(Klikni za pregled slike.)
ok, nisam ekonomski stručnjak. nisam čak niti student ekonomije. o ekonomiji znam kolko pročitam u medijima.
ali, nekako imam mozak. a on mi govori jednu zanimljivu stvar. umjesto da se poput velikih PILIP i ostalih 'stručnjaka' s pete godine fakulteta (ništa osobno, samo bacam paralelu) razbacujem nekim ZNANJEM i ISKUSTVIMA o tome koji ekonomski sustav je najbolji radije se zadržavam na jednoj činjenici.
na svijetu ima gazilijardu boljih i većih stručnjaka u ekonomiji i od tebe i od mene i od prosječnog profesora ekonomije. i svima njima zajedničko je to da svaki ima neko svoje govno za koje misli da je najbolje.
i na kraju priče smo već pet godina u krizi.
dakle, moje razmišljanje je sljedeće: ovakva situacija nekome pogoduje, a ako pogoduje samo 1 % populacije onda je očito da ovakva ekonomija nije dobra. i zato na cijelu priču gledam iz očiju 'malog čovjeka' koji je izmanipuliran. zašto bi prosječni glupan koji po cijele dane drka kurac zarađivao 250 puta više od radnika koji je tu stvar proizveo svojim rukama.
možeš ti bacati kojekakve stresove i sranja i EKONOMIJA BI SE URUŠILA JER BOGATI NE BI MOGLI KUPOVATI JAHTE, ali činjenica je da smo takvo govno imali zadnjih 100 godina i na kraju priče imamo drek.
meni je apsolutno nevjerojatno da ipad, iphone izrađuju ljudi koji za to dobiju nezz tri kune u kini, dok to isto smeće košta 5000 kuna. baš najgore ikad.
mislim, nemoj me shvatit krivo, ja sam najveći kapitalist na svijetu i dat ću cijeli život da se nađem na drugoj strani priče, onoj bogatoj, ali činjenica je da je takav omjer nepošten i da jednostavno nema smisla.
1:12 bi bilo ok. bez obzira na sve. naravno, kada bi se uvelo svugdje u svijetu, ne samo u jednoj zemlji. jer to bi učinilo samo to da kapital ode, a zemlja ta propadne. opet nema smisla.