Vecina komponenti koje sam ja predlozio su top gaming komponente, od periferije, slusalice, mis, tastatura, monitor, samo to ima udio od preko 10 000 kn a to je cca 1/3 cijene.
Te komponente ne zastarijevaju tako brzo kao primjerice graficke kartice.
Jos jednom, svije graficke kartice nemaju nekog smisla zbog lose optimiziranosti igara, pregrijavanja (moras si sloziti vrhunsko aftermarket vodeno hladjenje za grafe, sto je problem ne zbog kompliciranosti i monaze (vecina nema pojma kako to montirati) a uz to, teska je i dobavljivost takvih komponenti.
Jedna grafa i amen. Trenutno je ASUS GTX 980 Ti ROG Matrix i posebno EVGA GTX 980 Ti KIngpIn, najbrze nVidia kartice za gaming, i ne preporuca se raditi SLI s njima zbog pregrijavanja. To navodi i sam proizvodjac, koji ne garantira svojstva hladjenja ako skines njihovo hlađenje i stavis vodeno, gubis garanciju... Samo problemi.
Uglavnom 32 GB RAMA ne zna iskoristiti ni Siemens NX (cak ni sa najkompleksnijim Manufacturing modom - plafon je 16 GB), a ne da igre znaju iskoristiti 128 GB rama.
Ako bas i zelis tj ukaze se potreba za vise rama, lako nadogradis jer ploca koju sam stavio ima ohoho jos slobodnih utora za rame.
Prije dvije godine slozio sam komp za manje od 6000 kn sa svom periferijom, monitor, mism tastatura:
Intel i5 3570 @4.0 GHz, 8 GB DDR3 1600, Gigabyte GTX 760 OC 2 GB, WD 1 TB Caviar Green (evo W10 mi pokrece u manje od 30 sekundi), Corsair GS 600, Thermaltake Commander MS-II, Samsung LED 24'' FullHD, Sharkoon Skiller, Sharkoon FireGlider + Mat
Konfiguracija je kupljena u srpnju 2013.
Primjera radi, igra Witcher 3 Wild Hunt mi radi na stabilnih 30-35 fps-a pri nVidia HairWorks efektima, FullHD rezoluciji, High detaljima i iskljucenim AA koji mi ni ne treba jer ionako prebacim sliku na TV...
Dakle, konfiguracija i dan danas drzi igre jako dobro, doduse i procesor i grafa su na oc-u, i to bez ikakvih problema.
Mislim da sam slozio vrhunski PC koji ima temelje i za dobru nadogradnju u buducnosti. Da sada stavim neku GTX 980 Ti, sve bi nove igre radile na 60 fps-a komotno, cak i 4K bi bio igriv... (meni je dovoljno i 30 fps-a jer na modernim LED televizorima ima opcija za zagladjivanje pokreta i to odlicno radi)