Ja mislim da je neoliberalni kapitalizam generalno bolji od socijalizma. Primjer kapitalizma koji funkcionira - skandinavske države, Austrija, Švicarska ...
Slažem se s tim. Iako ne valjaju nikakvi ekstremi tj. ni da sve prepustiš tržištu ali ni da se država previše upliće tako da su po meni skandinavci našli najbolji omjer (tj kapitalistički sistem ali uz blage intervencije države u pogledu socijalne skrbi i sl.).
A što se tiče socijalizma pa taj sistem da valja negdje bi i uspio a obzirom da je propao (ili propada) u svim zemljama u kojima je bio to je dovoljan argument protiv njega i stvarno mi je nevjerovatno da ima još ljudi koji ga smatraju dobrim, jbt pa čak i Kina laganim koracima prelazi na kapitalizam.
Također, gore sam pročitao negativnih komentara o ocu ekonomije Smithu, jest da nije bio u svemu u pravu ali kada pročitate Bogatstvo naroda i vidite šta je čovjek napisao 1776. past ćete sa stolice. Lako se sada 250 godina kasnije, kada smo u praksi vidjeli sve sisteme i njihovu (ne)funkcionalnost, praviti pametan. Smith zaslužuje