HCL.HR

Vijesti

• 1655 Odgovora
  • 196452 Hitova
Odg: Vijesti
« Odgovori #1635 : 05. Veljača, 2016., 13:54 »
Što je u biti neoliberalni kapitalizam? Taj termin doslovno svi koriste pogrešno. To nije ovo sranje što mi imamo, ili što Francuska ima, ili što SAD ima. To što oni/mi imamo je najobičniji crony kapitalizam u kojem država određuje tko, što i koliko će netko imati, gdje država regulira i intervenira gdje god stigne.
Ovaj dio nisam shvatio. Želiš li ti reći da je u Hrvatskoj i SAD-u na snazi crony kapitalizam? Apsolutno se ne slažem.
Jer ako je u SAD-u crony kapitalizam, onda je kod nas socijalizam. Nez, mi i SAD smo doslovno dva različita svemira u ekonomskom pogledu (a i ne samo ekonomskom).
Prije bih rekao da je u SAD-u neoliberalni, a kod nas crony.

A i zašto misliš da je u SAD-u danas korporatizam? Oduvijek je i bio. Ništa se promjenilo nije u zadnjih 40 godina.

*

pilip

• 1590
« Odgovori #1636 : 05. Veljača, 2016., 14:08 »
Činjenica je da ljudi ne znaju što to znači kapitalizam. Pa ga onda okrivljuju za doslovno sve lol teškoće u svijetu. Neoliberalni kapitalizam podrazumijeva:

- što veći free market
- minimalna regulacija svega
- minimalna intervencija države u tržište
- legalizacija droge
- dozvola za oružje
- osobne slobode - dozvoljeni pobačaj, gej brakovi, umjetna oplodnja itd.
- decentralizacija - maksimalna autonomija pokrajina, županija čega već
- nisko, minimalno porezno opterećenje rada i kapitala
- ukidanje, minimaliziranje socijalne države, ukidanje javnog zdravstva, obrazovanja, mirovinske solidarnosti
- minimalni politički utjecaj na gospodarstvo

... a podrazumijeva da se država bavi sa:

- vanjska politika i diplomacija
- sigurnost svojih građana
- sudstvo
- postavljanje pravila igre
- očuvanje privatnog vlasništva

U Hrvatskoj smo svakako bliže socijalizmu nego liberalnom kapitalizmu ili crony kapitalizmu. xD Pogledaj samo porezno opterećenje... pa svega, progresivno oporezivanje, centralno planiranje zdravstva, obrazovanja, kvote itd.
SAD je liberalan, ali je isto tako jako blizu crony kapitalizmu. Najuspješnija razdoblja u razvoju SAD-a je druga polovica 19. st. i 80-te godine kada je na vlasti bio Reagan. Mislim, nije nikad bilo savršeno :D ali je bilo puno bolje za najširu masu stanovnika nego danas.

Ono što je meni kul je Švicarska.  :bonk: E to je po meni najbliže kapitalizmu kakav bi on trebao biti u teoriji.

« Odgovori #1638 : 07. Veljača, 2016., 14:04 »
@pilip: Ja se slažem s većinom onog što si ti napisao, ali ono što i iksi piše i što je moje pitanje: jel ti stvarno misliš da je ta promjena realna u Hrvatskoj, i da je ukidanje potpore medijima prvi korak oslobađanju ljudi od poreznog opterećenja? Ja u to ne vjerujem, i ne vjerujem da će taj novac koji je ušteđen na medijima i kulturi biti bolje potrošen igdje drugdje. Da je Vladi u cilju porezno rasteretiti građane krenili bi sa puno smislenijim stvarima, ili bi barem u cijelosti ukinili HRT pretplatu - od koje 3% ide za neprofitne medije. I tih 3% je većina novaca koje neprofitni mediji uopće primaju.

sozz4bump, ne dolazim ovdje često.  :hiha2:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207350443853888&set=gm.558754030955261&type=3&theater

:ave: :ave: :clap:

Svjetsko prvenstvo, LOOOOOOOOOOOOL. Kako da ne.

« Odgovori #1639 : 07. Veljača, 2016., 15:42 »
Timovi iz čitavog svijeta, naravno da je svjetsko :)

*

pilip

• 1590
« Odgovori #1640 : 07. Veljača, 2016., 21:46 »
@pilip: Ja se slažem s većinom onog što si ti napisao, ali ono što i iksi piše i što je moje pitanje: jel ti stvarno misliš da je ta promjena realna u Hrvatskoj, i da je ukidanje potpore medijima prvi korak oslobađanju ljudi od poreznog opterećenja? Ja u to ne vjerujem, i ne vjerujem da će taj novac koji je ušteđen na medijima i kulturi biti bolje potrošen igdje drugdje. Da je Vladi u cilju porezno rasteretiti građane krenili bi sa puno smislenijim stvarima, ili bi barem u cijelosti ukinili HRT pretplatu - od koje 3% ide za neprofitne medije. I tih 3% je većina novaca koje neprofitni mediji uopće primaju.

