imam malo problema s tipkanjem i nedovršavanjem misli, puno mi je lakše uživo kenjat.

usporedbom ovogodišnje i prošlogodišnje mature sam mislio reći kako je prošle godine bilo 4 teksta po petnaestak pitanja, ove godine je bilo 8 tekstova po 5 pitanja svaki. u tih prošlogodišnjih petnaest pitanja bilo je općenitih pitanja o djelu ili autoru, pitanja za odgovoriti iz ulomka, ali i gramatičkih pitanja koja se odnose na ulomak. ove se godine više baziralo na razumijevanju pročitanog teksta, također posebno je odvojena gramatika i jezik, tako da je bilo 20-ak pitanja iz gramatike i jezika neovisno o ulomcima, što ne znači da su gramatička pitanja teža ako se ne odnose na ulomak ili nešto, ali vidi ova pitanja iz prošlogodišnje VIŠE razine:
Đakovo se prvi put spominje 1239. godine u darovnici hrvatskoga kneza Kolomana. Grad se
nalazi u srcu Slavonije na istoku (67.) _________. Središte Đakova je (68.) _________ omeđen
znamenitom katedralom. Prema riječima pape (69.) _________ đakovačka je katedrala
(70.) „_________ crkva između Venecije i Carigrada”. Druga su znamenitost Đakova plemeniti konji
(71.) _________. Elegantan nastup đakovačkoga četveroprega na otvaranju
(72.) _________ zadivio je (73.) _________ kraljicu Elizabetu
II. pa je kraljevska obitelj 1972. posjetila Ergelu Đakovo.
Đakovo ima mnogo manifestacija od kojih se ističu
(74.) _________. To je praznik cijeloga kraja kada
đakovačkim ulicama prolaze kola ukrašena
(75.) _________ brojnih folklornih skupina u
(76.) _________ mimohodu.
67. A. Republike Hrvatske B. Republike hrvatske
68. A. Strossmayerov Trg B. Strossmayerov trg
69. A. Ivana XXIII. B. Ivana XXIII
70. A. najljepša B. naj ljepša
71. A. lipicanci B. Lipicanci
72. A. Olimpijskih Igara B. Olimpijskih igara
73. A. Englesku B. englesku
74. A. Đakovački Vezovi B. Đakovački vezovi
75. A. cvijećem B. cvjećem
76. A. svečanom B. svećanom
sad mi reci da nije redikulno. ono što želim naglasiti, tim pitanjima iz gramatike koja bila u ulomcima se izbacilo mjesta za pitanja razumijevanja pročitanog teksta, tako da je, po meni, bilo lakše. većim brojem pitanja koja nisu razumijevanje znači da se ne moram vraćati i ponovno čitati tekst jer pitanja koja traže poznavanje gramatike obično imaju riječ ili rečenicu na koju se pitanje odnosti. + što je bilo više činjeničnih pitanja uz ulomke, to također ne moraš poznavati zadani ulomak da bi mogao dati odgovor, ali to se izjednačava ovogodišnjom sredinom testa u kojoj se tražilo književnoteorijsko poznavanje... ne znam, sjebano je sad već, izgubio sam se u svojim mislima

esej je bio 160 minuta