HCL.HR

Vijesti

• 1655 Odgovora
  • 205491 Hitova
Odg: Vijesti
« Odgovori #1620 : 04. Veljača, 2016., 22:11 »
Ja želim reć da otkad ne čitam "news"/svjetske portale, život mi je bolji za 136%. Znači nijedan (odlajkano na fejsu, sklonjeno s naslovne). Zasitim se 'gluposti' ovdje i na redditu, i još pokojoj stranici i to je to. Šta mene briga za koga se Severina zaručila i da je šokantno da Kardašijanke sve zajedno imaju $100k plastike na sebi ili tako nešto idiotski.  :bonk:

Od jedan do 10, bartul level nezanimanja za takve stvari.

Samo jedan veliki filter.

« Odgovori #1621 : 04. Veljača, 2016., 22:13 »
@mlg
ne razumijem zašto si TOLIKO nabrušen. i kako ne vidiš da jednostavno povezuješ stvari koje se ne mogu ni približno toliko direktno povezati.

sam si rekao da wsj čitaju ljudi diljem svijeta. pa možda i... hrvati?!? zašto ti misliš da ljudi to čitaju i plaćaju dodatne analize i članke? možda jer ih uglavnom pišu cijenjeni stručnjaci :D iz cijelog svijeta, koji zapravo sudjeluju na svjetskoj sceni? kako znaš koliko ljudi u hrvatskoj je pretplaćeno na wsj, odnosno čita/plaća guardian?
velika tiraža dnevnih tiskovina ne isključuje da ljudi čitaju i ove "pametne" stvari. netko voli vidjeti CICE I GUZICE  :D, ali istovremeno svaki dan provjeri wsj (ili bilo što u tom stilu, nije bitno).
dnevne tiskovine su lokalne. zato će se uvijek prodavati. koliko god novinarstvo negdje drugdje bilo na višoj razini, naša državna scena i događaji bit će pokriveni gotovo isključivo u tiskovinama. pa eto, jebiga, moraš kupiti nešto od toga ako želiš znati što se događa kod nas.

s druge strane imaš te stručnije i fokusiranije medije. pa kreni od sebe - bi li radije čitao biznis portal koji okuplja top korespondente iz cijelog svijeta ili bi radije čitao našu ekipu kako piše o tome? ako i zanemarimo taj ludi mentalitet na sekundu, kako bi se hrvatski pandan nečeg takvog uopće mogao mjeriti kvalitetom?

dostupnost stranih medija i činjenica da ipak većina ljudi koji bi uopće ušli u interesnu skupinu takvih medija zna engleski isto nisu bitni faktori? baš je samo mentalitet kriv?

mislim, budući da si odbacio moju ideju o razlici u veličinama i stanjima tržišta kao relevantnu, već svaljuješ krivnju na mentalitet, očito ne kritiziraš tendenciju kapitalizma prema monopolima. što bi značilo da ti je kapitalizam okej? ali ako ti je kapitalizam okej, onda nema smisla reći da "Možeš i trebaš očekivati da ćeš biti plaćen za nešto što radiš i u čemu si stručan."

hehe.

i naravno, ovo stavljanje sebe iznad "glupog naroda" je degutantno uvijek.

@pilip
postoje li uopće kakvi modeli kako bi se tako nešto odigralo kod nas? mislim, pretpostavljam da pri normaliziranju poreza ne misliš samo na privatizaciju medija, već i zdravstva, školstva i sličnih stvari. što ono... ne znam, nezamislivo mi je kod nas.

*

9mlg9

• Gost
« Odgovori #1622 : 04. Veljača, 2016., 22:20 »
Nije stvar u opskurnom mediju nego u ulaganju države i državnim poticajima. Imam prijatelja iz Norveške koji radi na svojoj igri, država mu je platila 2 VR uređaja i 3 računala da putuje na gaming sajam u Ameriku, kao i avionske karte do tamo.
E sad, da bi se definitivno moglo pametnije ulagati novac poreznih obveznika, apsolutno bi se moglo, tu se slažem. Ali opet se vraćamo na mentalitet, jer ako ne daš jednima, a daš drugima odmah vlada ne valja. Da slučajno nisu dali mladim antifašistima ili kako se već zovu, misliš da ovi ne bi drugi dan radili prosvjede i nazivali vladu fašističkom? Što drugo rade šatoraši sada nego što drže vladu kao taoca, jer ne do Bog da ih potjeraju, odmah ustaju svi veliki patrioti i brane jadne invalide iz šatora koji su ginuli za domovinu. A zapravo su gamad.
(da se mene pita zapalio bih taj šator kao i ove unutra i plinske boce kojima su zagradili Savsku, al jebiga, ne pita me se)