sozz4bump, ne dolazim ovdje često.  :hiha2:

Naravno da mislim da je realna.  :hiha:

Iako ne kužim ovo: " i da je ukidanje potpore medijima prvi korak oslobađanju ljudi od poreznog opterećenja?"  :hiha2: Mislim, zalažem se i podržavam baš SVAKI prestanak financiranja bilo čega iz proračuna. Pogotovo takvu stavku koja je per se  :hiha: kompatibilna i daje najučinkovitije rezultate na slobodnom tržištu. Tako da podržavam i onaj najmanji korak u smanjenju rashodovne strane proračuna. A za ostale, "smislenije stvari" treba vrijeme valjda, naznake su ok.  :hiha2:

O ukidanju prisilne pretplate i privatizaciji HRT-a mislim da nema smisla previše pričati.  :hiha:

« Odgovori #1641 : 08. Veljača, 2016., 16:10 »
Timovi iz čitavog svijeta, naravno da je svjetsko :)

Znači da u CS:GO imaš 5-6 svjetskih prvenstava mjesečno? Genijalna definicija.

« Odgovori #1642 : 08. Veljača, 2016., 16:51 »
Pa očito je tebi definicija po nekom nogometnom fazonu ili šta već, mora biti svako 4 godine da bude svjetsko?  :kava:

Kad bude 5 6 lanova mjesecno onda ce svako moci biti 'neko' prvenstvo, a ovako 3 4 majora godisnje normalno da je svjetsko.

« Odgovori #1643 : 09. Veljača, 2016., 00:07 »
Ae malo pretjeruju naši s najavama tog TURNIRA, al hej lupi što senzacionalniju reklamu da dođe što više ljudi

Nikakvo svjetsko to nije makar oni i napisali da je svjetsko 10 puta
Jedan je International (za dotu) i jedan je World Championship za (CS: GO)
« Zadnja izmjena: 09. Veljača, 2016., 00:10 malimicek »

« Odgovori #1644 : 09. Veljača, 2016., 01:53 »
Ma slazem se po tome, naravno da je tu marketing najveci povod tog naslova. Zelim rec, ako cemo se hvatat  za rijeci, svaki turnir sa ekipama sa 3 4 kontinenta je svjetsko prventsvo. Ali u pravom smislu rijeci, na prste se moze nabrojat :)

« Odgovori #1645 : 09. Veljača, 2016., 15:15 »
Pa očito je tebi definicija po nekom nogometnom fazonu ili šta već, mora biti svako 4 godine da bude svjetsko?  :kava:

Kad bude 5 6 lanova mjesecno onda ce svako moci biti 'neko' prvenstvo, a ovako 3 4 majora godisnje normalno da je svjetsko.

Gdje sam rekao da mora biti svako 4 godine? Ne mora, al ne može nikako biti par puta u istom mjesecu. Očito ne pratiš baš CS:GO scenu.  Skoro svaki vikend imaš LAN gdje bude 8 ekipa od kojih 2-3 iz top 5, znači kalibra Counter Pita. Uz to imaš i niz manjih LANova koji isto skupe ekipe iz raznih kontinenata. Jel ih to čini svjetskim prvenstvima? Ne. Jer pobjednik svjetskog prvenstva je svjetski prvak, i to je po meni ono po ćemu se ravna izraz "svjetsko prvenstvo".

Po mom gledanju, svjetski prvak je osvajać Majora, nebitno što ih ima 3 godišnje. Na majorima su svi najbolji igrači. Iz kojih su djelova svjeta to je posve nebitno.

U nogometnom smislu riječi, E-Frag World Championship bi to bio - jednom godišnje, i samo nacionalne repke. Al to u e-sportu nije baš popularno.

Micek je rekao za dotu dosta jasno - jedno je svjetsko i to je international, oko toga nema spora.

« Odgovori #1646 : 09. Veljača, 2016., 15:32 »
Štoviše pratim tj gledam veće turnire što se tiče CSGOa da znam o čemu pričaš. Razišli smo se na mišljenju šta jedan turnir čini svjetskim prvenstvom. Istina nije svjetski prvak tko osvoji ali je prventsvo po sadržaju svjetsko ako su ekipe odsvakud. Na drugu stranu, već sam se složio da se malo turnira istinski može nazvati svjetskim prventsvima kao titulom koju nosiš kao pobjednik. S obzirom da se Major sistem sada uveo i Dota svijet koji pratim intezivnije od CSGOa, dobro znam da se timovi koji osvoje major u tom trenutku nazivaju najboljim na svijetu, s dobrim razlogom.
A za Dotapit, čisti marketinški trik - već smo mi ušli u semantiku.

*

progabbeing-jadran

• 3133
  • abrah cadabrah
« Odgovori #1647 : 09. Veljača, 2016., 15:42 »
 :tired: :fpalm:

« Odgovori #1648 : 09. Veljača, 2016., 16:16 »
Hvala Curtise na inputu, vrijedan kao uvijek. =D>

« Odgovori #1649 : 09. Veljača, 2016., 16:30 »