@vanja
Nemoj me jebat s AM. Izdavač nije ni približno bio najbitnija karika za uspjeh. Kao što rekoh, izbacili su samo jedan njihov singl prije izdavanja albuma.
A kao što napomenuh, album se prodao. Mega prodao. Stotine tisuća primjeraka. Kao nitko prije. Ni Bitlsi. Ni Floydi. Ni Adele. Nitko.
Alternativno, ako JESU izdavači zaslužni za taj uspjeh, kako to da im je uspjelo baš samo tad?
Baš samo kad je bend prije potpisivanja ugovora već eksplodirao na internetu i u državi?
Slučajnost?
I čekaj, odakle sad ti rendom zaključci da se ne može živjeti od toga? Ono, odakle taj zaključak?
Abel Tesfaye (The Weeknd) se ne žali. Sumnjam da rasprodani koncerti ne donose kruh na stol.
Al da, jebiga, većina će potpisati. Ali kao što Faca i ja ponavljamo svaki put - sami su si onda krivi.
Ilitiga, nije cijela krivica samo na izdavačima.
Busta Rhymes izbaci album na Megauploadu, zaradi od downloada direktno od Megauploada i onda pljuje po izdavačkoj kući.
Kralju, tko te tjerao da potpisuješ ugovor? Čak štoviše, produžuješ ga nakon nekoliko albuma?
Čuo si za Lanu Del Rey?
Eh, ona je postala poprilično popularna i dosta prije nego što je potpisala ugovor s izdavačkom kućom.
Video Games je imao milijune vjuova.
I da, okej, album će se vjerojatno prodati u više primjeraka ako promocija izdavačke kuće stoji iza nje.
Ali onda opet - ne kreću od nule. Kreću od praktički formiranog "proizvoda" za koji se dokazalo da postoji potražnja, ulože nešto para i imaju siguran profit.
Drugim riječima, ne moraju puno ulagati u neki "imidž", ispitivanje tržišta i gluposti. Tyler snimi pjesmu, izbaci spot i to bude popularno.
Oni ne naprave baš ništa osim što, eto, on bi sam mogao platiti možda 100 plakata za koncert, oni plate 1000. Karikirano.
Trenutni sustav ne valja jer industrija se i dalje vodi pravilima igre koja su ustanovljena prije tisuću godina.
I to bi bilo u redu da trenutno vlada ista situacija kao prije dvadeset godina.
Ali došao je sasvim novi medij, možda i najveći ikad

, a oni se ne prilagođavaju.
Ja sam prvi za neku revoluciju u glazbenoj industriji.
Ali:
a) licemjerno je onda kad izvođači kukaju što im izdavači uzimaju pare
b) to ne opravdava piratstvo