U setup-u od 16000kn nema smisla ostati na jednoj grafi, dvije gtx 980 su miljama iznad jedne gtx 980ti, sa time i da se ne zagrijavaju nesto vise. Danas dosta igara podrzava SLI i CFX, tako da dvije grafe nisu problem, do problema dolazi zbog veceg zagrijavanja kada se stave dvije grafe sa velikim TDP-om i velikim disipiranjem topline, pa dolazi do throttlinga, a gtx 980 su grafe sa nizim TDPom, pa nece biti nekih velikih problema sa toplinom.
Monitor od 27" se uzima samo u slucaju da se sjedi podosta dalje od njega, zato jer ako se sjedi pola metra od tako velikog monitora to je problem za oci, i nije prorucljivo provoditi vise sati na dan pred tako velikim ekranom zato jer moze na duze staze moze uzrokovati zdravstvene probleme.
Ja sam imao 27" monitor i uzasno su me oci i glava boljeli od njega zato jer sam sjedio nekih pola metra udaljen od ekrana, i nakon 2 dana visesatnog gejmanja sam imao glavobolje i blago crvenilo ociju. Sada sam se preselio 24" i sve je puno bolje, i umor ociju je puno manji, tako da je to moja preporuka.
Gle opet ovako, setup je od 16 000 kn zajedno s periferijom gdje je monitor samo cca 4000 kn ili vise čak. Ti monitori bi trebali biti vrhunski, tebe je možda boljela glava jer su monitori imali loš odaziv i refresh rate, dok kod ovih to nije slučaj. Uostalom, možda ti je i svjetlina bila prejaka pa zbog toga?
Ja imam 24'' monitor i ne bole me oci a gledam monitor čak sa manje od pola metra, mozda kakvih 40ak cm i nikad nisam imao problema.
Ja i dalje vjerujem da kvalitetan 27'' monitor nebi smio previše stvarati glavobolje, no opet, treba biti umjeren, 2-3 sata gaminga na PC-u je cak i previse ako je u komadu, bez obzira na to koji monitor imas pred sobom. Ja kada planiram bas jako dugo igrati, igram na TV-u od kojega sam udaljen barem 1,5 m ako ne i 2 m...
Što se tiče SLI konfiguracije od 2x GTX 980 sve stoji što si rekao, imaju razuman TDP, ne griju se toliko. Ali to vrijedi samo za referentne modele, dok ove varijante tipa STRIX, G1 GAMING, Lightning, Superclocked i slicne, su dosta nabrijane i overclockane tako da vjerujem imaju i veci TDP i više se griju.
Ne znam, ja bi ipak išao na jednu grafu, ali vrhunsku. nVidia Pascal GTX X80 je po meni pravi izbor jer donosi mnoga unaprjedjenja i postoji mogućnost da će biti cak i brza od 2x obicne GTX 980 u SLI modu. Kazem, treba vidjeti testove Pascal X80 i prve DX12 igre pa onda donijeti zaključke.
Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming je dobra grafa, i vrti nove igre na 1440p bez problema (barem koliko sam ja vidio po testovima, igre idu vecinom iznad 60fps-a)
Naravno, tu je i famozni EVGA GTX 980 Ti KIngpIn koji kada se clocka dodatno, daje performanse bolje čak i od referentnih GTX 980 Ti u SLI, tj. 33-40% bolje od Gigabyte GTX 980 G1 GAMING, što je zaista impresivno...
Opet, gledam određene testove i nekako mi se čini da su benefiti od SLI moda premali u igrama (iako sinteticki benchmarci pokazuju bolje rezultate)
Primjerice sa stranice
www.Guru3D.com
Link na stranicu odakle informacija dolazi:
KLIKMožda sam u krivu, no vjerujem da SLI sustav daje benefite na nešto većim rezolucijama primjerice 4K...