@član gejming klana
Ma nisam nabrušen :) Zbilja ne. I napisao sam da se slažem, ogromna je razlika u veličini tržišta, ali zato ni nisam uspoređivao brojke kao takve. I nisam rekao da sam iznad glupog naroda, jedan sam od njih, čitam sportske vijesti na indeksu. :)  No "glup narod" i dalje stoji jer, koliko znam, smo jedini narod u povijesti čiji je parlament sam izglasao svoje ukinuće. Ali smatram da npr. baš taj WSJ nije okupio sve te komentatore i vrhunske stručnjake tek tako, nego su to postigli velikim radom te ih time privukli. Kod nas novinari nemaju motiva za raditi kvalitetne stvari jer im je urednik često osoba sa završenom srednjom školom te ih jako uvjetuje politika, kao i financijaši. Razmisli kada si npr. u Večernjem ili na RTL-u pročitao nešto loše o Todoriću? Nisi, jer je Todorić uz Styriu suvlasnik Večernjeg i 24 sata. I tu dolazimo do kapitalizma i monopola, kada jedan čovjek vlada glavnim medijima te se piše ono što on želi.
Primjer: prijatelj je radio na Mreža TV u Splitu ovo ljeto. Dakle posve opskuran medij kojeg valjda prati 15 i pol ljudi. I spomenuo je na blago negativan način predsjednicu Kolindu. Urednik se derao na njega i rekao mu je li on normalan, da su njima ogromni "donatori" HDZ i nek prepravi prilog. Onda možemo tek zamisliti što se događa u većim i poznatijim medijima u Hrvatskoj.

« Odgovori #1623 : 04. Veljača, 2016., 22:26 »
Tog priku sto kenja protiv Kolinde je streljat trebalo ! :)

« Odgovori #1624 : 04. Veljača, 2016., 22:47 »
@mlg
pa naravno da nisu okupili takvu ekipu i sagradili takvu reputaciju tek tako. ali... to također ide u prilog mojim argumentima?
oni su godinama gradili taj neki pedigre. od začetaka kapitalizma. u potpuno drugačijoj klimi.
imaju doslovno preko 100 godina FORE nad nekim našim hipotetskim medijima. koji su sad u klimi da im je konkurencija ta ustaljena ekipa za koju svi znaju i koji su dostupni svima na par klikova.

tak da nez. što bi trebali? nekako se nositi s tim i pokušati progurati nešto svoje?
ako se i pojavi neki ludi znalac stvari, on realno neće pokretati nešto kod nas na tako malom tržištu, već će se pridružiti nekom od tih već poznatih igrača. ili pokrenuti nešto vani jer to ima puno više smisla. u svakom slučaju, forsirati pokretanje nečega ovdje je takvoj osobi ne previše smislena opcija. i onda opet gubimo i tu imaginarnu super tiskovinu koja bi se pokrenula kod nas. kako je to problem glupog naroda? globalizacija, odnosno kapitalizam su tu puno očitiji uzroci.

i opet, ne kužim zašto spominješ kapitalizam, monopol i politički utjecaj samo u kontekstu nas. kad si zadnji put čuo nešto loše o rupertu murdochu? OKEJ NEMOJ TRAŽITI KONKRETNE ČLANKE jasno je da postoje, ali oligopoli/monopoli u medijima stvarno postoje svugdje lol

*

pilip

• 1590
« Odgovori #1625 : 04. Veljača, 2016., 23:12 »
Ixy, zašto ne? xD Naravno, ne očekuje se zaokret preko noći. Stvari treba postepeno uvoditi, kroz desetljeće ili više. Recimo, u obrazovanju početi od vaučerizacije, u zdravstvu puštanjem privatne inicijative na tržište (ali zaprav, a ne kao sad kakti), dati ljudima mogućnost odabira žele li ostati u javnom zdravstvu ili ne žele plaćati to sranje već se sami brinuti oko sebe.

Postoji masa primjera i dobrih praksi kako javne probleme riješiti privatnom inicijativom. -> ČILE  :hiha: Al fakat, to što se sluša o Čileu na HRTovim dokumentarcima i u Naomi Klein lol knjigama je sranje. Naravno ne opravdavam Pinocheta i nasilje lol, ali modele koje su uveli u zdravstvu i socijali treba uvesti i kod nas (ili bar u tom smjeru xD ), pogotovo jer su nam demografski problemi (bili) slični.

