Znam sta je Raspberry Pi, ali iskreno nemam vremena ni ti mi se da puno zezati,
A nećeš ništa bolje proći niti sa android boxom. Imao sam ih nekoliko do sada. Isto zajebancije na kvadrat dok sve podesiš.
Osim nasih "nacionalnih" kanala volio bih gledati i ostale kanale
Free usluge, zaboravi. "Divlji" strimovi su nestablni, loše kvalitete slike, lede, pucaju. Moraš konstantno pratiti playliste. Muka živa. Osobno mislim da je to previše zajebancije oko ničega, ali probaj ako mi ne vjeruješ. Jedno vrijeme mi je bio zanimljiv američki SciFi pa sam se trudio pratiti ga. Više vremena sam proveo u traženju linkova nego u gledanju kanala :) Ekipi su obično važni sportski kanali. Meni nije toliko važno zamuca li slika na nekoj seriji, ali dok gledaš utakmicu, poludiš... Osobno, nisam bio zadovoljan. Imao sam i kombinaciju sa satelitom. Ugl, što više podižeš kvalitetu, to su prekidi učestaliji. Kombinirao sam nešto sa cardsharingom ali i to moraš platiti desetak petnaest eura za pouzdanu "uslugu". Kome plaćaš - neznaš, kome si dao podatke kreditne kartice - pojma nemaš, stvar danas radi, za tri mjeseca ne itd. Žaliti se možeš upravi vodovoda ako nešto ne štima. Može se, ne kažem, ali moraš uložiti dosta vremena u to i u konačnici, ono što valja, dugoročno, nije besplatno. Takva su barem moja iskustva. Sada, možda ti imaš neki "pouzdaniji" izvor :) Molim sheraj u private :)
imam MAXTV to go i HBOGo, također bi razmislio i o pretplati na Netflix ili neki drugi servis ili bi sa boxom pronalazio druge izvore za gledanje kanala, filmova, serija itd...
Uglavnom smart tv-ovi imaju aplikacije za Netflix, Hulu, Disney, AmazonPrime, Youtube, Spotify, HBO. MaXTV to go je naša izmišljotina, u google storu je, no problem (naravno, ako je na tv-u android). Uz HBO, uzmeš recimo Netflix i AmazonPrime i nećeš više nikada ukopčati TV programe osim za neke sportske evente.

neznam koliko su Smart TVs fleksibilni odnosno njihovi OS po pitanju instaliranja aplikacija i toga svega
Radi li se o punokrvnom androidu sa oficijelnom google licencom, nemaš problema. Andoid TV zna malo kakiti sa instalacijama "čudnih" aplikacija ali imaš browser pa skineš .apk direktno :) Instalacija razno-raznih programa će ti biti interesantna prvih nekoliko dana. Već nakon prvog mjeseca druženja sa novim TV-om, neće ti pasti napamet drkenjati po bilo čemu.
jos sam mislio i kupiti neki eksterni ili portabili HDD pa sa komp na TV
Vanjski disk je must have. Kvalitetno ripani filmovi zauzimaju masu prostora kojeg TV ili android box nemaju. Ako je "smart" TV sa Androidom, pukneš VLC na njega, uštekaš USB HDD/SSD ili USBstick u TV i gledaš - a doslovno sve što je na tom disku od multimedije.
Imaš foru sa recimo plexom. Plex je media server. Većina smart televizija podržava media servere putem DLNA funkcionalnosti. Znači, digneš Plex na kompu, dodaš u Plexov library multimedijalne sadržaje, a na TV-u preko web browsera ili direktno, preko ugrađenog DLNA izbornika biraš filmove koje želiš gledati. Fora stvar. Sve ide preko lokalnog LAN-a. Proguglaj malo ako te zanima više detalja. Plex je vrlo fleksibilan komad softvera.