1.

Stribor88

Onda dok skupis novac samo lagano i lijepo se informiraj o svojim zeljama. Ako ti nesto ne bude jasno slobodno opet pitaj tu ili na pm. U tom periodu ce se taman zaokruziti cjelokupna ponuda GTX 9xx serije i malo normalizirati cijene. peacewalker93 ti je na vecinu toga dao odgovor, ja nisam stigao jucer odgovoriti posto je bilo radova na serveru.
« Zadnja izmjena: 14. Listopad, 2014., 14:30 mrmuscolo »

« Odgovori #3083 : 14. Listopad, 2014., 14:38 »
Prodavač u trgovini gdje sam htio kupiti kompjuter mi je rekao da je intel i5 bolji od amd-a, a ovdje mi kažete da je amd fx-8320 bolji.    Jel mi može tko objasnit zašto?

« Odgovori #3084 : 14. Listopad, 2014., 14:49 »
i5 u globalu u gamingu ti može dati koji frame više, pogotovo za igre koje vole singletreading, pored toga ima manji TDP i manje se grije. Ako se radi o procesoru bez K znači da OC nije moguć. Nasuprot FX8320 bi bio bolji u nekom velikom multitaskingu, pored toga ima otključan množitelj te se jako dobro OC. Potreban je aftermarket cooler, ali nakon je sve super. Tako da ono što ti mogu reći da nećeš pogriješiti odabirom neke i5ice (ako te ne zanima OC ideš na procesor bez K, kupuješ najjeftiniji - npr. i5 4440) ili AMD-ovog FX8320.
« Zadnja izmjena: 14. Listopad, 2014., 14:52 peacewalker93 »

« Odgovori #3085 : 14. Listopad, 2014., 15:05 »
hvala mrmuscolo :ave: :piva:

« Odgovori #3086 : 14. Listopad, 2014., 15:16 »
To ce ti svaki prodavac reci, a rijetko koji ce ti objasniti - zato se i konstantno stvara pomutnja da je AMD los, pregrijava se, puno je sporiji itd itd.

Intel vuce istu pricu jos od Sandy Bridge serije te su poboljsanja u performansama minimalna posebice sto se tice gaminga - vise se gledalo da se smanji potrosnja, smanji proizvodni procesor kako bi dobili na responzivnosti, sitno dotjera arhitktura te pojacaju integrirane graficke koje dolaze u sklopu s procesorom.

Intel je uistinu bolji zbog malo naprednije arhitekture, ali to se najvise osjeti u slucaju single thread aplikacija sto je danas rijetkost posebice u gamingu (jedino su starije igrice primjer toga i trenutno WOT, ali po sjecanju mi se cini da i oni prelazi na podrsku za vise jezgri ). Vremena se mijenjanju, a isto tako iprogrami, igrice i sl. te napokon dolaze do izrazaja Quad, Hexa i Octa Core procesori.

FX 8320 je svojevrsni best buy trenutno bilo da se radi o gamingu, zahtjevnijem rendanju, foto/video obradi upravo zbog viska jezgri i poboljsane arhitekture u odnosu na prijasnje Bulldozere koji se nisu bas proslavili. Cjenovno je u rangu s non K najjeftinijom i5-icom,a sto se tice performansi moze stati uz bok K modelima te cak i i7 - sve ovisi o tome za sto ce pc sluziti. Kod gaminga je ta razlika tesko primjetna posebice u novijim igrama poput BF4, FC3, METRO ... stovise u slucaju Multiplayera pokazuje se boljim izborom od non K i5-ice jer recimo s nekom jacom karticom poput R9 290/GTX 970 dolazi do uskog grla, sto kod FX-a nije slucaj.

Intel ima siru paletu procesora medjutim isto tako i puno vece cijene, te ukoliko bi isao na njega bio bi pozeljan H97 ili Z97 cipset kako bi si omogucio kasnije nadogradnju na nadolazeci Broadwell. AM3+ platforma je s druge strane gotova, ali zato u startu nudi nesto nizu cijenu i sveukupno bolje performanse te kao sto sam vec napisao za duzi period je savrsen izbor jer ti samo preostaje mijenjanje graficke na jace.

Veca potrosnja kod Amd-a se cini kao veliki minus, ali u stvarnosti se to ni ne osjeti na racunu, a price oko pregrijavanja/buke su jedino mana loseg stock hladnjaka na sto tu redovno pazimo kod preporucivanja. Inace cijela FX linija dolazi s malo previsokim naponom te od tuda dolazi visi TDP, a potrosnja i zagrijavanje se mogu dodatno smanjiti undervoltanjem u par minuta.

To bi ti okvirno bilo to ...

« Odgovori #3087 : 15. Listopad, 2014., 12:07 »

http://www.maximumpc.com/nvidia_geforce_gtx_980_review2014?page=0,3
prema tome linku kažu (i rezultati pokazuju) da je velik BUS bitan pri velikim rezolucijima , gtx 980 ima 256-bitni, dok primerice gtx780TI ima 384bitni, i to se vidi na rezultatima pogotovo na večim rezolucijama da gtx780ti ponegdje dobrano gazi gtx980, čak iu SLI-testu gtx780Ti rastura  gtx980 , što će reči da je je sirova snaga BUS.a ipak broj jedan kod većih rezolucija, nikave maxwell arhitekture, core clockovi i količina VRAM, jeli po tome je svemu gtx780Ti lošija od gtx980, a ipak po testovima bolja gtx980. A mozda u par mjeseci izbace gtx980Ti \:D/ sa večim BUS-om ;) ne znam koji je bio razmak između gtx780 i gt780Ti?

i dalje si mislim da igre u buduće budu gutale sve više i više RAM-a pa bi si rađe kupio još 8gb rama (16gb ukupno) nego ssd koji očito nema utjecaj na broj fps-ova (a to mi je svfha mašine),
nakraju ispada da je za gaming boje uzeti amd-ove procesore sa više jezgri pa hladit dobro?
preporuka za ekipu koja radi oc procesora (ne neka da mi skuri sve živo u mašini nakon 10 paljenja kompa)? i koliko se to naplaćuje?

« Odgovori #3088 : 15. Listopad, 2014., 13:23 »
Veća sabirnica = veća propusnost. Znači što više to bolje, ali nije sabirnica jedino važna na grafičkoj. Recimo R9 290X ima 512bitnu sabirnicu, dok GTX780 384bitnu pa su opet tu negdje u igrama. Odnos 980ke i 780Ti ovisi od igre do igre. Sve u svemu bolje je uzeti novu grafičku tj. 980ku (manja potrošnja, odmah s time ide da se manje grije, odličan OC potencijal, itd). Da li će se pojaviit 980Ti još se ne zna, ali valjda hoće.
Što se tiče rama i SSD-a kako želiš, iako je 16GB overkill svakako.
AMD-ov FX6300 i FX8320 su sigurno best buy trenutno, jer imaju stvarno dobar odnos performansi i cijene, jedina mana je loš stock hladnjak. A, za neki OC ne trebaš imati neko veliko znanje. Ako te bude zanimalo kad kupiš sve javi se pa ćemo ti sve objasniti.

« Odgovori #3089 : 20. Listopad, 2014., 21:44 »
Lijep pozdrav. Imam jedno pitanje! Ne razumijem se bas najbolje u racunala pa sam htio priupitati za jednu maticu plocu i jedan procesor...

Podrzava li ova maticna:

http://www.asus.com/Motherboards/P5Q_PRO/

Ovaj procesor:

http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=13406

Hvala unaprijed za pomoc! :)

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9