Mislim, meni je stvarno nevjerojatno kako ljudi ne žele shvatiti da je ultrasnažna korelacija između ekonomskih sloboda (ergo kapitalizma xD  :hiha2: ) i bogatstva, smanjenja nejednakosti, uspješnosti, sreće štaveć u nekom društvu. To je toliko jednostavno da bi čak i BARTUL lol to mogao skužiti, a da mu ne trebaš brojke davati.

A ovo u vezi monopola i kapitalizma xD Doslovno nikad u povijesti monopol nije nastao sam od sebe. Ili je... ali dugoročno niti jedan monopol nije održiv. Naravno, govorim o free market.  :D

Što je u biti neoliberalni kapitalizam? Taj termin doslovno svi koriste pogrešno. To nije ovo sranje što mi imamo, ili što Francuska ima, ili što SAD ima. To što oni/mi imamo je najobičniji crony kapitalizam u kojem država određuje tko, što i koliko će netko imati, gdje država regulira i intervenira gdje god stigne.

« Odgovori #1626 : 04. Veljača, 2016., 23:17 »
pa nisam rekao NE. samo kažem da trenutno ne mogu zamisliti što bi bilo realno potrebno da se tako nešto ostvari lol,.,

ne znam kome je točno upućen ovaj drugi dio posta, ali jasna mi je razlika između teoretskog modela i realnog stanja.
ali budući da pričamo o realnim situacijama i razlozima nastanka istih, nez, okej mi je povući neku relaciju.

*

pilip

• 1590
« Odgovori #1627 : 04. Veljača, 2016., 23:26 »
Ma to je bilo generalno na spominjanje kapitalizma. Uvijek dobijem tumor dok se ta riječ spominje.  :hiha:

Ali generalni zaključak u vezi monopola >>>> što više free market, to manje monopola.

*

Seengeer

• 3579
  • ︻デ═一 not srs
« Odgovori #1628 : 05. Veljača, 2016., 00:30 »
jesi gledo ovo možda?

! No longer available

*

pilip

• 1590
« Odgovori #1629 : 05. Veljača, 2016., 00:35 »
Nisam. Ukratko opiši. :D
Jel to ono ismijavanje ANTIKAPITALISTA koji se slikaju sa iPhonima i Starbucks šalicama? xD :D Ako je, uletilo mi je u feed i u grupama, ali to mi je brng.  :chair:

*

Seengeer

• 3579
  • ︻デ═一 not srs
« Odgovori #1630 : 05. Veljača, 2016., 00:43 »
Jedan dio da.
Drugi je dio objašnjavanje zašto je kapitalizam najbolji oblik od svih ostalih te kako je socijalizam toksičan i kako kooperatizam stvara monopole.
I Čile spominje...

Zato sam mislio da si gledao jer priča o onome što si ti pisao.

Lik je dosta SOLIDAN, preporučiob da malo više pročačkate videe.

*

pilip

• 1590
« Odgovori #1631 : 05. Veljača, 2016., 00:46 »
Aha, gg onda. xD
Ima masa tih youtube kanala sa takvim sadrzajem iako osobno vise volim pisanu rijec :D u takvim stvarima.

*

pilip

• 1590
« Odgovori #1632 : 05. Veljača, 2016., 00:56 »
Aha, pogledao. On eksli govori basic economics na BARTULSKOM jeziku. xD

A i mislio si korporatizam. Sprega politike i korporacija. To je danas SAD. I to je lose. :D

*

Seengeer

• 3579
  • ︻デ═一 not srs
« Odgovori #1633 : 05. Veljača, 2016., 01:11 »
ma da, nezz mob rijeci zbrka

mada, basic ekonomija je sve što i prosječni ljudi trebaju znat. Ne možes nekome tko nije u ekonomiji kao znanosti objasnjavat neke složene probleme.

I ja studiram ekonomiju pa pojma nemamo sad kako privatizacija utječe na stanje u državi u dužem roku ono o čemu si pričao maloprije.

Hrvatska donekle i lakši primjer od BiH. Zamisli sad nezz BiH promatrat koja nema ni jedinstveni porezni sustav LOL
« Zadnja izmjena: 05. Veljača, 2016., 01:13 Seengeer »

« Odgovori #1634 : 05. Veljača, 2016., 09:01 »
ja sam mislio da ti studiraš,,,,,,,,,, zapravo nez što sam mislio. ali nisam mislio da studiraš ekonomiju!

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9