Vrijeme je za ponovno dizanje teme

Ovaj put donosim recept od lazanja, rulaju kristove ako se odradi sve savršeno.
Potrebno:
- 0.5 litara umaka od rajčice
- 150 grama mljevene junetine
- sir (ako imate dvije vrste poput Ementalera i Mozzarela, još bolje)
- pola glavice crvenog luka
- maslinovo ulje (može i obično ulje)
- vegeta
- papar
- mljeveni chili
- ljuta paprika u prahu
- bosiljak
- origano
- ružmarin
- muškatni oraščić
- lovorov list
- šećer
- bijelo vino
- mlijeko
- brašno
- maslac
- tjestenina za lazanje
Započet ćemo s bolognese umakom, za kojeg vam je potrebno dosta vremena da pripremite. Za početak narežite luk što sitnije te ga stavite na zagrijano maslinovo ulje. Pečite dok luk ne dobije finu zlatnu boju, nakon toga dodajte u tavu junetinu i blago zalijte bijelim vinom.
Dok vam se meso dinsta, stavite umak od rajčice, 3 žlice šećera i 2-3 lovorova lista u drugu posudu i pustite da provrije, a nakon toga smanjite na laganu vatru.
U međuvremenu na meso dodajte vegetu, papar, čili, bosiljak, origano, ružmarin i muškatni oraščić, no obavezno probajte meso prije svakog začina i pazite da ne stavite viška. Začina uvijek možete dodati, no teško izbaciti

Kada se povuče vino dodajte i ljutu papriku u prahu, pustite da se malo zapeče i to meso pomiješajte s umakom od rajčice.
Nakon toga ostavite sve na vatri kakvih pola sata, redovito mješajući, dodavajući začine ( vegetu, papar, čili, bosiljak, origano, ružmarin i muškatni oraščić) i isprobavajući. Čestitam, dobili ste svoj bolognese umak :)
Sada se bacamo na bešamel umak, uzmite čašu mlijeka i zagrijte ga, dok u drugoj posudi možete žlicu brašna i žlicu maslaca istopiti. Poslije spojite mlijeko s brašnom i maslacem te miješajte da dobijete ujednačenu masu.
Nakon toga slijedi zabavni dio - slaganje :) Na samo dno posude stavite malu količinu maslinovog ulja, nakon toga tanki sloj bolognese umaka. Nakon toga ide red tijesta za lazagne, red bolognese umaka, red bešamela, mala količina sira (ja koristio miješani Ementaler i Mozzarela) i tako ponavljajte do vrha te sve začinite dobrom količinom sira na vrhu.
Dobar tek, HCL
