@mlg
ne razumijem zašto si TOLIKO nabrušen. i kako ne vidiš da jednostavno povezuješ stvari koje se ne mogu ni približno toliko direktno povezati.
sam si rekao da wsj čitaju ljudi diljem svijeta. pa možda i... hrvati?!? zašto ti misliš da ljudi to čitaju i plaćaju dodatne analize i članke? možda jer ih uglavnom pišu cijenjeni stručnjaci

iz cijelog svijeta, koji zapravo sudjeluju na svjetskoj sceni? kako znaš koliko ljudi u hrvatskoj je pretplaćeno na wsj, odnosno čita/plaća guardian?
velika tiraža dnevnih tiskovina ne isključuje da ljudi čitaju i ove "pametne" stvari. netko voli vidjeti CICE I GUZICE

, ali istovremeno svaki dan provjeri wsj (ili bilo što u tom stilu, nije bitno).
dnevne tiskovine su lokalne. zato će se uvijek prodavati. koliko god novinarstvo negdje drugdje bilo na višoj razini, naša državna scena i događaji bit će pokriveni gotovo isključivo u tiskovinama. pa eto, jebiga, moraš kupiti nešto od toga ako želiš znati što se događa kod nas.
s druge strane imaš te stručnije i fokusiranije medije. pa kreni od sebe - bi li radije čitao biznis portal koji okuplja top korespondente iz cijelog svijeta ili bi radije čitao našu ekipu kako piše o tome? ako i zanemarimo taj ludi mentalitet na sekundu, kako bi se hrvatski pandan nečeg takvog uopće mogao mjeriti kvalitetom?
dostupnost stranih medija i činjenica da ipak većina ljudi koji bi uopće ušli u interesnu skupinu takvih medija zna engleski isto nisu bitni faktori? baš je samo mentalitet kriv?
mislim, budući da si odbacio moju ideju o razlici u veličinama i stanjima tržišta kao relevantnu, već svaljuješ krivnju na mentalitet, očito ne kritiziraš tendenciju kapitalizma prema monopolima. što bi značilo da ti je kapitalizam okej? ali ako ti je kapitalizam okej, onda nema smisla reći da "Možeš i trebaš očekivati da ćeš biti plaćen za nešto što radiš i u čemu si stručan."
hehe.
i naravno, ovo stavljanje sebe iznad "glupog naroda" je degutantno uvijek.
@pilip
postoje li uopće kakvi modeli kako bi se tako nešto odigralo kod nas? mislim, pretpostavljam da pri normaliziranju poreza ne misliš samo na privatizaciju medija, već i zdravstva, školstva i sličnih stvari. što ono... ne znam, nezamislivo mi je kod nas.